Τρίτη, 23 Απρ.
19oC Αθήνα

Η Γερμανία βάζει «πάγο» στον Nord Stream 2 μετά τις εξελίξεις στην Ουκρανία

Η Γερμανία βάζει «πάγο» στον Nord Stream 2 μετά τις εξελίξεις στην Ουκρανία

Ο Όλαφ Σολτς δεν περίμενε να εισβάλει η Ρωσία στην Ουκρανία για να σταματήσει τον αγωγό Nord Stream 2 που θα ενώνει τη Ρωσία με τη Γερμανία, μεταφέροντας φυσικό αέριο. 

Όταν πριν από μερικές εβδομάδες ο νέος καγκελάριος της Γερμανίας βρέθηκε στον Λευκό Οίκο για τη συνάντηση με τον Τζο Μπάιντεν, ο Αμερικανός πρόεδρος είχε δηλώσει ξεκάθαρα ότι εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία θα σήμαινε το τέλος του αγωγού Nord Stream 2.

Τότε, ο Όλαφ Σολτς σχεδόν δεν είχε αντιδράσει, είχε αφήσει τον πρόεδρο των ΗΠΑ να μιλά για ένα έργο που αφορούσε τη Γερμανία και κυρίως την Ευρώπη (για το οποίο επικρίθηκε έντονα η Άνγκελα Μέρκελ) και τα είχε… ακούσει. 

Τώρα, φαίνεται ότι αποφάσισε να δράσει πιο άμεσα. Και μόλις μερικές ώρες αφού ο Βλαντιμίρ Πούτιν ανακοίνωσε ότι Ρωσία αναγνωρίζει τις Δημοκρατίες του Ντονμπάς (Ντόνετσκ και Λουγκάνσκ) στην ανατολική Ουκρανία, έκανε γνωστό η Γερμανία “παγώνει” τις διαδικασίες για τον αγωγό που θα μεταφέρει φυσικό αέριο από τη Ρωσία στην Ευρώπη. 

Ο Σολτς δήλωσε ότι έχει ζητήσει από το υπουργείο Οικονομίας να προχωρήσει στα απαραίτητα διοικητικά και νομικά βήματα ώστε ο αγωγός να μην μπορεί να λάβει την αναγκαία για τη λειτουργία του πιστοποίηση. «Και χωρίς αυτή την πιστοποίηση, ο Nord Stream 2 δεν μπορεί να τεθεί σε λειτουργία», τόνισε.

Ουσιαστικά πρόκειται για το πρώτο μέτρο κατά της Ρωσίας που ανακοινώνεται από την Ευρώπη. Ο Όλαφ Σολτς ανακοίνωσε ότι η Γερμανία αναστέλλει την πιστοποίηση του Nord Stream 2 και πως δεν μπορεί το Βερολίνο να δώσει “πράσινο φως” σε ένα τέτοιο έργο μετά τις τελευταίες εξελίξεις. 

Η ανακοίνωση του Γερμανού καγκελάριου ήρθε λίγο αφού ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, είχε ζητήσει από τη Δύση τον άμεσο τερματισμό του Nord Stream 2.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις