Παρασκευή, 29 Μαρ.
17oC Αθήνα

Η Disney μηνύει τον Ρον ΝτεΣάντις και δίνει συνέχεια στον «πόλεμο» της Φλόριντα

Η Disney μηνύει τον Ρον ΝτεΣάντις και δίνει συνέχεια στον «πόλεμο» της Φλόριντα

Κλιμακώνεται η διαμάχη ανάμεσα στην Disney και τον κυβερνήτη της Φλόριντα (και φαβορί για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων στις εκλογές του 2024), Ρον ΝτεΣάντις με αφορμή το νομοσχέδιό του για τον σεξουαλικό προσανατολισμό στα δημοτικά σχολεία.

Το νομοσχέδιο (το οποίο οι πολέμιοι αποκαλούν «Don’t Say Gay») που προωθεί ο Ρον ΝτεΣάντις στα δημοτικά σχολεία της Φλόριντα για να μη συζητείται ο σεξουαλικός προσανατολισμός και η ταυτότητα φύλου (!) έχει προκαλέσει τον «πόλεμο» με τη Disney. Η οποία του έκανε μήνυση χθες (26.04.2023), κατηγορώντας τον ότι οργανώνει μια εκστρατεία «κυβερνητικών αντιποίνων» εναντίον της!

Ο ΝτεΣάντις, που δεν έχει ακόμη ανακοινώσει επισήμως την υποψηφιότητά του για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων για τις εκλογές του 2024, έχει αναγάγει τη μάχη του κατά της woke κουλτούρας σε μία από τις προτεραιότητές του: κατηγορεί μια ομάδα «ελίτ» ότι επιβάλλει την προοδευτική της ιδεολογία στην κοινωνία, η οποία δεν τη δέχεται.

Στην προσφυγή της η Walt Disney Parks and Resorts κατηγορεί τον ΝτεΣάντις ότι ενορχήστρωσε μια πραγματική «εκστρατεία στοχευμένων κυβερνητικών αντιποίνων» εναντίον της για να την τιμωρήσει επειδή άσκησε το δικαίωμά της στην «ελευθερία της έκφρασης».

Αυτή η «εκστρατεία» πλέον «απειλεί τις εμπορικές δραστηριότητες της Disney, θέτει σε κίνδυνο το οικονομικό της μέλλον στην περιοχή και παραβιάζει τα συνταγματικά της δικαιώματα», σύμφωνα με την εταιρεία.

Εκπαίδευση και σεξουαλικός προσανατολισμός

Η Disney προκάλεσε την οργή του κυβερνήτη πέρυσι, όταν επέκρινε το νομοσχέδιο για τη διδασκαλία σε παιδιά 9 ετών και κάτω θεμάτων που αφορούν τον σεξουαλικό προσανατολισμό και την ταυτότητα φύλου, το οποίο οι επικριτές του αποκαλούν “Don’t say gay”. Η απαγόρευση επεκτάθηκε σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης.

Τον Φεβρουάριο ο ΝτεΣάντις ακύρωσε το ειδικό καθεστώς της Disney στην πολιτεία, αναστέλλοντας τη σχετική αυτονομία που είχε η εταιρεία από τη δεκαετία του 1960. Επίσης αναδιοργάνωσε το διοικητικό συμβούλιο της ειδικής περιφέρειας όπου βρίσκεται το Disney World, το οποίο περιλαμβάνει τέσσερα θεματικά πάρκα, δεκάδες ξενοδοχεία και χώρους διασκέδασης.

Αυτό το διοικητικό συμβούλιο ήταν αρμόδιο για την επίβλεψη της εκμετάλλευσης της γης γύρω από το Disney World. Ο κυβερνήτης της Φλόριντα έχει πλέον την εξουσία να διορίζει μέλη σε αυτό, κάτι που μέχρι πρότινος μπορούσαν να κάνουν μόνο οι ιδιοκτήτες γης στην περιφέρεια αυτή, μεγέθους 100.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Η εταιρεία Disney έχει στην κατοχή της το μεγαλύτερο μέρος της γης εκεί.

Σχολιάζοντας την κίνηση, ο ΝτεΣάντις δήλωσε «έχει έρθει καινούργιος σερίφης στην πόλη».

Στη συνέχεια επιτροπή αρμόδια για τον τουρισμό, που συστήθηκε πρόσφατα και τα μέλη της διορίστηκαν από τον ίδιο τον κυβερνήτη, ακύρωσε την Τετάρτη μια εμπορική συμφωνία που είχε συναφθεί πρόσφατα με το Disney World στο Ορλάντο της Φλόριντα, όπου εργάζονται 75.000 άνθρωποι και προσελκύει 50 εκατ. ανθρώπους ετησίως.

Η Disney αντέδρασε καταγγέλλοντας στην προσφυγή της «ένα μέτρο αντιποίνων, προφανώς αντιεμπορικό και προφανώς αντισυνταγματικό». Η εταιρεία εκτίμησε ότι «δεν έχει άλλη επιλογή από αυτή την προσφυγή στη δικαιοσύνη προκειμένου να προστατεύσει τους εργαζόμενούς της, τους πελάτες της και τους συνεργάτες της».

Στις αρχές Απριλίου, ο επικεφαλής της Disney Μπομπ Ίγκερ κατηγόρησε δημοσίως τον ΝτεΣάντις ότι λαμβάνει «αντιεμπορικά μέτρα» τα οποία παραβιάζουν «το δικαίωμα της ελευθερίας της έκφρασης» της εταιρείας.

Η Disney προβλέπει να επενδύσει περισσότερα από 17 δισεκ. δολάρια στο Disney World στη διάρκεια της επόμενης δεκαετίας, να δημιουργήσει περισσότερες από 10.000 θέσεις εργασίας και να προσελκύσει ακόμη περισσότερους τουρίστες στη Φλόριντα, υπογράμμισε.

Φυλακή κοντά στο πάρκο;

Στην προσφυγή της η εταιρεία εκφράζει την ανησυχία της και για νέα μέτρα που ενδέχεται να λάβει ο κυβερνήτης της Φλόριντα.

Στα μέσα Απρλίου ο ΝτεΣάντις δήλωσε ότι σκέφτεται να κατασκευάσει «μια φυλακή» κοντά στο Disney World ή ακόμη και ένα ανταγωνιστικό πάρκο ψυχαγωγίας. Επίσης αναφέρθηκε στην ιδέα να επιβληθούν επιπλέον φόροι στα ξενοδοχεία του πάρκου ή διόδια στους δρόμους που οδηγούν σε αυτό.

«Πιστεύω ότι οι πιθανότητες είναι ατελείωτες», τόνισε ο ΝτεΣάντις.

Ο κυβερνήτης της Φλόριντα θεωρείται ο πιο σοβαρός αντίπαλος του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων.

Η διαμάχη του με τη Disney έχει προκαλέσει αντιδράσεις από τη δεξιά. Κάποιοι Ρεπουμπλικάνοι επικρίνουν τη μάχη του κατά των επιχειρήσεων η οποία αντιβαίνει στην παράδοση του κόμματος, το οποίο αντιτίθεται στην κρατική παρέμβαση στη λειτουργια των εταιρειών.

Ο ΝτεΣάντις έχει δηλώσει ότι η κυβέρνησή του προσπαθεί να ακυρώσει τα ειδικά προνόμια που έχει μια εταιρεία και τα οποία πλέον δεν είναι προς το συμφέρον των πολιτών της Φλόριντα. Έχει μάλιστα σχολιάσει ότι η πολιτεία «δεν θα υποκύψει στα woke στελέχη από την Καλιφόρνια».

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις