Πέμπτη, 25 Απρ.
19oC Αθήνα

Η ήττα των τζιχαντιστών ο μεγαλύτερος τρόμος για την Ευρώπη

Η ήττα των τζιχαντιστών ο μεγαλύτερος τρόμος για την Ευρώπη

– Υποχωρούν σε Συρία και Ιράκ οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους
– Φυλλορροεί ο ISIS και αυτό είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την Ευρώπη προειδοποιεί Γερμανός αναλυτής
– Μαχητές που πολέμησαν με τους τζιχαντιστές είναι κάτοχοι ευρωπαϊκών διαβατηρίων
– Μπορούν ανενόχλητοι να επιστρέψουν στην Ευρώπη και να προετοιμάσουν νέες επιθέσεις όπως εκείνες σε Παρίσι, Νίκαια και Βρυξέλλες
– Απειλές των τζιχαντιστών για επιθέσεις στην Τουρκία και σε χώρες της Δύσης

Σχεδόν ένα χρόνο από τη 13η Νοεμβρίου και το μακελειό στο Παρίσι. Εννέα μήνες από την τρομοκρατική επίθεση στις Βρυξέλλες και πέντε από εκείνη στη Νίκαια. Ο τρόμος “βασιλεύει” στην Ευρώπη και έχει φωλιάσει για τα καλά.

Δεν πρόκειται μόνο για την απόδειξη της απόλυτης αποτυχίας της διεθνούς πολιτικής στη Μέση Ανατολή. Η γιγάντωση του Ισλαμικού Κράτους έχει πολλές αιτίες, περισσότερες αφορμές αλλά για την ώρα καμία απάντηση. Και ενώ το τελευταίο διάστημα οι Αμερικανοί και οι σύμμαχοί τους σφυρηλατούν τις θέσεις του ISIS στη Ράκα της Συρίας και στη Μοσούλη του Ιράκ, ίσως ο αποδεκατισμός του να στρέψει τους μαχητές τους στον “ανταρτοπόλεμο” αλλά αυτή τη φορά σε ευρωπαϊκό έδαφος.

Στις τάξεις του ISIS – και αυτό δεν είναι κάτι καινούργιο- βρίσκονται πολλοί Ευρωπαίοι (Γάλλοι, Βρετανοί, Βέλγοι, Ολλανδοί). Έφυγαν από τις πατρίδες τους για να πολεμήσουν στο όνομα του Ισλαμικού Κράτους. Φρόντισαν όμως να μην αφήσουν τα ευρωπαϊκά τους διαβατήρια κι ας άλλαξαν όνομα. Δεν εγκατέλειψαν ούτε την υπηκοότητά τους. Και αυτά ίσως να είναι τα μεγαλύτερα “όπλα” τους για να γυρίσουν τώρα στην Ευρώπη. Όχι ως μετανιωμένοι, όχι ως φίλοι. Πάντα ως εχθροί.

Μπορεί τις τελευταίες μέρες η Ευρώπη να ασχολείται μόνο με τα αποτελέσματα των εκλογών στην Αυστρία, το δημοψήφισμα στην Ιταλία, τα θέματα οικονομίας και το ενδεχόμενο διάσωσης των ιταλικών τραπεζών, αλλά ο κίνδυνος που αντιπροσωπεύει ο ISIS είναι πάντα εδώ, ίσως πιο τρομακτικός από ποτέ.

Η ηγεσία του ISIS κάλεσε τους μαχητές της να μην εγκαταλείψουν τον αγώνα. Είναι μια ακόμη προσπάθεια να συγκρατήσει τα κύματα… φυγής. Υπόσχονται τη νίκη ακόμα αλλά η αλήθεια είναι πως σε Συρία και Ιράκ υποχωρούν.

Οι απώλειες εδαφών σε Ράκα, Μοσούλη και αλλού στρέφουν το Ισλαμικό Κράτος σε μια άλλη τακτική: να στείλει στην Ευρώπη μαχητές που κατάγονται από ευρωπαϊκές χώρες, είναι Ευρωπαίοι πολίτες και κάτοχοι ευρωπαϊκών διαβατηρίων. Μπορούν άρα να ταξιδέψουν πιο εύκολα από τους πρόσφυγες, τους οποίους στρατολογεί το ISIS.

Πριν μερικές μέρες άλλωστε, η Europol προειδοποίησε ότι είναι αυξημένος ο κίνδυνος τρομοκρατικών επιθέσεων στην Ευρώπη. «Υπάρχουν απλές δυνατότητες να γυρίσουν στην Ευρώπη» λέει ο Μάρκους Κάιμ, εμπειρογνώμονας σε θέματα ασφάλειας του Ιδρύματος Επιστήμη και Πολιτική του Βερολίνου, μιλώντας στο γερμανικό ραδιόφωνο DLF.

«Πολλοί από τους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους είναι Ευρωπαίοι, πολίτες ευρωπαϊκών χωρών που τις εγκατέλειψαν πριν λίγα χρόνια με κατεύθυνση τη Συρία και το Ιράκ. Ωστόσο δεν εγκατέλειψαν την υπηκοότητά τους και έτσι επιτρέπεται να επιστρέψουν στην Ευρώπη. Η δεύτερη δυνατότητα είναι μέσω των προσφυγικών οδών, δεδομένου ότι οι πρόσφυγες τους περασμένους μήνες ήρθαν κατά κύματα στην Ευρώπη. Κυρίως το Ισλαμικό Κράτος τους προσεγγίζει και τους στρατολογεί. Αυτό πολλαπλασιάζει τον κίνδυνο ακόμη περισσότερο», λέει.

Ο Γερμανός εμπειρογνώμωνας καλεί όσους εκπλήσσονται από αυτή τη διαπίστωση να θυμηθούν ότι, παρά το ότι είχαν προειδοποιηθεί οι αρχές ασφαλείας για κύματα Ευρωπαίων πολιτών που έφευγαν προς τις περιοχές των τζιχαντιστών, δεν μπόρεσαν να ελέγξουν τα σύνορα, πόσω μάλλον να τους εμποδίσουν. Υπό αυτήν την οπτική γωνία, υποστηρίζει, μπορεί να γίνει και το αντίθετο, να επιστρέψουν δηλαδή πίσω στις χώρες προέλευσής τους στην Ευρώπη.

«Πρέπει να προετοιμαζόμαστε για το ότι μια ριζοσπαστικοποιημένη γενιά μαχητών με ανάλογες τεχνικές εμπειρίες θα επιστρέψει στη Γερμανία και στην Ευρώπη και θα θέσει τις γερμανικές και ευρωπαϊκές υπηρεσίες ασφαλείας σε εντελώς διαφορετικές δοκιμασίες από ότι πριν από μερικά χρόνια» προειδοποιεί ο Γερμανός ειδικός.

Πηγή: Deutsche Welle

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε