Σάββατο, 20 Απρ.
17oC Αθήνα

Η Καλιφόρνια βάζει «φρένο» σε επικίνδυνο τοξικό χημικό που χρησιμοποιείται στα ρούχα

Η Καλιφόρνια βάζει «φρένο» σε επικίνδυνο τοξικό χημικό που χρησιμοποιείται στα ρούχα

Τέλος σε ένα επικίνδυνο χημικό που χρησιμοποιείται ευρέως στα ρούχα βάζει ο κυβερνήτης της Καλιφόρνια, στις ΗΠΑ, καθώς υπέγραψε νομοσχέδιο για την σταδιακή κατάργηση των PFAS (υπερφθοριωμένων αλκυλιωμένων ουσιών).

Πρόκειται για ένα από τα πιο γνωστά χημικά γνωστό και ως «αιώνιο χημικό» που επικαλύπτει πολλά ρούχα και υφάσματα και είναι επικίνδυνο για το περιβάλλον.

Η πλήρης απαγόρευση τίθεται σε ισχύ το 2025, δηλαδή σε διάστημα 2,5 ετών θα πρέπει να καταργηθεί σταδιακά η χρήση τους σε κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα και καλλυντικά.

Η οργάνωση Toxic-Free Future (Μέλλον Χωρίς Τοξικά) χαιρέτισε την απόφαση. «Τώρα που γνωρίζουμε ότι οι PFAS μπορεί να βλάψουν την υγεία μας σε πολύ χαμηλά επίπεδα έκθεσης, δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να χρησιμοποιούμε αυτές τις τοξικές χημικές ουσίες για να φροντίζουμε τα ρούχα μας. Οι εταιρείες έχουν δείξει ότι δεν τις χρειάζονται και η απομάκρυνσή τους από τα ρούχα και τα υφάσματα θα βοηθήσει στην προστασία κάθε οικογένειας» δήλωσε η Έρικα Σρέντερ επιστημονική διευθύντρια της οργάνωσης.

Οι χημικές εταιρείες πωλούν PFAS οι οποίες ανιχνεύονται, μεταξύ άλλων σε αθλητικά ρούχα, παπούτσια και αξεσουάρ. Οι PFAS έχουν συνδεθεί με σοβαρά προβλήματα υγείας όπως ο καρκίνος, η καταστολή του ανοσοποιητικού συστήματος, τα αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης, η υπέρταση που προκαλείται από την εγκυμοσύνη, η ηπατική βλάβη, η μειωμένη γονιμότητα και ο αυξημένος κίνδυνος θυρεοειδικής νόσου. Είναι γνωστά ως «αιώνια χημικά» επειδή δεν διασπώνται στο περιβάλλον, ούτε στο ανθρώπινο σώμα, αναφέρουν οργανώσεις που υποστήριξαν την υιοθέτηση της νομοθεσίας, όπως η Ομάδα Εργασίας για το Περιβάλλον (Environmental Working Group).

Η κλωστοϋφαντουργία χρησιμοποιεί PFAS σε προϊόντα όπως ενδύματα, υποδήματα, κλινοσκεπάσματα, κουρτίνες και ταπετσαρίες για την απώθηση λεκέδων και νερού. Αρκετές κορυφαίες εταιρείες έχουν ήδη δεσμευτεί να απαγορεύσουν τις PFAS ή τις έχουν καταργήσει πλήρως στα προϊόντα τους.

Εκπρόσωποι της οργάνωσης Ινστιτούτο Πράσινης Επιστήμης (Green Science Institute) δήλωσαν στο NBC ότι λόγω του μεγέθους της αγοράς της Καλιφόρνια, η νομοθεσία θα επηρεάσει ολόκληρη τη χώρα.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις