Κόσμος

«Η εμπορική συμφωνία του Τραμπ με τη Βρετανία δεν αποτελεί καλό οιωνό για τον υπόλοιπο κόσμο» εκτιμά το CNN

Αμερικανοί αλλά και Βρετανοί οικονομικοί αναλυτές παραδέχονται ότι η «ημιτελής» εμπορική συμφωνία Τραμπ - Στάρμερ είναι ένα «τεράστιο τίποτα»

Μετά από έναν μήνα διαπραγματεύσεων των ΗΠΑ με τη Βρετανία, ο Ντόναλντ Τραμπ πανηγυρίζει για μία «πλήρη και ολοκληρωμένη» εμπορική συμφωνία «με τους παλιούς μας φίλους» στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Στην πραγματικότητα, όμως, σημειώνει ανάλυση του CNN, αυτό που υπάρχει είναι μία ημιτελής εμπορική συμφωνία ΗΠΑ – Βρετανίας για πολύ λίγα είδη και μάλιστα την ίδια στιγμή που παραμένουν σε ισχύ οι δασμοί του Ντόναλντ Τραμπ ενάντια σε όλες τις χώρες του κόσμου.

Αλλά και ο Βρετανός Πρωθυπουργός, Κιρ Στάρμερ κινήθηκε στη γραμμή Τραμπ, μιλώντας και εκείνος για μία «ιστορική» συμφωνία, χαρακτηρισμό που φάνηκε να τον εννοεί.

Στην ανάλυσή της, όμως, η Αμερικανίδα αρθρογράφος του CNN, Allison Morrow, περιγράφει γλαφυρά πως «αν μία εμπορική συμφωνία είναι, όπως ο Δαβίδ του Μιχαήλ Άγγελου, αυτή είναι περισσότερο σαν ένα κομμάτι μάρμαρο. Ή στην πραγματικότητα είναι σαν μια απόδειξη από τον μαρμαρά που λέει ότι δώσαμε μία παραγγελία για ένα μπλοκ μαρμάρου…».

Ίσως να βάλουμε τη σαμπάνια πίσω στο ψυγείο, συμπληρώνει με πολύ νόημα η Morrow.

H κατά Τραμπ – Στάρμερ «πλήρης και ιστορική εμπορική συμφωνία» ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη Βρετανία αφορά μόνο τα παρακάτω τέσσερα πεδία:

Βρετανικά αυτοκίνητα: Bentley Land Rover, Jaguar, Rolls-Royce ή Aston Martin θα φορολογούνταν με 27,5%, αλλά πλέον μόνο 10%.

Αεροπλάνα: Βρετανικές εταιρείες μπορούν πλέον να στέλνουν εξαρτήματα αεροπλάνων στις ΗΠΑ χωρίς δασμούς. Σε αντάλλαγμα, η British Airways αναμένεται να παραγγείλει 30 αεροσκάφη Boeing 787 Dreamliner, σύμφωνα με το Bloomberg.

Χάλυβας και αλουμίνιο: Οι φόροι στον χάλυβα και σε αυτό που οι Βρετανοί αποκαλούν «αλουμίνιο» θα καταργηθούν.

Βοδινό κρέας: Και οι δύο χώρες συμφώνησαν αμοιβαίες εξαγωγές χωρίς δασμούς σε εμπορεύματα, όπως το βόειο κρέας και άλλα γεωργικά προϊόντα.

«Μία εμπορική συμφωνία όπου οι λεπτομέρειες εξακολουθούν να διαπραγματεύονται δεν είναι συμφωνία», δήλωσε ο Joe Brusuelas, επικεφαλής οικονομολόγος της RSM, εξηγώντας ότι «δεν παρέχει την απαραίτητη σαφήνεια για να αρθεί η ”ομίχλη” της αβεβαιότητας που δημιουργεί ένας εμπορικός πόλεμος επιλογής».

Ακούγοντας, όμως, τον Λευκό Οίκο να ανακοινώνει βαρύγδουπα τη διμερή εμπορική συμφωνία, θα έλεγε κανείς ότι μόλις κέρδισαν βραβείο Νόμπελ και χρυσό μετάλλιο…

Με μία ανάρτηση στο Truth Social, ο Τραμπ είπε ότι ήταν «μία πολύ μεγάλη και συναρπαστική ημέρα».

Αλλά και ο Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, Κιρ Στάρμερ την αποκάλεσε – με αρκετή δόση ειλικρίνειας – «ιστορική».

Ωστόσο, Βρετανοί αναλυτές, παραδέχονται από την πλευρά τους, ότι ακόμη και μία ατελής συμφωνία είναι καλύτερη από το να μην υπάρχει καθόλου συμφωνία.

Η Wall Street, ομοίως, δεν αφήνει την τελειότητα να γίνει «εχθρός του καλού». Οι μετοχές σημείωσαν ράλι στις ΗΠΑ, καθώς οι επενδυτές – που διψούσαν για κάθε ένδειξη ότι ο Τραμπ θα υποχωρήσει στον εμπορικό πόλεμο – «αγκάλιασαν» την αισιοδοξία του Λευκού Οίκου.

Χρειάστηκε πάνω από ένας μήνας για να ξεδιπλωθεί αυτό το «τεράστιο τίποτα» με έναν από τους στενότερους συμμάχους μας, ο οποίος αντιπροσωπεύει μόλις το 3% του συνολικού εμπορίου των ΗΠΑ, ομολογεί μιλώντας στο CNN ο Τζάστιν Γούλφερς, καθηγητής οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν.

Όλα αυτά δεν αποτελούν καλό οιωνό ούτε για τις χιλιάδες αμερικανικές επιχειρήσεις που σήμερα «παραλύουν» από τους δασμούς 145% του Τραμπ στις περισσότερες εισαγωγές από την Κίνα, τον τρίτο μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο των ΗΠΑ.

Αμερικανοί και Κινέζοι απεσταλμένοι πρόκειται να συναντηθούν αυτό το Σαββατοκύριακο (10.05.2025 – 11.05.2025) στη Γενεύη. Αλλά οι Αμερικανοί αξιωματούχοι δεν αφήνουν καν να εννοηθεί ότι θα προκύψει εμπορική συμφωνία – το καλύτερο που ελπίζει ο Υπουργός Οικονομικών του Τραμπ, Σκοτ Μπέσεντ είναι «αποκλιμάκωση».

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
29 παιδιά σκοτώθηκαν στον «πόλεμο» μεταξύ αντιπάλων καρτέλ στο Μεξικό - Τουλάχιστον 97 οι αγνοούμενοι
Ο πόλεμος μεταξύ των κληρονόμων του «Ελ Τσάπο» και της φράξιας του «Ελ Μάγιο» στην πολιτεία Σιναλόα έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 1.200 ανθρώπους, ενώ άλλοι 1.400 αγνοούνται
Εθνικοί φρουροί αποκλείουν μια περιοχή όπου ένα πτώμα βρίσκεται σε δρόμο στην πόλη Culiacan της πολιτείας Sinaloa
Θύμα ανθρωποκτονίας «απευθύνθηκε» στον δολοφόνο του μέσω βίντεο AI την ώρα της δίκης στις ΗΠΑ - «Σε μια άλλη ζωή, ίσως να ήμασταν φίλοι»
Το βίντεο σηματοδοτεί μια καινοτόμα χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης στο δικαστικό σύστημα, που αντιμετωπίζει την ταχέως εξελισσόμενη τεχνολογία με ένα μείγμα έντονου ενδιαφέροντος και δέους
Το ολόγραμμα του δολοφονημένου Κρίστοφερ Πέλκι