Κόσμος

Η Γκρέτα Τούνμπεργκ συνελήφθη σε διαδήλωση για το κλίμα Λονδίνο

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Η Σουηδή ακτιβίστρια για το κλίμα Γκρέτα Τούνμπεργκ συνελήφθη την Τρίτη στο Λονδίνο, σε διαδήλωση για το κλίμα που διοργανώθηκε στο περιθώριο μιας πετρελαϊκής συνόδου.

Μαζί με την Τούνμπεργκ συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις εκατοντάδες ακτιβιστές, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν κατά την πρώτη ημέρα του Energy Intelligence Forum, ενός συνεδρίου των πλέον υψηλόβαθμων στελεχών εταιρειών του τομέα του πετρελαίου και του φυσικού αερίου. Μεταξύ άλλων, απέκλεισαν τις εισόδους του ξενοδοχείου InterContinental, όπου διεξάγεται το συνέδριο στο Λονδίνο.

Η Τούνμπεργκ συνελήφθη το μεσημέρι από δύο αστυνομικούς και οδηγήθηκε σε μια κλούβα της αστυνομίας. Νωρίτερα, η αστυνομία είχε ανακοινώσει στο twitter τη σύλληψη πέντε διαδηλωτών για παρακώλυση της κυκλοφορίας.

Το πρωί, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, η Γκρέτα Τούνμπεργκ κατήγγειλε ότι «πίσω από κλειστές πόρτες (…) οι πολιτικοί συνάπτουν συμφωνίες και συμβιβασμούς με τους λομπίστες του καταστροφικού τομέα των ορυκτών καυσίμων.

Ο πρόεδρος-διευθύνων σύμβουλος της TotalEnergies Πατρίκ Πουγιανέ και ο γενικός διευθυντής της Shell Ουαέλ Σαουάν αναμένεται ότι θα μιλήσουν σήμερα στο Energy Intelligence Forum.

Οι διαδηλωτές, υπό τον ήχο ταμπούρλων, φώναζαν συνθήματα όπως «σταματήστε το πετρέλαιο» και «τίποτα δεν μας σταματά, ένας άλλος κόσμος είναι εφικτός». Ακτιβιστές της Greenpeace άπλωσαν ένα τεράστιο πανό στην πρόσοψη του ξενοδοχείου με το σύνθημα «οι μεγάλοι του πετρελαϊκού τομέα θα πρέπει να πληρώσουν».

«Έχω έξι εγγόνια, βλέπω εφιάλτες σκεπτόμενη το μέλλον τους», είπε η Ντόρο Μάρντεν, μια 75χρονη Λονδρέζα συνταξιούχος.

Η μη κυβερνητική οργάνωση Fossil Free London που οργάνωσε την κινητοποίηση, κατήγγειλε ότι το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων-ρεκόρ που κατέγραψαν πέρσι οι πετρελαϊκές εταιρείας επανεπενδύθηκε για την επέκταση της βιομηχανίας ορυκτών καυσίμων και όχι για την πράσινη ενέργεια «την οποία υποτίθεται ότι στηρίζουν».

Ο επικεφαλής της σαουδαραβικής εταιρείας Aramco, Αμίν Νάσερ, είπε στο συνέδριο ότι είναι αναγκαίες οι νέες επενδύσεις για να αντικατασταθούν οι «γερασμένες» πετρελαϊκές εγκαταστάσεις.

Οι διαδηλωτές κατήγγειλαν επίσης το γεγονός ότι ο πρόεδρος της COP28, της ετήσιας συνόδου για το κλίμα που οργανώνει ο ΟΗΕ και θα διεξαχθεί από τις 30 Νοεμβρίου μέχρι τις 12 Δεκεμβρίου στο Ντουμπάι, δεν είναι άλλος από τον πρόεδρο της πετρελαϊκής εταιρείας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, τον Σουλτάν αλ Τζάμπερ.

«Ξέρουμε ότι οι λομπίστες των ορυκτών καυσίμων υποβαθμίζουν εδώ και δεκαετίες τις διαδικασίες των COP», είπε πριν από τη σύλληψή της η Τούνμπεργκ, υποστηρίζοντας ότι η επιλογή του προέδρου της COP28 καταδεικνύει με σαφήνεια την έλλειψη φιλοδοξίας των συνόδων αυτών που δεν μπορούν «να οδηγήσουν σε μια δραστική μείωση των εκπομπών CO2».

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Αλβανία: Σοβαρά επεισόδια σε φοιτητικές διαδηλώσεις – Πέταξαν πέτρες και τσιμεντόλιθους στο υπουργείο Παιδείας
Ένταση στα Τίρανα με δακρυγόνα, νερό υπό πίεση και προσαγωγές - Οι φοιτητές διαμαρτύρονται για το κόστος σπουδών και τις συνθήκες στα πανεπιστήμια, ενώ η κυβέρνηση καταδικάζει τη βία
Hooded protesters try to break through a gate at the Education Ministry as the Albanian word "Resign" is displayed on a wall during clashes in Tirana, Albania, Tuesday, Oct. 13, 2026, joining a demonstration organized by the Flamingo protest movement demanding the resignation of Prime Minister Edi Rama.
Ισόβια στον άνδρα που έστησε τη δολοφονία του Τούπακ – Δικαίωση μετά από 30 χρόνια
Ο Ντουέιν «Κίφι Ντι» Ντέιβις καταδικάστηκε για τη δολοφονία του θρυλικού ράπερ στο Λας Βέγκας - «Χρειαστήκαμε 30 χρόνια, αλλά σήμερα θα δώσετε λόγο για τις πράξεις σας», είπε η δικαστής
Duane Davis, right, arrives for a sentencing hearing after his murder conviction in the death of rapper Tupac Shakur on Tuesday, Oct. 13, 2026, in Las Vegas.
Τουρκία: Σφοδρές αντιδράσεις από την αντιπολίτευση για τον Αμερικανό πρέσβη Τομ Μπάρακ – «Διπλωματική ντροπή χωρίς προηγούμενο»
Στο στόχαστρο της τουρκικής αντιπολίτευσης ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Άγκυρα, με αιχμές για τις συναντήσεις του στην Κωνσταντινούπολη, τη διαμονή του εκτός πρωτεύουσας και τον ρόλο του στη Μέση Ανατολή
Tom Barrack, the U.S. ambassador to Turkey and special presidential envoy to Syria and Iraq, speaks at the U.S. Iraq Business Summit at the U.S. Chamber of Commerce, Friday, July 17, 2026, in Washington.
CNN: Η Κίμπερλι Γκιλφόιλ δεν είχε καμία πρόθεση να παραιτηθεί – Οι επαφές με συμμάχους και οι διαβεβαιώσεις
Το Σαββατοκύριακο είχε μεταφέρει σε πρόσωπα του περιβάλλοντός της ότι είχε λάβει διαβεβαιώσεις πως δεν θα αποπεμπόταν από τη θέση της πρέσβειρας στην Ελλάδα
Κίμπερλι Γκιλφόιλ