Κόσμος

Η Γαλλία τιμά την Σιμόν Βέιλ στο Πάνθεον των Παρισίων [vid]

Στον ίδιο χώρο με τον Βολταίρο, τον Ζαν Ζακ Ρουσό, τον Βίκτορα Ουγκό και τον Εμίλ Ζολά βρίσκεται από σήμερα η γυναίκα - σύμβολο για τη Γαλλία, η Σιμόν Βέιλ, ένα χρόνο, ακριβώς, από τον θάνατό της σε ηλικία 89 ετών.

Η Γαλλίδα νομικός και εμβληματική πολιτικός είναι μόλις η πέμπτη γυναίκα που τιμάται στο Πάνθεον, μαζί με 73 άνδρες, το μνημείο που η Γαλλία οικοδόμησε για να τιμά τα επιφανή παιδιά της. Απολύτως δικαιωματικά καθώς πρόκειται για μία προσωπικότητα που άφησε έντονα χαραγμένο το σημάδι της στην ευρωπαϊκή ιστορία του 20ου αιώνα.

Επιζήσασα του Ολοκαυτώματος, η Σιμόν Βέιλ πέτυχε τη νομιμοποίηση των αμβλώσεων στη Γαλλία το 1974, μεταφέρθηκε σήμερα στην τελευταία της κατοικία, μαζί με τον σύζυγό της Αντουάν, ο οποίος πέθανε το 2013, με μια συμβολική τελετή παρόντων μελών της οικογενείας της και κρατικών αξιωματούχων, προεξάρχοντος του Προέδου της Γαλλικής Δημοκρατίας Εμανουέλ Μακρόν.

Πλήθος κόσμου είχε συγκεντρωθεί για να παρακολουθήσει την πομπή. Ανάμεσά τους και οι δύο γιοι της, αμφότεροι διακεκριμένοι ποινικολόγοι.

Η μεταφορά της σορού της Βέιλ στο Πάνθεον των αθανάτων ήταν μια απόφαση όλων των Γάλλων, δήλωσε ο Μακρόν και τόνισε “η Γαλλία αγαπά την Σιμόν Βέιλ και την αγαπά για τους αγώνες της”.

Θέλαμε η Σιμόν Βέιλ να εισέλθει στο Πάνθεον χωρίς να περιμένουμε να περάσουν γενεές, ώστε οι αγώνες της, η αξιοπρέπειά της και η ελπίδα της να παραμείνουν πυξίδα σε αυτές τις δύσκολες εποχές”.

Το φέρετρό της είχε εκτεθεί σε λαϊκό προσκύνημα για δύο ημέρες στο Μνημείο του Ολοκαυτώματος στο Παρίσι.

Πάνθεον: Τελευταίος σταθμός της Σιμόν Βέιλ

Μετά τον θάνατό της, η σορός της ενταφιάστηκε στο Κοιμητήριο του Μονπαρνάς και στη συνέχεια έγινε εκταφή της για να ενταφιαστεί στο Πάνθεον.

Υπήρξε μέλος του Συνταγματικού Συμβουλίου της Γαλλίας, διατέλεσε υπουργός υγείας υπό τον Βαλερί Ζισκάρ ντ’ Εστέν, ενώ το διάστημα 1979 – 1982 γίνεται η πρώτη γυναίκα πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Μέχρι το 2007 ήταν πρόεδρος του Ιδρύματος για τη Μνήμη του Ολοκαυτώματος.

Το 1974, ως υπουργός Υγείας, παρουσιάζει στην ανδροκρατούμενη Γαλλική Εθνοσυνέλευση το νομοσχέδιο για την νομιμοποίηση των αμβλώσεων. Μεγάλος μέρος της γαλλικής κοινωνίας εξεγείρεται, η ίδια δέχεται απειλές και αντισημιτικές ύβρεις. Το νομοσχέδιο ψηφίζεται με την στήριξη της αριστεράς.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Σε διαθεσιμότητα ο CEO της Astronomer Andy Byron μετά το τρυφερό ενσταντανέ με τη ερωμένη του στη συναυλία των Coldplay
Η αντίδραση της Astronomer πάντως άργησε και δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι η καθυστέρηση οφείλεται στις χρονοβόρες διαπραγματεύσεις για την παραίτηση και το πακέτο αποχώρησης του Byron
Το ζευγάρι που έγινε viral στη συναυλία των Coldplay 9
Ο Ντόναλντ Τραμπ μήνυσε τον Μέρντοχ και την WSJ: Ζητά 10 δισεκ. δολάρια για δημοσίευμα
Η μήνυση αφορά δημοσίευμα της WSJ σχετικά με επιστολή που φέρεται να έστειλε ο Τραμπ στον Τζέφρι Επστάιν και περιελάμβανε σκίτσο με σεξουαλικά υπονοούμενα, υποδηλώνοντας μια προσωπική σχέση μεταξύ των δύο ανδρών
Ντόναλντ Τραμπ 3
Η σύζυγος του CEO της Astronomer διέγραψε το επίθετό του από το προφίλ της στο Facebook – Το «τίμημα» μετά τη συναυλία των Coldplay
Η Μέγκαν Κέριγκαν αφαίρεσε το επώνυμο «Μάιρον» μετά το βίντεο που δείχνει το σύζυγό της αγκαλιά με την διευθύντρια δημοσίων σχέσεων της εταιρείας του, σε «Kiss Cam» στη συναυλία των Coldplay
Ο Κρις Μάρτιν «τσάκωσε» παράνομο ζευγάρι στη συναυλία των Coldplay
1