Παρασκευή, 19 Απρ.
19oC Αθήνα

Η Γαλλία απαιτεί ανεξάρτητη και εις βάθος έρευνα για τον θάνατο του Αλεξέι Ναβάλνι στις ρωσικές φυλακές

Η Γαλλία απαιτεί ανεξάρτητη και εις βάθος έρευνα για τον θάνατο του Αλεξέι Ναβάλνι στις ρωσικές φυλακές

Οι παλινωδίες της Ρωσίας σχετικά με τον θάνατο του Αλεξέι Ναβάλνι στις ρωσικές φυλακές που κρατείτο στον Αρκτικό κύκλο φαίνεται πως δεν καθησυχάζουν ούτε τους συγγενείς του εκλιπόντος αντιφρονούντα πολιτικού, ούτε τη Δύση. Το αντίθετο. Ακούγονται όλο και περισσότερες φωνές για την ανάγκη ανεξάρτητης έρευνας.

Σήμερα Τρίτη 20.2.2024, το Γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών με ανακοίνωσή του απαιτεί τη διεξαγωγή «ανεξάρτητης και εις βάθος» έρευνας για τον θάνατο τις φυλακές του Ρώσου αντιπολιτευόμενου Αλεξέι Ναβάλνι, για τον οποίο – ούτως ή άλλως – καθιστά «πλήρως υπεύθυνες» τις ρωσικές αρχές.

«Η Γαλλία καθιστά τις ρωσικές αρχές πλήρως υπεύθυνες για τον θάνατο του Αλεξέι Ναβάλνι, οι συνθήκες κράτησης του οποίου είχαν σε μεγάλο βαθμό επιδεινωθεί μετά τη μεταφορά του σε σωφρονιστική αποικία» και «απαιτεί να διεξαχθεί ανεξάρτητη και εις βάθος έρευνα» για τον θάνατό του, αναφέρει χαρακτηριστικά ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του γαλλικού ΥΠΕΞ.

Ο αντιπολιτευόμενος και υπ΄αριθμόν ένα αντίπαλος του προέδρου Βλάντιμιρ Πούτιν πέθανε την περασμένη Παρασκευή, 16 Φεβρουαρίου σε ηλικία 47 ετών σε φυλακή στην Αρκτική, όπου εξέτιε ποινή 19 ετών μετά την επιστροφή του στη Ρωσία στις αρχές του 2021, προκαλώντας παγκόσμια συγκίνηση.

Ο πρεσβευτής της Ρωσίας στη Γαλλία κλήθηκε χθες, Δευτέρα, στο Κε ντ’ Ορσέ, ανέφερε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος.

Με αφορμή τον θάνατο Ναβάλνι μάλιστα η Γαλλία «καλεί για άμεση και χωρίς όρους απελευθέρωση όλων των πολιτικών κρατούμενων στη Ρωσία και εκφράζει ιδιαίτερα τη ζωηρή ανησυχία της για την κρίσιμη κατάσταση της υγείας του αντιπολιτευόμενου Βλάντιμιρ Καρά-Μουρζά», που καταδικάστηκε πέρυσι σε 25ετή κάθειρξη.

Ο Βλάντιμιρ Καρά-Μουρζά παρά λίγο να πεθάνει αφού δηλητηριάστηκε δύο φορές το 2015 και το 2017, απόπειρες δολοφονίας που αποδίδει στη ρωσική εξουσία. Οι υποστηρικτές του ανησυχούν για την κατάσταση της υγείας του.

 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις