Παρασκευή, 19 Απρ.
21oC Αθήνα

Η Κίνα θα επιβάλει «επιθεώρηση ασφαλείας» στα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης τύπου ChatGPT

Η Κίνα θα επιβάλει «επιθεώρηση ασφαλείας» στα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης τύπου ChatGPT

Οι κινεζικές αρχές θα επιβάλουν την πραγματοποίηση μιας «επιθεώρησης ασφαλείας» στα εργαλεία που αναπτύσσονται στην Κίνα και βασίζονται στην τεχνητή νοημοσύνη, όπως το ChatGPT. Αυτό αναφέρει σχέδιο κανονισμού, που είδε σήμερα το φως της δημοσιότητας. 

«Πριν παράσχουν υπηρεσίες στο κοινό χρησιμοποιώντας προϊόντα γενετικής τεχνητής νοημοσύνης, πρέπει να γίνεται επιθεώρηση ασφαλείας από τις διευθύνσεις κανονιστικής ρύθμισης του Ίντερνετ», αναφέρεται στο κείμενο που δημοσιοποιήθηκε από την Διοίκηση Κυβερνοχώρου της Κίνας. Το κείμενο παρουσιάσθηκε ενώ πολυάριθμες κινεζικές επιχειρήσεις τεχνολογίας ανακοίνωσαν ότι εργάζονται πάνω στο δικό τους μοντέλο ενός ρομπότ συνομιλητή, ελπίζοντας ότι έτσι θα επωφεληθούν από την επιτυχία του πρωτοποριακού αμερικανικού ChatGPT.

Το σχέδιο κανονιστικής ρύθμισης αναφέρεται πως επιδιώκει να εξασφαλίσει «την υγιή ανάπτυξη και την εφαρμογή βάσει προδιαγραφών της τεχνολογίας γενετικής τεχνητής νοημοσύνης». Τα περιεχόμενα που δημιουργούνται από την τεχνητή νοημοσύνη πρέπει «να αντανακλούν τις θεμελιώδεις σοσιαλιστικές αξίες και δεν πρέπει να περιέχουν περιεχόμενο σχετικό με την ανατροπή της κρατικής εξουσίας».

Κυρίως δεν πρέπει να υπάρχουν στο εν λόγω περιεχόμενο «τρομοκρατική ή εξτρεμιστική προπαγάνδα», «φυλετικό μίσος» ή «άλλα περιεχόμενα που μπορούν να διαταράξουν την οικονομική και κοινωνική τάξη».

Η Κινεζική Διοίκηση Κυβερνοχώρου άνοιξε στο κοινό για σχολιασμό αυτό το σχέδιο κανονιστικής ρύθμισης το οποίο, στο πολύ συγκεντρωτικό κινεζικό πολιτικό σύστημα, έχει πολλές πιθανότητες να τεθεί σε ισχύ.

Το κείμενο παρουσιάσθηκε ενώ πολυάριθμες κινεζικές επιχειρήσεις τεχνολογίας όπως οι Baidu, Alibaba, JD.com, Netease ή ByteDance (ο μητρικός οίκος του TikTok), ανακοίνωσαν τις τελευταίες εβδομάδες ότι εργάζονται πάνω στο δικό τους μοντέλο ενός ρομπότ συνομιλητή, ελπίζοντας ότι έτσι θα επωφεληθούν από την επιτυχία του πρωτοποριακού αμερικανικού ChatGPT.

Η Κίνα έχει ανακοινώσει το φιλόδοξο σχέδιο να γίνει μέχρι το 2030 παγκόσμιος ηγέτης στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης και το γραφείο συμβούλων McKinsey εκτιμά πως ο τομέας θα μπορούσε να συνεισφέρει μέχρι τότε κάθε χρόνο έως και 600 δισεκατομμύρια δολάρια στο κινεζικό ΑΕΠ.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις