Κόσμος

Hurriyet: Οι S-400 πουλήθηκαν σε χώρα του Κόλπου – Σήμερα οι επίσημες ανακοινώσεις

Πιθανότερος αγοραστής τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ή το Κατάρ - Πρόκειται για ένα βήμα που θα ανοίξει τον δρόμο για τη μελλοντική παραλαβή των F-35
Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Το αγκάθι των ρωσικών S-400, που κρατούσε την Τουρκία εκτός του προγράμματος των F-35, φαίνεται πως παύει να υφίσταται, σύμφωνα με την εφημερίδα Hurriyet, που υποστηρίζει ότι το αντιαεροπορικό σύστημα έχει ήδη πωληθεί σε χώρα του Κόλπου, μια εξέλιξη που αναμένεται να ανακοινωθεί επισήμως σήμερα (10.07.2026). 

Σύμφωνα με τον φιλοκυβερνητικό αρθρογράφο της εφημερίδας, Αμπντουλκαντίρ Σελβί, οι τελευταίες τεχνικές λεπτομέρειες της συμφωνίας διευθετήθηκαν αργά το βράδυ της Πέμπτης (09.07.2026), ενώ οι σχετικές ανακοινώσεις αναμένονται εντός της ημέρας.

Η Hurriyet αναφέρει ότι ο πιθανότερος αγοραστής των S-400 είναι είτε τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα είτε το Κατάρ, χωρίς όμως να υπάρχει επίσημη επιβεβαίωση.

Χθες η ίδια εφημερίδα έγραφε ότι η συγκεκριμένη φόρμουλα θεωρείται από αμερικανικής πλευράς η πλέον συμβατή με το ισχύον νομικό πλαίσιο, ανοίγοντας τον δρόμο τόσο για την άρση των κυρώσεων CAATSA όσο και για την επανεκκίνηση της διαδικασίας σχετικά με τα μαχητικά F-35, χωρίς όμως να σημαίνει αυτόματα και την επιστροφή της Τουρκίας στο πρόγραμμα.

Η απομάκρυνση των S-400 αποτελεί βασική προϋπόθεση που έχουν θέσει οι ΗΠΑ προκειμένου να εξεταστεί η επιστροφή της Τουρκίας στο πρόγραμμα των F-35.

Η πληροφορία περί πώλησης των συστημάτων σε χώρα του Κόλπου δεν έχει μέχρι στιγμής επιβεβαιωθεί επισήμως ούτε από την Άγκυρα ούτε από την Ουάσιγκτον.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ο επικεφαλής της CIA ταξίδεψε στη Μόσχα αλλά δεν συναντήθηκε με τον Πούτιν, λέει το Κρεμλίνο - «Έγιναν επαφές μεταξύ των υπηρεσιών ασφαλείας»
Δεν αποκαλύφθηκαν λεπτομέρειες για το λόγο της επίσκεψης του Ράτκλιφ αλλά διατυπώθηκαν πολλές εικασίες ότι μπορεί να ήθελε να προειδοποιήσει τη Ρωσία εναντίον περαιτέρω κλιμάκωσης στον πόλεμο στην Ουκρανία
τζον ρατκλιφ