Παρασκευή, 26 Απρ.
16oC Αθήνα

Η Φινλανδία απειλεί με βέτο στο Ταμείο Ανάκαμψης των 750 δισ.

Ευρωπαϊκή Ένωση Ευρωπαϊκό Συμβούλιο

Η κυβέρνηση της Φινλανδίας ανακοίνωσε σήμερα ότι θα απορρίψει την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για ένα Ταμείο Ανάκαμψης στην παρούσα μορφή της.

Οι 27 χώρες μέλη της ΕΕ πρόκειται να συζητήσουν στις 19 Ιουνίου την πρόταση που παρουσίασε η Επιτροπή για το Ταμείο αυτό, ύψους 750 δισεκ. ευρώ, το οποίο θα προστεθεί στο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο της περιόδου 2021-27, ύψους 1,1 τρισεκ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται πως στις 27/5/2020 η Κομισιόν διέψευσε και τους πλέον αισιόδοξους. Πήρε το όπλο της και με ένα γενναίο πακέτο ύψους 1,85 τρισ. ευρώ έσπειρε χαμόγελα στις αγορές, τις κυβερνήσεις και τους πολίτες της Ευρώπης που δοκιμάζονται από τον κορονοϊό.

click4more: Ταμείο Ανάκαμψης: 33 δισ. ευρώ καθαρά προτείνει για την Ελλάδα η Κομισιόν

Με ένα Ταμείο Ανάκαμψης ύψους 750 δισεκατομμυρίων ευρώ για την στήριξη της ευρωπαϊκής οικονομίας, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν αποκάλυψε ένα πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας εξαιρετικού χαρακτήρα προς τις ευρωπαϊκές χώρες που έχουν πληγεί από την κρίση.

Το σχέδιο ανάκαμψης βασίζεται στο αναθεωρημένο πρόγραμμα του ευρωπαϊκού πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου, το οποίο εμπλουτίζεται με ένα ταμείο ανάκαμψης που θα χρηματοδοτηθεί από μεγάλης κλίμακας δανεισμό εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Από τα 750 δισεκατομμύρια ευρώ που προτείνει η Κομισιόν, τα 500 δισεκατομμύρια θα χορηγηθούν υπό μορφήν επιχορηγήσεων – όπως προέβλεπε η κοινή γαλλο-γερμανική πρόταση- και το υπόλοιπο υπό μορφήν δανείων προς τα κράτη μέλη.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις