Κόσμος

Η εξέγερση θέλει και το… ποπ κορν της – Εικόνες πίσω από τα οδοφράγματα της πλατείας Ταχρίρ

Η πλατεία-σύμβολο της αιγυπτιακής εξέγερσης δεν είναι μόνο τανκ, συρματοπλέγματα και διαδηλωτές. Είναι και τόπος συγκέντρωσης μικροπωλητών ποπ κορν και καπέλων κλόουν...

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Εδώ και περίπου μία εβδομάδα, οι διαδηλωτές έστησαν οδοφράγματα από λαμαρίνες και καμένα αυτοκίνητα στην έξοδο προς τη γέφυρα Κασρ-αλ-Νιλ, τον τεράστιο οδικό κόμβο στο κέντρο του Καΐρου, που έχει μεταβληθεί από τις 25 Ιανουαρίου σε έμβλημα της εξέγερσης κατά του καθεστώτος Μουμπάρακ.

Σήμερα, συνωστίζονται εκεί τουριστικά αμαξάκια με κουδούνια, πλανόδιοι που πουλούν εντυπωσιακά καπέλα, αιγυπτιακές σημαίες, ζεστό τσάι, γλυκά και τσιγάρα.

Μοιάζει με υπαίθριο πανηγύρι, οι άνθρωποι περιμένουν υπομονετικά στην ουρά για να εισέλθουν στην πλατεία και μετά από έναν πρόχειρο έλεγχο από τους στρατιώτες, ενώνονται τελικά με το πλήθος που περιφέρεται στο κέντρο της πλατείας.

Τα συνθήματα τώρα βγαίνουν από τα στόματα των παιδιών. «Γκαμάλ, πες στον πατέρα σου ότι οι κόπτες σε σιχαίνονται», «Χόσνι, δίνε του», τραγουδά ένα κοριτσάκι στους ώμους του πατέρα του.

Οι πάγκοι έχουν πολλαπλασιασθεί στο κέντρο της πλατείας, ανάμεσα στα κιόσκια που φιλοξενούν τεράστιες φωτογραφίες σκοτωμένων ανθρώπων κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων της περασμένης εβδομάδας, όταν οι υποστηρικτές του καθεστώτος Μουμπάρακ επιτέθηκαν στους αντικυβερνητικούς διαδηλωτές.

“Οι δουλειές πάνε καλά” , λέει ο Μοχάμεντ, νεαρός πωλητής τσιγάρων στο κέντρο της πλατείας. “Δεκαπέντε λίρες (τρία δολάρια) το πακέτο του Marlboro”. Η τιμή του πακέτου των αμερικάνικων τσιγάρων στα καταστήματα του Καΐρου κυμαίνεται μεταξύ 10 και 12 λιρών. Αλλά στην πλατεία Ταχρίρ οι τιμές έχουν ανέβει.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
«Ανοιχτά τα Στενά του Ορμούζ» επιμένει ο αμερικανικός στρατός – Συνεχίζεται το διπλωματικό «θρίλερ»
Την ίδια ώρα συνεχίζονται οι «προπαρασκευαστικές» συνομιλίες μεταξύ διπλωματών στο Μπούργκενστοκ κοντά στην Λουκέρνη με στόχο την διατήρηση του διαλόγου επί την προκαταρκτικής συμφωνίας ανάμεσα στις ΗΠΑ και το Ιράν
Vessels in the Strait of Hormuz near the beach of Bandar Abbas, Iran, June 17, 2026. Amirhosein Khorgooi/ISNA/via WANA (West Asia News Agency)/Handout via REUTERS ATTENTION EDITORS - THIS PICTURE WAS PROVIDED BY A THIRD PARTY. ISRAEL OUT. NO COMMERCIAL OR EDITORIAL SALES IN ISRAEL. NO ACCESS FOR ISRAELI MEDIA. NO USE BBC PERSIAN. NO USE VOA PERSIAN. NO USE MANOTO. NO USE IRAN INTERNATIONAL. NO USE RADIO FARDA. DIGITAL: NO USE BBC PERSIAN. NO USE VOA PERSIAN. NO USE MANOTO. NO USE IRAN INTERNATIONAL. NO USE RADIO FARDA.
«Κούβα όπως Βενεζουέλα»: Ο Ντόναλντ Τραμπ αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο στρατιωτικής επέμβασης στο νησί
Ο Αμερικανός πρόεδρος δεν απέκλεισε ένα σενάριο επέμβασης στην Κούβα, συγκρίνοντας την κατάσταση με τη Βενεζουέλα και δηλώνοντας πως μια αντίστοιχη επιχείρηση είναι πιθανή
Κούβα