Τρίτη, 23 Απρ.
21oC Αθήνα

Η Wagner ανακοίνωσε πως ελέγχει το Ροστόφ – Συναγερμός και μέτρα ασφαλείας ακόμα και στην Μόσχα

Η Wagner ανακοίνωσε πως ελέγχει το Ροστόφ – Συναγερμός και μέτρα ασφαλείας ακόμα και στην Μόσχα

Αποφασισμένος να το πάει «μέχρι τέλους» είναι ο επικεφαλής της Wagner Γεβγκένι Πριγκόζιν, όπως άλλωστε διεμήνυσε με το που κήρυξε αποστασία και στράφηκε κατά του ρωσικού στρατού.

Ο Πριγκόζιν ανακοίνωσε πως βρίσκεται στο αρχηγείο του ρωσικού στρατού στην πόλη Ροστόφ –κέντρο κλειδί στη ρωσική επίθεση εναντίον της Ουκρανίας– και ότι στρατιωτικές εγκαταστάσεις, ιδίως αεροδρόμιο, βρίσκονται στα χέρια της Wagner.

«Βρισκόμαστε στο αρχηγείο, είναι 07:30 το πρωί» ανέφερε ο Γεβγκένι Πριγκόζιν στο Telegram. «Στρατιωτικές εγκαταστάσεις στη Ροστόφ βρίσκονται υπό τον έλεγχό μας, συμπεριλαμβανομένου του αεροδρομίου», πρόσθεσε, ενώ διακρίνονταν ένστολοι πίσω του καθώς βάδιζαν.

Απαίτησε να πάνε εκεί ο υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού και ο Βαλερί Γκεράσιμοφ, κορυφαίος ρώσος στρατηγός.

Σε άλλο βίντεο φαίνεται καθιστός ανάμεσα σε δυο ρώσους στρατηγούς, ο ένας είναι ο αντιστράτηγος Βλαντιμίρ Αλεξέγιεφ, ο οποίος νωρίτερα είχε προτρέψει τον Πριγκόζιν να πάρει πίσω την απειλή του πως θα εκδιώξει κορυφαία στελέχη της στρατιωτικής ιεραρχίας.

Όλα αυτά δείχνουν πως φουντώνει ο εμφύλιος ανάμεσα στην Wagner και τον ρωσικό στρατό, με τον Πριγκόζιν να είναι αποφασισμένος να συνεχίσει, ενώ υποστήριξε πως οι άνδρες του κατέρριψαν και ελικόπτερο.

https://www.youtube.com/watch?v=dZdGl6trp_g

Διάγγελμα Πούτιν

Ο Πούτιν, πρόκειται να απευθύνει διάγγελμα στους πολίτες της χώρας σύντομα, μεταδίδει το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, επικαλούμενο τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Συναγερμός και ενισχυμένα μέτρα στην Μόσχα και άλλες περιοχές

Η Μόσχα και η περιφέρεια του Ροστόφ, που γειτονεύει με την Ουκρανία, και αυτή του Λίπετσκ ανακοίνωσαν σήμερα ενισχυμένα μέτρα ασφαλείας λόγω της εξέγερσης της παραστρατιωτικής οργάνωσης Wagner.

Η Αντιτρομοκρατική Επιτροπή της Ρωσίας ανακοίνωσε σήμερα ότι επιβάλλει αντιτρομοκρατικό καθεστώς στη Μόσχα και την περιοχή της.

“Βάσει των πληροφοριών που μας έρχονται, αντιτρομοκρατικές δραστηριότητες βρίσκονται σε εξέλιξη στη Μόσχα με στόχο να ενισχυθούν τα μέτρα ασφαλείας”, αναφέρει ο δήμαρχος της Μόσχας Σεργκέι Σομπιάνιν σε ανάρτησή του στην εφαρμογή μηνυμάτων Telegram.

Στο νότιο τμήμα της Ρωσίας, στην περιφέρεια του Ροστόφ, όπου η Βάγκνερ δηλώνει ότι έχουν φτάσει δυνάμεις της, οι αρχές έχουν απευθύνει έκκληση οι κάτοικοι να μείνουν στα σπίτια τους.

“Οι υπηρεσίες επιβολής του νόμου λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να εγγυηθούν την ασφάλεια των κατοίκων της περιφέρειας. Ζητώ από όλους να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους και να μην βγαίνουν από τα σπίτια τους παρά μόνο αν είναι απόλυτα απαραίτητο”, ανέφερε ο περιφερειάρχης του Ροστόφ Βασίλι Γκόλουμπεφ μέσω της πλατφόρμας Telegram.

Οι αρχές κάλεσαν στη συνέχεια τους κατοίκους της ομώνυμης πρωτεύουσας της περιφέρειας να μην πηγαίνουν στο κέντρο της πόλης. Εικόνες και αναρτήσεις στο διαδίκτυο δείχνουν οπλισμένους ένστολους να αναπτύσσονται γύρω από κρατικά κτίρια.

“Ιδιαίτερη προσοχή θα δοθεί στην προστασία) κρίσιμων υποδομών”, ανέφερε σε ανάρτησή του στο Telegram ο Ιγκόρ Αρταμόνοφ, καλώντας τον πληθυσμό να “διατηρήσει την ψυχραιμία του” και να αποφεύγει τις μετακινήσεις προς τον νότο, προς την κατεύθυνση ρωσικών περιφερειών που συνορεύουν με την Ουκρανία.

Ο περιφερειάρχης της Λίπετσκ σημείωσε επίσης ότι ο αυτοκινητόδρομος M-4 που συνδέει τη Μόσχα με νότιες περιφέρειες έκλεισε στην κυκλοφορία στα σύνορα με την περιφέρεια Βορονέζ, περίπου 400 χιλιόμετρα νότια της ρωσικής πρωτεύουσας.

Ο Πριγκόζιν είπε ότι θέλει να εκδιώξει τον υπουργό Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού και τον αρχηγό του γενικού επιτελείου των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων Βαλερί Γκεράσιμοφ αφού τους κατηγόρησε ότι βομβάρδισαν τις δυνάμεις του και ότι θυσίασαν δεκάδες χιλιάδες ένστολους στην Ουκρανία.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις