Πέμπτη, 28 Μαρ.
23oC Αθήνα

«Η Ελλάδα εξοπλίζεται» – Πώς παρουσιάζουν τα γερμανικά ΜΜΕ την άφιξη των Rafale

«Η Ελλάδα εξοπλίζεται» – Πώς παρουσιάζουν τα γερμανικά ΜΜΕ την άφιξη των Rafale

Εκτενή αναφορά κάνουν τα γερμανικά ΜΜΕ στην άφιξη των έξι μαχητικών αεροσκαφών τύπου Rafale στην Ελλάδα.

Τα περισσότερα κατά κύριο λόγο αναπαράγουν σχετική ανταπόκριση του Γερμανικού Πρακτορείου Ειδήσεων (dpa) από την Αθήνα και αναφέρονται στο συνολικό ελληνικό πρόγραμμα αμυντικού εξοπλισμού.

«Μαχητικά αεροσκάφη πάνω από την Ακρόπολη», είναι ο τίτλος δημοσιεύματος του περιοδικού Der Spiegel, ενώ ο υπέρτιτλος σημειώνει, «Η Ελλάδα εξοπλίζεται». «Λόγω την τεταμένης σχέσης με τη γειτονική Τουρκία, η Ελλάδα επενδύει σε ένα μεγάλο εξοπλιστικό πρόγραμμα. Τα πρώτα έξι από τα 24 μαχητικά αεροσκάφη έφθασαν στην Αθήνα. Τα μαχητικά τύπου Rafale πέταξαν πάνω από την Ακρόπολη, κατόπιν προσγειώθηκαν στο στρατιωτικό αεροδρόμιο της Τανάγρας: ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης υποδέχθηκε την Τετάρτη τα πρώτα αεροσκάφη», αναφέρει το δημοσίευμα «”Έρχονται”, έγραψε ήδη χθες ο πρωθυπουργός στο Twitter και ανάρτησε ένα βίντεο με τα αεροσκάφη εν πτήσει», συνεχίζει η ανταπόκριση.

Η αγορά των Rafale, σύμφωνα με το δημοσίευμα, «είναι τμήμα ενός συνολικού προγράμματος εξοπλισμών των Ελλήνων», το οποίο περιλαμβάνει εκτός από μαχητικά αεροσκάφη, φρεγάτες, τορπίλες καθώς και λοιπό στρατιωτικό εξοπλισμό. «Οι επενδύσεις δικαιολογούνται από τις γεμάτες διενέξεις σχέσεις με τη γειτονική Τουρκία», συνεχίζει ο συντάκτης και επισημαίνει ότι, έπειτα από δέκα χρόνια οικονομικής κρίσης και περιορισμένες αμυντικές δαπάνες, το ζήτημα – σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους – είναι να αποκατασταθεί η ισορροπία στη Μεσόγειο.

Το δημοσίευμα καταλήγει με την αναφορά στην «ενίσχυση των συμμαχιών της Ελλάδας με τη Γαλλία και με τις ΗΠΑ», η οποία, όπως τονίζεται, αυξάνει τη στρατιωτική της παρουσία και στην Αλεξανδρούπολη. «Από εκεί υπάρχει η δυνατότητα από ξηράς μετάβασης σε χώρες όπως η Ουκρανία, μέσω της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας, δηλαδή δύο κρατών – μελών του ΝΑΤΟ».

«Τα Rafale με την ελληνική σημαία»

Η γερμανική ειδική ιστοσελίδα FlugRevue φιλοξενεί ως πρώτο θέμα απόψε την άφιξη των έξι μαχητικών αεροσκαφών, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «τα Rafale με την ελληνική σημαία άγγιξαν σήμερα για πρώτη φορά το έδαφος της νέας πατρίδας τους», στην 332η Μοίρα της Πολεμικής Αεροπορίας, στην Τανάγρα. Όπως εξηγείται στο δημοσίευμα, οι πιλότοι και οι τεχνικοί της Μοίρας έχουν ήδη λάβει την εκπαίδευσή τους τους τελευταίους μήνες στο Εκπαιδευτικό Κέντρο της Dassault, στο Μερινιάκ. Η εκπαίδευση ωστόσο θα συνεχιστεί, τόσο στη Γαλλία όσο και στην Ελλάδα. Στόχος είναι, υπογραμμίζεται, όλος ο στόλος των Rafale να έχει φθάσει στην Τανάγρα έως το καλοκαίρι του 2023.

Στην αντίστοιχη ιστοσελίδα AeroBuzz το θέμα των Rafale είναι επίσης η πρώτη είδηση, με την επισήμανση ότι η Ελλάδα είναι ο τέταρτος πελάτης της Dassault και η πέμπτη χώρα που θα χρησιμοποιεί τον συγκεκριμένο τύπο μαχητικού αεροσκάφους. Στο δημοσίευμα παρατίθενται και δηλώσεις του Διευθύνοντα Συμβούλου της Dassault Ερίκ Τραπιέ, ο οποίος βρέθηκε σήμερα στην Τανάγρα για την υποδοχή των αεροσκαφών: «Ο άριστος τρόπος με τον οποίο η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία πραγματοποίησε αυτή την πρώτη πτήση αποτελεί απόδειξη της εξαιρετικής συνεργασίας και της δύναμης της εταιρικής μας σχέσης με την Ελλάδα για περισσότερα από 45 χρόνια. Χάρη στην κινητοποίησή μας καταφέραμε να ανταποκριθούμε σε χρόνο ρεκόρ στις προσδοκίες των ελληνικών αρχών, που έχουν πλέον τα Rafale στο έδαφός τους, για να ενισχύσουν την προστασία και την κυριαρχία της χώρας. Είναι επίσης απόδειξη της εξαιρετικής ποιότητας του αεροσκάφους, κάτι που επιβεβαιώνεται από τις εξαγωγικές επιτυχίες».

Πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις