Πέμπτη, 18 Απρ.
20oC Αθήνα

Η “Αψίδα της Φιλίας”…

Νικολά Σαρκοζί και Άγκελα Μέρκελ καταθέτουν στεφάνι στο μνημείο των πεσόντων. Φωτό Reuters

 

91 χρόνια μετά το τέλος του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. Το Παρίσι θυμάται.

 

Για πρώτη φόρα Γερμανός καγκελάριος θα πάρει μέρος στην “εορτή της συνθηκολόγησης” όπως ονομάζεται. 

Η “ιστορική” παρουσία της Άγκελα Μέρκελ είναι πρωτοσέλιδο στις περισσότερες γαλλικές εφημερίδες με τίτλους όπως: «Από τη συνθηκολόγηση στη φιλία», «Η τόλμη της Αγκελα Μέρκελ και του Νικολά Σαρκοζί ξάφνιασε τους πάντες», «Η 11η Νοεμβρίου δεν θα είναι ποτέ πια αυτό που ήταν ως σήμερα».

 
Η 11η Νοεμβρίου, είναι πολύ σημαντική εορτή για τους Γάλλους, καθώς συμβολίζει τον θρίαμβο της Γαλλίας επί της Γερμανίας.
Ετσι, η παρουσία της Αγκελα Μέρκελ σήμερα στο Παρίσι δίπλα στον Νικολά Σαρκοζί και αυτό δύο μέρες μετά τον κοινό εορτασμό στο Βερολίνο για την πτώση του Τείχους, μοιάζει να ανοίγει έναν καινούργιο κεφάλαιο για τη γαλλογερμανική φιλία.
 
Με ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα η γαλλική προεδρία, ο Νικολά Σαρκοζί εξηγεί: «Θεώρησα ότι ήλθε ο καιρός να βρεθούμε με την Αγκελα Μέρκελ σήμερα στο Παρίσι, για να θυμηθούμε μαζί την οδύνη, να τιμήσουμε τη μνήμη των στρατιωτών και να εορτάσουμε την ειρήνη την οποία ονειρεύονταν από το βάθος των χαρακωμάτων τους».
 
Με τον σημερινό εορτασμό ο Νικολά Σαρκοζί εξασφαλίζει μία θέση στο άλμπουμ της ιστορίας της Γαλλίας για τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, όπου δεσπόζει η φωτογραφία του Φρανσουά Μιτεράν να κρατάει από το χέρι τον Γερμανό καγκελάριο Χέλμουτ Κολ, τον Σεπτέμβριο του 1984 στην πόλη Ντουομόν, μπροστά στο μνημείο των πεσόντων στη μάχη του Βερντέν. Η φωτογραφία αυτή αποτελεί για τους Γάλλους την πρώτη «χειροπιαστή» απόδειξη της γερμανογαλλικής φιλίας.
 
“Η Αψίδα του Θριάμβου μετατρέπεται σε Αψίδα της Φιλίας” αναφέρουν πολιτικοί αναλυτές.
 
Οι σημερινές εικόνες της Αγκελα Μέρκελ και του Νικολά Σαρκοζί να ανάβουν από κοινού τη φλόγα για τον Αγνωστο Στρατιώτη κάτω από την Αψίδα του Θριάμβου, πλαισιωμένοι από απόσπασμα της Γαλλογερμανικής Μεραρχίας (5.000 άνδρες) θεωρείται μία νέα απόδειξη της κοινής θέλησης για ένα καινούργιο κεφάλαιο στην πορεία της γαλλογερμανικής φιλίας με στόχο την ευρωπαϊκή οικοδόμηση.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε