Παρασκευή, 29 Μαρ.
20oC Αθήνα

Η δημοσιογράφος που ανακοίνωσε τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο [pics]

Η δημοσιογράφος που ανακοίνωσε τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο [pics]

Είναι μια αποκλειστικότητα που θα ζήλευαν πολλοί. Η βρετανίδα Clare Hollingworth, έκλεισε τα 105 της χρόνια και ήταν η γυναίκα που στις 31 Αυγούστου 1939, μιας εβδομάδας δημοσιογράφος στην Daily Telegraph και ενώ ήταν σε αποστολή στην Πολωνία για να μεταδώσει την επιδείνωση της κατάστασης στην Ευρώπη έδωσε μια είδηση που την ακολούθησε σε όλη της την ζωή.

Η Hollingworth κατάφερε και έπεισε τον γενικό πρόξενο της Βρετανίας στο Κατοβίτσε, John Anthony Thwaites, να της δανείσει το αυτοκίνητο και τον σωφέρ του για να κάνει έρευνα στην Γερμανία. Την ώρα που ταξίδευε στα σύνορα Γερμανίας – Πολωνίας η Hollingworth είδε να συγκεντρώνονται γερμανικά στρατεύματα και άρματα μάχης στοχεύοντας προς την Πολωνία. Το επόμενο πρωί η Hollingworth τηλεφώνησε την Βρετανική Πρεσβεία στην Βαρσοβία για να αναφέρει την εισβολή της Γερμανίας στην Πολωνία.

Για να πείσει μάλιστα τους βρετανούς αξιωματούχους έβγαλε το τηλέφωνο έξω από το παράθυρο του δωματίου της προκειμένου να ακούσουν τον φοβερή ήχο των γερμανικών δυνάμεων. Το γεγονός ότι η Hollingworth ήταν η πρώτη δημοσιογράφος που είδε όλα αυτά την κατέστησε την πρώτη που μετέδωσε την έναρξη του Β Παγκοσμίου Πολέμου. 

Κατα την διάρκεια της καριέρας της κάλυψε τις συγκρούσεις στην Παλαιστίνη, στην Αλγερία, στην Κίνα, στο Άντεν και στο Βιετνάμ. Ήταν μάλιστα ανάμεσα στους επιζώντες της βομβιστικής επίθεσης το 1946 στο ξενοδοχείο King David στην Ιερουσαλήμ με 90 νεκρούς.

Ήταν επίσης η δημοσιογράφος που πήρε πρώτη συνέντευξη από τον Σάχη του Ιράν και δεκαετίες αργότερα εκείνη που του πήρε την τελευταία συνέντευξη. Με άλλα λόγια για Clare Hollingworth, έχει ζήσει και έχει μεταδώσει όλη την σύγχρονη ιστορία του κόσμου και χθές έκλεισε τα 105 της χρόνια…

ΠΗΓΗ ΦΩΤΟ REUTERS

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε