Κυριακή, 5 Μαΐ
20oC Αθήνα

Η Δικαιοσύνη των ΗΠΑ κατηγορεί 4 στρατιωτικούς που συνδέονται με τη Ρωσία για εγκλήματα πολέμου εναντίον Αμερικανού πολίτη στην Ουκρανία

Η Δικαιοσύνη των ΗΠΑ κατηγορεί 4 στρατιωτικούς που συνδέονται με τη Ρωσία για εγκλήματα πολέμου εναντίον Αμερικανού πολίτη στην Ουκρανία

Κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου, που διέπραξαν εις βάρος Αμερικανού πολίτη, απήγγειλε εις βάρος τεσσάρων στρατιωτικών που συνδέονται με τη Ρωσία η αμερικανική Δικαιοσύνη.

Ο Αμερικανός πολίτης, που έμενε στην Ουκρανία κατά την περίοδο της εισβολής της Ρωσίας φέρεται να συνελήφθη, να ανακρίθηκε, να ξυλοκοπήθηκε και να βασανίστηκε από τους τέσσερις στρατιωτικούς, ενώ υποβλήθηκε και σε εικονική εκτέλεση, κατά παράβαση Σύμβασης της Γενεύης σχετικά με την Προστασία Αμάχων εν Καιρώ Πολέμου, κάτι που εξηγεί τις κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου. 

Οι αμερικανικές αρχές που ανακοίνωσαν επίσημα την απαγγελία των κατηγοριών, σημείωσαν πως είναι οι πρώτες διώξεις που ασκούνται με βάση την αμερικανική νομοθεσία για Εγκλήματα Πολέμου του 1996.

«Το υπουργείο Δικαιοσύνης άσκησε τις πρώτες διώξεις βάσει του αμερικανικού Νόμου για Εγκλήματα Πολέμου εναντίον τεσσάρων μελών στρατιωτικών δυνάμεων που συνδέονται με τη Ρωσία για αποτρόπαια εγκλήματα κατά ενός Αμερικανού υπηκόου», δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης Μέρικ Γκάρλαντ σε συνέντευξη Τύπου.

Οι καταγγελλόμενες πράξεις, συμπεριλαμβανομένων βασανιστηρίων, συνωμοσία για διάπραξη εγκλημάτων πολέμου και απάνθρωπης μεταχείρισης, έγιναν τον Απρίλιο του 2022 στη νότια Ουκρανία, σύμφωνα με το κατηγορητήριο εννέα σελίδων.

 

«Όπως ο κόσμος έχει γίνει μάρτυρας των φρικαλεοτήτων της βάναυσης εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, έτσι και το υπουργείο Δικαιοσύνης των Ηνωμένων Πολιτειών», δήλωσε ο Γκάρλαντ.

«Αυτός είναι ο λόγος που το υπουργείο Δικαιοσύνης υπέβαλλε τις πρώτες κατηγορίες βάσει του νόμου περί εγκλημάτων πολέμου των ΗΠΑ εναντίον τεσσάρων στρατιωτικών που συνδέονται με τη Ρωσία για ειδεχθή εγκλήματα κατά ενός Αμερικανού πολίτη», είπε ο Γκάρλαντ.

Το κατηγορητήριο ταυτοποιεί τους τέσσερις άνδρες ως τους: Σουρέν Σεϊρανόβιτς Μκρτσιάν και Ντμίτρι Μπούντνικ, και δύο άλλους που δίνονται μόνο τα πρώτα τους ονόματα: Βαλέρι και Ναζάρ.

Ο Αμερικανός υπήκοος δεν κατονομάστηκε.

 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις