Κόσμος

Η κατάρρευση της Σένγκεν θα κοστίσει ακριβά στα αεροδρόμια

Η κατάρρευση της ζώνης Σένγκεν στην Ευρώπη θα μπορούσε να δημιουργήσει μεγάλο συνωστισμό και να κοστίσει στα μεγαλύτερα αεροδρόμια εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ προκειμένου να επανασχεδιάσουν τους τερματικούς τους σταθμούς, σύμφωνα με την ένωση αεροδρομίων ACI Europe.

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Η ζώνη Σένγκεν, η οποία έχει 26 μέλη εκ των οποίων 2 δεν ανήκουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δημιουργήθηκε πριν από τουλάχιστον 30 χρόνια και τα αεροδρόμια έχουν κατά συνέπεια σχεδιάσει τους τερματικούς σταθμούς με τέτοιο τρόπο ούτως ώστε να έχουν ξεχωριστές ζώνες για χώρες εντός και εκτός Σένγκεν.

Η συμφωνία ελεύθερης μετακίνησης έχει δεχθεί ιδιαίτερες πιέσεις λόγω της προσφυγικής κρίσης, με αρκετές χώρες να επιβάλλουν προσωρινούς συνοριακούς ελέγχους προκειμένου να ανακόψουν τη ροή ανθρώπων από χώρες όπως η Συρία.

Ο Ολιβιέ Γιάνκοβετς, γενικός διευθυντής της ACI Europe, δήλωσε σήμερα ότι, ενώ δεν σχεδιάζεται κάτι τέτοιο, οι όποιες κινήσεις για θέσπιση εκ νέου συνοριακών ελέγχων στα αεροδρόμια μεταξύ χωρών που ανήκουν στη ζώνη Σένγκεν θα έχουν δραστικό αντίκτυπο και ότι η αναδιαμόρφωση των εγκαταστάσεων των αεροδρομίων θα μπορούσε εύκολα να κοστίσει εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ για τα μεγαλύτερα αεροδρόμια.

Εντός της ζώνης του Σένγκεν βρίσκονται περίπου 443 αεροδρόμια, που χρησιμοποιήθηκαν από περίπου 1,2 δισεκ. ανθρώπους το 2015, σύμφωνα με την ACI Europe, τις οποίας τα μέλη περιλαμβάνουν την Aena, την Aeroports de Paris και τη Fraport.

«Ο άμεσος αντίκτυπος θα είναι άνευ προηγουμένου επίπεδα συνωστισμού και προβλήματα στις πτήσεις, με ενδεχόμενες δευτερογενείς επιπτώσεις σε ολόκληρο το ευρωπαϊκό αεροπορικό δίκτυο», ανέφερε ο Γιάνκοβετς σε ανακοίνωση. Παράλληλα θα επιμηκύνει τη διάρκεια των ταξιδιών καθώς τα αεροδρόμια δεν θα μπορούν πλέον να εγγυώνται το χρόνο που απαιτείται για τη διασύνδεση πτήσεων, δήλωσε ο Γιάνκοβετς.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Σε εκλογές καλεί ο πρώην υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας, Μιχαΐλο Φέντοροφ - Οι δημοσκοπήσεις που δείχνουν «αβεβαιότητα» για Ζελένσκι
«Πρέπει να βρούμε έναν νόμιμο, ασφαλή και ρεαλιστικό μηχανισμό που θα επιτρέψει στην Ουκρανία να αποκαταστήσει μια απολύτως δημοκρατική διαδικασία»
Φεντεροφ
Νεκρός Πορτογάλος τουρίστας στο Εξαμίλι στην Αλβανία έπειτα από άγρια επίθεση - 11 συλλήψεις, δύο αναζητούνται
Ο 21χρονος κατά τη διάρκεια συμπλοκής σε beach bar φέρεται να μπήκε στη μέση για να χωρίσει τους εμπλεκόμενους που είχαν πιαστεί στα χέρια, με αποτέλεσμα να δεχτεί τα θανατηφόρα χτυπήματα
Αλβανία: Νεκρός Πορτογάλος τουρίστας στο Εξαμίλι έπειτα από άγρια επίθεση – 11 συλλήψεις, δύο αναζητούνται
10
Νιαζί Κιζίλγιουρεκ: «Ντράπηκα που είμαι Τουρκοκύπριος» λέει ο πρώην ευρωβουλευτής για τις δολοφονίες Ισαάκ – Σολωμού
«Μετά την άγρια δολοφονία του Τάσου Ισαάκ, ο Ντενκτάς φιλοξένησε στο προεδρικό του μέγαρο όσους είχαν κουραστεί από το ''κυνήγι'' και τους πρόσφερε λεμονάδα για να δροσιστούν» θυμάται ο Κιζίλγιουρεκ
Ο Τουρκοκύπριος πρώην ευρωβουλευτής, Niyazi Kızılyürek