Κόσμος

Η Κλεοπάτρα… αυτοκτόνησε!

Η τελευταία βασίλισσα ελληνιστικού βασιλείου έβαλε τέρμα στη ζωή της πίνοντας δηλητήριο

Η Κλεοπάτρα δεν πέθανε από δάγκωμα φιδιού, αλλά από δηλητήριο που κατάπιε για να δώσει τέλος στη ζωή της. Ο γερμανός καθηγητής Αρχαίας Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο του Τρίερ Κριστόφ Σέφερ καταρρίπτει την εδώ και αιώνες διατυπωμένη θεωρία ότι η βασίλισσα της Αιγύπτου αυτοκτόνησε αφήνοντας μια κόμπρα να τη δαγκώσει. «Για μένα είναι βέβαιο ότι δεν επρόκειτο για κόμπρα» δήλωσε ο κ. Σέφερ με την ευκαιρία της προβολής από το γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο ΖDF ενός προγράμματος αφιερωμένου στην Κλεοπάτρα.
 
Ο κ. Σέφερ μελέτησε μαρτυρίες της εποχής και συμβουλεύτηκε ειδικούς στην τοξικολογία. Υποστηρίζει ότι η διάσημη για την ομορφιά της και την επιρροή της στον Ιούλιο Καίσαρα και τον Μάρκο Αντώνιο βασίλισσα πέθανε από έναν συνδυασμό τοξικών δηλητηρίων, που της προκάλεσαν έναν ήρεμο και χωρίς πόνους θάνατο, όπως επιβεβαιώνει και ο ρωμαίος ιστορικός Δίων Κάσιος.

Το δάγκωμα της αιγυπτιακής κόμπρας δεν προκαλεί τέτοιον θάνατο, αλλά αντιθέτως το θύμα, που παραλύει σιγά σιγά, βασανίζεται επί ώρες προτού καταλήξει. Εξάλλου οι θερμοκρασίες τον μήνα Αύγουστο ήταν πολύ υψηλές και εκείνη την εποχή, πράγμα που σημαίνει ότι είναι εντελώς απίθανο ένα φίδι να μην είχε πέσει σε χειμερία νάρκη. Αρχαίοι πάπυροι αναφέρουν επίσης ότι η Κλεοπάτρα ήξερε από δηλητήρια και σε μια περίπτωση αναφέρεται ότι τα δοκίμαζε κιόλας. Ενας τέτοιος θάνατος, υποστηρίζει ο καθηγητής, ταιριάζει με τον τρόπο που θέλησε να πεθάνει η Κλεοπάτρα, όπως επίσης και με το γεγονός ότι θέλησε να τη συνοδεύσουν στον άλλο κόσμο και δύο υπηρέτριές της.

 
Ο καθηγητής Σέφερ συνεργάστηκε με τον γερμανό τοξικολόγο Ντίτριχ Μεμπς για να βρουν ποιο δηλητήριο μπορεί να ήπιε η Κλεοπάτρα και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ήταν κώνειο μαζί με ακόνιτο και όπιο. Ο συνδυασμός αυτών των δηλητηρίων επιφέρει έναν ήσυχο θάνατο, υποστηρίζει ο καθηγητής, σαν αυτόν της Κλεοπάτρας. Στο ερώτημα για ποιον λόγο επί 2.000 χρόνια επικρατούσε η θεωρία του φιδιού, ο κ. Σέφερ ανέφερε ότι ο κόσμος εύκολα ακολουθεί τη διαδεδομένη άποψη και ότι, επειδή κατά καιρούς η Κλεοπάτρα απεικονιζόταν με ένα φίδι στα χέρια της, ήταν πιο εύκολο να γίνει πιστευτή αυτή η θεωρία. Οι εικόνες αυτές είναι ενδεικτικές της αντίληψης για τη μετά θάνατον ζωή που είχαν οι αρχαίοι Αιγύπτιοι.
 
 
ΓΙΑ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΗΣ ΜΟΝΟ…
 
– Η Κλεοπάτρα ήταν η τελευταία από τους αιγύπτιους ηγεμόνες που έφερε τον τίτλο του Φαραώ. Βασίλεψε από το 51 π.Χ. ως το 30 π.Χ.
 
– Υπήρξε σύμμαχος του Ιουλίου Καίσαρα και διατηρούσε δεσμό με τον στρατηγό Μάρκο Αντώνιο, με τον οποίο απέκτησαν τρία παιδιά.
 
– Μετά τη δολοφονία του Καίσαρα, ο Μάρκος Αντώνιος και η Κλεοπάτρα στράφηκαν εναντίον του διαδόχου του, Οκταβιανού.
 
– Ηττήθηκαν στο Ακτιο και αυτοκτόνησαν. – Η πιο διάσημη κινηματογραφική Κλεοπάτρα ήταν η Ελίζαμπεθ Τέιλορ. Τώρα ετοιμάζεται η Αντζελίνα Τζολί.
 
Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Η βασίλισσα Καμίλα στο «The Tower Remembers» στο Λονδίνο για την 80η επέτειο από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου
Χιλιάδες παπαρούνες, το σύμβολο της μνήμης στη Βρετανία, τοποθετήθηκαν προκειμένου να σχηματίσουν έναν κόκκινο «καταρράκτη» που κυλά από μία γωνία του Πύργου έως το γρασίδι ακριβώς από κάτω
Η βασίλισσα της Βρετανίας Καμίλα επισκέπτεται τον Πύργο του Λονδίνου για να δει την έκθεση κεραμικών παπαρούνων για την 80ή επέτειο του τέλους του Β' Παγκοσμίου Πολέμου
Φρίντριχ Μερτς: Από την ήττα από τη Μέρκελ και την απόσυρση μέχρι τη μεγάλη επιστροφή και την καγκελαρία
Από το 2009 έως το 2018 ο Μερτς ήταν εκτός πολιτικής, ασχολήθηκε με τις επιχειρήσεις ακόμη και με τη διάσημη ποδοσφαιρική ομάδα Borussia Dortmund και έγινε πολυεκατομμυριούχος
Ο νέος Καγκελάριος της Γερμανίας, Φρίντριχ Μερτς