weather-icon °C AΘΗΝΑ

Η ηλιακή καταιγίδα χτυπάει τη Γη – Τι προβλήματα προκαλεί

Η ηλιακή καταιγίδα χτυπάει τη Γη – Τι προβλήματα προκαλεί
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΤΗΣ NASA ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ ΤΗΣ ΕΚΡΗΞΗΣ

Η πιο βίαιη ηλιακή καταιγίδα, εδώ και πέντε χρόνια, έπληξε την ατμόσφαιρα της Γης σήμερα το πρωί, διαταράσσοντας τις ραδιοεπικοινωνίες και αναγκάζοντας κάποιες αεροπορικές εταιρίες να τροποποιήσουν τα δρομολόγιά τους για να αποφύγουν τις πολικές περιοχές.

«Μας ενημέρωσαν για διαταραχές στις ραδιοεπικοινωνίες και στο σύστημα GPS», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Σούζαν Χέντριξ, εκπρόσωπος της NASA.

«Μια προσωρινή διακοπή στις ραδιοεπικοινωνίες ανάγκασε τις αεροπορικές εταιρείες να διαφοροποιήσουν τα δρομολόγια των αεροπλάνων τους για να αποφύγουν τις πολικές περιοχές», είπε, προσθέτοντας ότι δεν έχει περισσότερες λεπτομέρειες.

«Η NASA απλώς παρακολούθησε την ηλιακή καταιγίδα από τον σχηματισμό της μέχρι να φτάσει στην ατμόσφαιρα της Γης», δήλωσε η εκπρόσωπος.

Η Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (NOAA) η οποία είναι επιφορτισμένη μεταξύ άλλων και με την «διαστημική μετεωρολογία» , ανακοίνωσε συνέντευξη Τύπου για τις 16:00 GMT για να κάνει τον απολογισμό σχετικά με τον αντίκτυπο αυτής της ηλιακής καταιγίδας.

Όπως και οι προηγούμενες αυτή η καταιγίδα είναι πιθανόν, λόγω της μαγνητικής της έντασης να διαταράξει περισσότερο ή λιγότερο το σύστημα διανομής ηλεκτρικού ρεύματος, το σύστημα GPS και τις ραδιο-δορυφορικές επικοινωνίες, καθώ και τις αεροπορικές μεταφορές που εξαρτώνται από αυτες.

Η πρώτη έκρηξη ηλιακού πλάσματος ή στεφανιαία εκτίναξη μάζας που είναι υπεύθυνη για αυτή την καταιγίδα σημειώθηκε την Τρίτη στις 00:00 GMT,και ακολουθήθηκε μια ώρα αργότερα από μια δεύτερη έκρηξη στην ίδια περιοχή του ήλιου, σύμφωνα με τη NASA.

Οι φορτισμένοι με ηλιακά σωματίδια άνεμοι που κινούνται με πολύ υψηλή ταχύτητα–από 100 χλμ έως 2500 χλμ το δευτερόλεπτο–έφθασαν στη γήινη ατμόσφαιρα, σήμερα στις 10:45 GMT, σύμφωνα με το τελευταίο δελτίο της NOAA.

Οι προβλέψεις ότι η καταιγίδα θα μπορούσε να φθάσει το επίπεδο τρία σε μια πεντάβαθμη κλίμακα, επιβεβαιώνονται λόγω της «ισχυρής» έντασης της ηλιακής ακτινοβολίας και της ισχύος των γεωμαγνητικών δυνάμεων λέει η NOAA.

Η NASA ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι αυτή η ηλιακή καταιγίδα θα μπορούσε δυνητικά να «φθάσει σε υψηλά επίπεδα σοβαρότητας» και ότι τα αποτελέσματά της θα μπορούσαν να διαρκέσουν μέχρι την Παρασκευή.

Ωστόσο, δεν έκρινε αναγκαίο να ληφθούν ειδικές προφυλάξεις για τους αστροναύτες στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) που βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τη Γη σε ύψος 350 χιλιομέτρων.

Ο Τζόζεφ Κάντσις, επιστήμονας στο ΝΟΑΑ, ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι αυτή η καταιγίδα ήταν κατά πάσα πιθανότητα «μια από τις πιο ισχυρές από τον Δεκέμβριο του 2006».

Το μαγνητικό πεδίο αυτών των ηλιακών σωματιδίων είναι πολύ ισχυρό. Η σύγκρουση με το μαγνητικό πεδίο της Γης, το οποίο μας προστατεύει από αυτές τις ηλιακές «επιθέσεις», μπορεί να προκαλέσει μαγνητικές καταιγίδες.

«Η αύξηση του αριθμού των ηλιακών εκλάμψεων –η τελευταία έγινε στις 23 Ιανουαρίου– είναι φυσιολογική από την άποψη των κύκλων της ηλιακής δραστηριότητας περίπου έντεκα χρόνων, η οποία για την περίοδο αυτή αναμένεται να κορυφωθεί το 2013», δήλωσε η NASA.

Μια τέτοια εντατικοποίηση των ηλιακών εκλάμψεων είναι επίσης πιο συχνή όταν ο ήλιος ολοκληρώνει έναν κύκλο δραστηριοτήτων για να ξεκινήσει έναν άλλο πολύ πιο ενεργό, όπως συμβαίνει από τον Ιανουάριο του 2008.

Οι ηλιακές καταιγίδες που παρατηρούνται εδώ και αιώνες έχουν μερικές φορές προκαλέσει πολύ ισχυρές αναταράξεις. Το 1989, ένα μεγάλο μέρος του Κεμπέκ βυθίστηκε στο σκοτάδι μετά από μια προσωρινή διακοπή στο σύστημα διανομής ηλεκτρικού ρεύματος.

#TAGS MM