Παρασκευή, 3 Μαΐ
19oC Αθήνα

Η Κίνα σταματά την πώληση LNG σε άλλες χώρες για να διασφαλίσει τις δικές της προμήθειες

Η Κίνα σταματά την πώληση LNG σε άλλες χώρες για να διασφαλίσει τις δικές της προμήθειες
Φωτογραφία Αρχείου / Reuters

Η ενεργειακή κρίση «χτυπά» και την Κίνα, με την κυβέρνηση να προσπαθεί να διασφαλίσει προμήθειες για τη χώρα ενόψει του χειμώνα και ζητά από από τις εταιρείες κοινής ωφελείας που εισάγουν φυσικό αέριο να σταματήσουν τη μεταπώληση υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) σε αγοραστές στην Ευρώπη και την Ασία.

Όπως μετέδωσε σήμερα (17.10.2022) το Bloomberg, επικαλούμενο πηγές που γνωρίζουν το θέμα, η Εθνική Επιτροπή Ανάπτυξης και Μεταρρύθμισης της Κίνας ζήτησε από τις PetroChina Co, Sinopec και Cnooc Ltd να διατηρήσουν τα χειμερινά φορτία του LNG για χρήση στο εσωτερικό της χώρας.

Η Επιτροπή δεν σχολίασε το ρεπορτάζ και οι PetroChina, Sinopec και Cnooc δεν ανταποκρίθηκαν άμεσα σε αιτήματα του Reuters για να σχολιάσουν.

Την ίδια ώρα, η ζήτηση έχει πέσει στο χαμηλότερο επίπεδό της από το 2002, για αυτό και οι οι εισαγωγείς LNG στην Κίνα επιδιώκουν να παραμείνουν εκτός της αγοράς άμεσης παράδοσης τον φετινό χειμώνα.

Αυτό σημαίνει ότι ο μεγαλύτερος εισαγωγέας LNG στον κόσμο πιθανόν να αποφύγει να συναγωνιστεί την – επίσης πληγείσα από την ενεργειακή κρίση – Ευρώπη για προμήθειες.

Σήμερα, οι κινεζικές αρχές ανακοίνωσαν ότι η χώρα θα αυξήσει κατά πολύ την ικανότητά τους για προμήθεια ενεργειακών προϊόντων και βασικών αγαθών επαναλαμβάνοντας μια πολιτική σταθεροποίησης των τιμών των πρώτων υλών και διασφάλισης των προμηθειών.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις