Κόσμος

Η Φινλανδία κλείνει τα σύνορα με τη Ρωσία για δυο εβδομάδες λόγω αύξησης των μεταναστευτικών ροών

Η Φινλανδία θα κλείσει όλα τα σύνορά της με τη Ρωσία για τις επόμενες δύο εβδομάδες σε μια προσπάθεια να ανακόψει τις ασυνήθιστα μεγάλες ροές των αιτούντων άσυλο.

Όπως θεωρεί η κυβέρνηση στην Φινλανδία η αύξηση των μεταναστευτικών ορών αποτελεί μια ενορχηστρωμένη κίνηση από τη Ρωσία και προσπαθεί να την σταματήσει.

Η Φινλανδία την περασμένη εβδομάδα έκλεισε όλα τα συνοριακά σημεία για τους ταξιδιώτες από τη Ρωσία, εκτός από ένα, το οποίο διατήρησε ανοιχτό στο βορειότερο τμήμα που βρίσκεται στην Αρκτική. Αλλά και αυτό θα κλείσει τώρα, ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση.

Περίπου 900 αιτούντες άσυλο από χώρες όπως το Αφγανιστάν, η Κένυα, το Μαρόκο, το Πακιστάν, η Σομαλία, η Συρία και η Υεμένη εισήλθαν στη Φινλανδία από τη Ρωσία τον Νοέμβριο, προηγουμένως ήταν λιγότερο από ένας ανά ημέρα, σύμφωνα με τη φινλανδική συνοριοφυλακή.

Η απόφαση να κλείσουν και τα οκτώ σημεία διέλευσης των συνόρων σημαίνει ότι μόνο η εμπορευματική κυκλοφορία μπορεί να υπάρξει μεταξύ των δύο χωρών.

Το Ελσίνκι λέει ότι η Μόσχα προωθεί αιτούντες άσυλο στα σύνορα ως αντίποινα για την απόφασή του να αυξήσει την αμυντική συνεργασία με τις ΗΠΑ, κάτι που αρνείται κατηγορηματικά το Κρεμλίνο.

«Αυτή είναι μια επιχείρηση επιρροής της Ρωσίας την οποία δεν αποδεχόμαστε» δήλωσε ο πρωθυπουργός Πέτερι Όρπο κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου.

Χθες, Δευτέρα, ο Φινλανδός πρωθυπουργός είπε ότι έχει πληροφορίες από τις μυστικές υπηρεσίες σύμφωνα με τις οποίες οι ρωσικές αρχές βοηθούν τους αιτούντες άσυλο και πως παρά το κλείσιμο σημείων συνοριακής διέλευσης υπάρχουν ακόμη εκεί περισσότεροι άνθρωποι που θέλουν να κατευθυνθούν από τη Ρωσία στη Φινλανδία.

Χθες μόνο τρεις αιτούντες άσυλο έφθασαν στη Φινλανδία μέσω του απομακρυσμένου σταθμού Ράγια-Τζούσεπι, το τελευταίο ανοιχτό συνοριακό φυλάκιο, ενώ σήμερα δεν υπήρξαν είσοδοι.

Ο συνοριακός σταθμός θα παραμείνει ανοιχτός αύριο προτού κλείσει έως τις 13 Δεκεμβρίου, ανακοίνωσε η κυβέρνηση.

Ο επίτροπος της Φινλανδίας για την καταπολέμηση των διακρίσεων δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η απομακρυσμένη τοποθεσία του συνοριακού σταθμού Ράγια Τζουσέπι προκάλεσε ανησυχίες ότι το Ελσίνκι θέτει σε κίνδυνο το δικαίωμα υποβολής αίτησης ασύλου.

Άσυλο μπορεί να ζητηθεί ακόμη από ταξιδιώτες που φθάνουν διά θαλάσσης και αεροπορικώς, δήλωσε σήμερα η φινλανδική κυβέρνηση.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Οι Φρουροί της Επανάστασης μπλοκάρουν τον πρόεδρο του Ιράν Μασούντ Πεζεσκιάν - Στρατιωτικός κλοιός γύρω από τον Μοτζτάμπα Χαμενεΐ
Πληροφορίες του Iran International, αναφέρουν ότι οι Φρουροί κρατούν απομονωμένο τον Μοτζτάμπα Χαμενεΐ, μπλοκάρουν διορισμούς και ασκούν de facto εξουσία
Ιρανοί Φρουροί της Επανάστασης
Η KitKat έφτιαξε tracker για να βρει τις 413.793 κλεμένες σοκολάτες και ζητάει τη βοήθεια του κόσμου
«Πραγματικά θέλουμε να μάθουμε πού έχουν καταλήξει. Γι’ αυτό δημιουργήσαμε έναν Tracker Κλεμμένων KitKat, που σας επιτρέπει να ελέγξετε αν το KitKat σας προέρχεται από την παρτίδα που αγνοείται»
KitKat
«Φτιάξαμε ομάδα 35 χωρών για ενίσχυση της ασφάλειας της ναυσιπλοΐας στον Κόλπο» τόνισε ο Κιρ Στάρμερ
Και υπογράμμισε ότι η συνεργασία με συμμάχους στοχεύει στην αποκλιμάκωση των εντάσεων και στη διατήρηση της ελευθερίας μετακίνησης πλοίων σε στρατηγικούς θαλάσσιους διαδρόμους
Ο Κιρ Στάρμερ
Ιράν σε Τραμπ: Πέτυχες την αλλαγή του καθεστώτος στα Στενά του Ορμούζ - Θα ανοίξουν αλλά όχι για εσένα
«Ο Τραμπ πέτυχε επιτέλους το όνειρό του για αλλαγή καθεστώτος - αλλά στο θαλάσσιο καθεστώς της περιοχής», ανέφερε ο επικεφαλής της Επιτροπής Εθνικής Ασφάλειας του ιρανικού Κοινοβουλίου
Στενά Ορμούζ