Πέμπτη, 25 Απρ.
19oC Αθήνα

Η Αυστραλία αποκλείει νέα lockdown παρά την ραγδαία άνοδο κρουσμάτων

Κορονοϊός - Αυστραλία: Οι ανεμβολίαστοι είναι 16 φορές πιθανότερο να υποκύψουν στη νόσο

Ραγδαία αύξηση κρουσμάτων κορονοϊού σημειώνεται τις τελευταίες μέρες στην Αυστραλία, με τον πρωθυπουργό της χώρας Σκοτ Μόρισον να διαμηνύει πως η Αυστραλία πρέπει να απομακρυνθεί από τη λογική των αυστηρών περιορισμών και οι αρχές να σταματήσουν να περιορίζουν τις ζωές των πολιτών με lockdown λόγω της covid-19.

Τις τελευταίες ημέρες ο αριθμός των νέων μολύνσεων στην Αυστραλία σπάει ρεκόρ, με την έξαρση να τροφοδοτείται από το πιο μεταδοτικό παραλλαγμένο στέλεχος Όμικρον του κορονοϊού. Ωστόσο, ο Μόρισον επέμεινε ότι ο περιορισμός της εξάπλωσης του ιού αποτελεί πλέον ατομική ευθύνη των πολιτών και απέκλεισε το ενδεχόμενο νέων lockdown.

«Πρέπει να ξεπεράσουμε αυτή τη νοοτροπία των κυβερνητικών επιβολών και πρέπει να αντιμετωπίσουμε τους Αυστραλούς ως ενήλικες», τόνισε ο αυστραλός πρωθυπουργός μιλώντας σε δημοσιογράφους. Παράλληλα, κάλεσε τις αρχές να αλλάξουν στάση και να απομακρυνθούν από την «κουλτούρα των εντολών».

«Δεν θα επιστρέψουμε στα lockdown. Θα προχωρήσουμε και θα ζούμε με αυτό τον ιό με κοινή λογική και υπευθυνότητα», υπογράμμισε.

Τα lockdowns και οι αυστηροί κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης βοήθησαν την Αυστραλία να περιορίσει τον αριθμό των κρουσμάτων της covid-19 σε σχετικά χαμηλά επίπεδα, με τη χώρα να έχει καταγράψει από την αρχή της πανδημίας περίπου 260.000 μολύνσεις και 2.154 θανάτους. Όμως, τις τελευταίες εβδομάδες έχει ανοίξει και πάλι, αφού το μεγαλύτερο μέρος των κατοίκων της έχει ανοσοποιηθεί κατά της covid-19 και παρά την απειλή του στελέχους Όμικρον.

Πλέον οι αρχές εστιάζουν στην παροχή αναμνηστικών δόσεων εμβολίων, με τον Μόρισον να καλεί τις πολιτείες να επαναλειτουργήσουν εκατοντάδες εμβολιαστικά κέντρα τα οποία έκλεισαν όταν μειώθηκε η ζήτηση για ραντεβού καθώς το 80% των Αυστραλών άνω των 16 ετών έχει ανοσοποιηθεί πλήρως.

Παρά τη γοργή εξάπλωση του Όμικρον ο ομοσπονδιακός υπουργός Υγείας Γκρεγκ Χαντ δήλωσε ότι μόνο «ένα πολύ μικρό μέρος» αυτών των κρουσμάτων καταλήγουν στο νοσοκομείο. Ο αριθμός των ασθενών με covid-19 που νοσηλεύεται παρουσιάζει άνοδο, αλλά παραμένει σε χαμηλότερα επίπεδα από αυτά που είχαν καταγραφεί στην κορύφωση του κύματος της επιδημίας που προκλήθηκε από το στέλέχος Δέλτα.

Περίπου 4.600 νέα κρούσματα covid-19 εντοπίστηκαν το προηγούμενο 24ωρο στην Αυστραλία, ξεπερνώντας το προηγούμενο ρεκόρ των περίπου 4.100 στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις