Παρασκευή, 29 Μαρ.
22oC Αθήνα

Η Αίγυπτος κλείνει τη διέλευση στη Ράφα προς και από τη Λωρίδα της Γάζας

Η Αίγυπτος κλείνει τη διέλευση στη Ράφα προς και από τη Λωρίδα της Γάζας

Την απόφασή της να κλείσει από σήμερα (23.08.2021) το σημείο διέλευσης της Ράφα ανακοίνωσε στις αρχές της Λωρίδας της Γάζας η Αίγυπτος. Αυτό τουλάχιστον έκανε γνωστό αξιωματούχος της Χαμάς.

Η Αίγυπτος δεν έχει κάνει καμία επίσημη ανακοίνωση για το ζήτημα, όμως πηγές προσκείμενες στις αιγυπτιακές υπηρεσίες ασφαλείας επιβεβαίωσαν ότι το σημείο διέλευσης θα κλείσει μέχρι νεοτέρας, χωρίς να μπουν σε λεπτομέρειες. Το σημείο διέλευσης στη Ράφα αποτελεί το μοναδικό άνοιγμα στον κόσμο για τη Λωρίδα της Γάζας που δεν ελέγχεται από το Ισραήλ. Ο θύλακας τελεί υπό ισραηλινό αποκλεισμό επί σχεδόν 15 χρόνια.

«Ενημερωθήκαμε από τις αιγυπτιακές αρχές ότι το σημείο διέλευσης της Ράφα θα κλείσει και προς τις δύο κατευθύνσεις», ανέφερε ο Ιγιάντ αλ Μπόζομ, εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών της κυβέρνησης της Χαμάς.

Στις 20 Μαΐου ο Αιγύπτιος πρόεδρος Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι αποφάσισε να ανοίξει το σημείο διέλευσης για να διέρχεται ανθρωπιστική βοήθεια και να επιτρέπεται τραυματισμένοι κάτοικοι του θύλακα –κατά τη διάρκεια του πολέμου 11 ημερών ανάμεσα στον ισραηλινό στρατό και ένοπλες οργανώσεις της Λωρίδας της Γάζας– να διακομίζονται σε αιγυπτιακά νοσοκομεία.

Ο πόλεμος-αστραπή τερματίστηκε με συμφωνία κατάπαυσης του πυρός που διαπραγματεύθηκε το Κάιρο.

Η απόφαση να κλείσει το σημείο διέλευσης ακολουθεί το Σαββατοκύριακο βίας, κυρίως ανάμεσα στις ισραηλινές δυνάμεις και παλαιστίνιους διαδηλωτές στα σύνορα του θύλακα με το εβραϊκό κράτος.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις