Τρίτη, 19 Μαρ.
13oC Αθήνα

Η καταιγίδα Μπόνι ενισχύθηκε σε τυφώνα – Τρεις νεκροί σε Ελ Σαλβαδόρ και Νικαράγουα

Η καταιγίδα Μπόνι ενισχύθηκε σε τυφώνα – Τρεις νεκροί σε Ελ Σαλβαδόρ και Νικαράγουα
Reuters

Ενισχύθηκε σε τυφώνα η τροπική καταιγίδα Μπόνι που είχε ως αποτέλεσμα τρεις άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους σε Ελ Σαλβαδόρ και Νικαράγουα.

Σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία η τροπική καταιγίδα Μπόνι, που έπληξε το Ελ Σαλβαδόρ και τη Νικαράγουα ενισχύθηκε το βράδυ της Κυριακής (τοπική ώρα· σήμερα το πρωί ώρα Ελλάδας) και μετατράπηκε σε τυφώνα Κατηγορίας 1 στην πεντάβαθμη κλίμακα Σαφίρ-Σίμσον, με σταθερούς ανέμους μέγιστης ταχύτητας 130 χιλιομέτρων την ώρα και ακόμη πιο βίαιες ριπές, ανακοίνωσε το αμερικανικό Εθνικό Κέντρο Κυκλώνων (NHC). 

Ο τυφώνας Μπόνι πέρασε από την κεντρική Αμερική και βρίσκεται πλέον στις μεξικανικές ακτές στον Ειρηνικό Ωκεανό. Νωρίτερα, προκάλεσε τουλάχιστον τρεις θανάτους και υλικές ζημιές στο Ελ Σαλβαδόρ και στη Νικαράγουα.

Στο Ελ Σαλβαδόρ, το θύμα ήταν μια νέα 24 ετών, σύμφωνα με τις υπηρεσίες πρώτων βοηθειών. Στη Νικαράγουα, σαραντάρης παρασύρθηκε από τα νερά καθώς προσπαθούσε να περάσει φουσκωμένο ποτάμι. Ενώ άλλος άνδρας, 38 ετών, πέθανε καθώς προσπαθούσε να σώσει άλλους επιβάτες σε λεωφορείο ο οδηγός του οποίου αποπειράθηκε να περάσει φουσκωμένο ποταμό, σύμφωνα με τον στρατό.

Στο Σαλβαδόρ των 6,7 εκατομμυρίων κατοίκων, η καταιγίδα ξερίζωσε δέντρα, υπερχείλισε ποτάμια, πλημμύρισε δρόμους, νοσοκομεία και σπίτια. Σωστικά συνεργεία αναζητούσαν χθες –μάταια– αγνοούμενο άνδρα, σύμφωνα με την Πολιτική Προστασία, η οποία διευκρίνισε πως οι έρευνες θα συνεχιστούν σήμερα.

Η τροπική καταιγίδα Μπόνι «προκάλεσε πολύ ισχυρές βροχές και καταιγίδες στην παράλια ζώνη, στην οροσειρά ηφαιστειακών βουνών και στη μητροπολιτική περιοχή του Σαν Σαλβαδόρ, με ισχυρές ριπές ανέμων και χαλάζι κατά τόπους», ανέφερε το υπουργείο Περιβάλλοντος.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών Χουάν Κάρλος Μπιντεγκαΐν, 250 πολίτες χρειάστηκε να απομακρυνθούν από τα σπίτια τους στο Σαν Σαλβαδόρ.

Πάντως την Κυριακή το πρωί, οι βροχές εξασθένισαν στη χώρα 20.742 τετραγωνικών χιλιομέτρων, όπου το 87% της επικράτειας χαρακτηρίζεται ευάλωτο σε πλημμύρες και κατολισθήσεις.

Ο πρόεδρος Ναγίμπ Μπουκέλε ανακοίνωσε μέσω Twitter ότι τα σχολεία δεν θα λειτουργήσουν σήμερα.

Η Μπόνι, που σχηματίστηκε στην Καραϊβική Θάλασσα, έφθασε πάνω από τη γη τη νύχτα της Παρασκευής προς Σάββατο ανάμεσα στη Νικαράγουα και στην Κόστα Ρίκα.

Η μεξικανική μετεωρολογική υπηρεσία προειδοποίησε πως υπάρχει ενδεχόμενο η Μπόνι να ενισχυθεί σε τυφώνα Κατηγορίας 2 και ότι αναμένονται σφοδρές καταιγίδες, κατολισθήσεις, πλημμύρες, ισχυροί άνεμοι και θαλάσσια κύματα ύψους 5 μέτρων κατά μήκος των ακτών στον Ειρηνικό.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις