Παρασκευή, 26 Απρ.
21oC Αθήνα

Η Φινλανδία καταθέτει αίτημα ένταξης στο ΝΑΤΟ – Επίσημη ανακοίνωση

Η Φινλανδία καταθέτει αίτημα ένταξης στο ΝΑΤΟ – Επίσημη ανακοίνωση

Παρά τις απειλές από τη Ρωσία, παρά τα εμπόδια από την Τουρκία, η Φινλανδία δεν κάνει πίσω για την ένταξή της στο ΝΑΤΟ. Και την Κυριακή (15.05.2022) η πρωθυπουργός και ο πρόεδρος της χώρας ανακοίνωσαν την πρόθεσή τους με κάθε επισημότητα. 

Σε κοινή τους συνέντευξη Τύπου, η Σάνα Μάριν και ο Σάουλι Νιινίστο ανακοίνωσαν αυτό που περίμεναν όλοι. Ότι η Φινλανδία αποφάσισε να ζητήσει την ένταξή της στο ΝΑΤΟ. 

«Ο αρχηγός του κράτους και ένα κυβερνητικό συμβούλιο αποφασίσαμε από κοινού ότι η Φινλανδία θα ζητήσει να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ. Είναι μία ιστορική ημέρα. Μια νέα εποχή αρχίζει», δήλωσε ο φινλανδός πρόεδρος Σάουλι Νιινίστο στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Το φινλανδικό κοινοβούλιο πρόκειται να εξετάσει αύριο, Δευτέρα, το σχέδιο ένταξης και στη συνέχεια θα διεξαχθεί ψηφοφορία, σύμφωνα με τον πρόεδρο του σώματος. Χθες, ανακοινώθηκε η υποστήριξη της ένταξης από το σοσιαλοδημοκρατικό κόμμα της πρωθυπουργού Σάνα Μάριν, η ψηφοφορία αυτή μεταξύ των 200 Φινλανδών βουλευτών αναμένεται ότι θα έχει με διαφορά θετικό αποτέλεσμα για την ένταξη.

«Ελπίζουμε ότι το κοινοβούλιο θα επιβεβαιώσει στη διάρκεια των επόμενων ημερών την απόφαση για την υποψηφιότητα στο ΝΑΤΟ. Θα βασιστεί σε μια ξεκάθαρη εντολή», δήλωσε η Μάριν.

Φυσικά, μεγάλο ρόλο στην απόφαση της Φινλανδίας να εγκαταλείψει την ουδετερότητα και να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ έπαιξε η επιθετικότητα της Ρωσίας και η εισβολή της στην Ουκρανία. 

Ο Φινλανδός πρόεδρος ενημέρωσε χθες, τηλεφωνικά, τον πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν για την πρόθεση του Ελσίνκι να γίνει μέλος της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας. «Εγώ ή η Φινλανδία δεν συνηθίζουμε να κρυβόμαστε (…) Είναι καλύτερα να λέει κανείς ξεκάθαρα και στο ενδιαφερόμενο μέρος αυτό που έχει ήδη λεχθεί και αυτό θέλησα να κάνω», είπε ο Νιινίστο για το τηλεφώνημά του στον Πούτιν. «Είναι λάθος» ήταν η απάντηση που πήρε από τον Ρώσο πρόεδρο, ο οποίος ισχυρίστηκε στον Νιινίστο ότι η Φινλανδία δεν απειλείται. 

Μόνο που η Μόσχα έχει απειλήσει πως αν η Φινλανδία ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, θα υπάρχουν αντίποινα. 

Και ενώ οι περισσότερες χώρες, όπως η Γερμανία πχ, θέλουν τη Φινλανδία και τη Σουηδία (η οποία αναμένεται επίσης να κάνει αίτημα ένταξης στο ΝΑΤΟ) να μπουν και άμεσα στη Συμμαχία, η Τουρκία έχει βρει… πεδίο λαμπρό για παζάρια, κατηγορώντας τις δυο χώρες για φιλικές σχέσεις με το PKK, το οποίο θεωρεί τρομοκρατική οργάνωση… 

Στη Φινλανδία, ο πόλεμος στην Ουκρανία μεταφράσθηκε σ’ ένα ιστορικό άλμα στην υποστήριξη προς την ένταξη στο ΝΑΤΟ για καλύτερη προστασία από τη Ρωσία, με την οποία η χώρα μοιράζεται σύνορα μήκους 1.300 χιλιομέτρων.

Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, το ποσοστό των Φινλανδών που θέλουν να ενταχθεί η χώρα τους στη συμμαχία ξεπέρασε τα τρία τέταρτα, δηλαδή τριπλασιάσθηκε σε σχέση με πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις