Παρασκευή, 29 Μαρ.
16oC Αθήνα

Η Κολομβία κατηγορεί τη Ρωσία για «εξωτερική παρέμβαση» στα σύνορά της με τη Βενεζουέλα

Βλαντιμίρ Πούτιν Ρωσία Κολομβία

Η Κολομβία κατηγόρησε τη Ρωσία για «παρέμβαση» στα σύνορά της με τη Βενεζουέλα, ένας ισχυρισμός που απορρίφθηκε από τη ρωσική πρεσβεία στην Μπογκοτά.

«Ξέρουμε ότι ορισμένοι άνδρες και στρατιωτικές μονάδες των μπολιβαριανών (σ.σ. της Βενεζουέλας) ενόπλων δυνάμεων μετακινήθηκαν προς τα σύνορα (της Κολομβίας με τη Βενεζουέλα) με τη στήριξη και την τεχνική βοήθεια της Ρωσίας» είπε την Πέμπτη ο υπουργός Άμυνας της Κολομβίας, Ντιέγκο Μολάνο. Επικαλούμενος πηγές των υπηρεσιών πληροφοριών, ο Μολάνο έκανε λόγο για «ξένη παρέμβαση» στη ζώνη αυτή, όπου από τις αρχές Ιανουαρίου συγκρούονται δύο ένοπλες οργανώσεις. Η μία από αυτές, ο Εθνικός Απελευθερωτικός Στρατός (ELN), στηρίζεται από το Καράκας, σύμφωνα με τις κολομβιανές αρχές.

Σε ανακοίνωση που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα, η πρεσβεία της Ρωσίας στην Κολομβία εξέφρασε την «κατάπληξή» της για αυτές τις «ανεύθυνες» δηλώσεις. Επίσης, εκφράζει τη λύπη της «για τις επαναλαμβανόμενες απόπειρες (της κολομβιανής κυβέρνησης) να κατηγορήσει τη Ρωσική Ομοσπονδία» για «υποτιθέμενη παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις της Κολομβίας».

Ο Ρώσος πρεσβευτής έκανε λόγο για «ανεύθυνους ισχυρισμούς ενός μέλους της κυβέρνησης», καταγγέλλοντας τον Μολάνο για την «άοκνη αναζήτηση φανταστικών» εχθρών και τις δηλώσεις που κάνει «χωρίς καμία επαλήθευση».

Σχολιάζοντας σήμερα το θέμα, ο πρόεδρος της Κολομβίας Ιβάν Ντούκε έκρινε ότι είναι «σημαντικό να διατηρήσουμε το πνεύμα της συνεργασίας» και «προφανώς, τον διπλωματικό διάλογο που αρμόζει».

«Αναμφίβολα, πιστεύω ότι θα έχουμε την ευκαιρία να μιλήσουμε με τη ρωσική διπλωματική αντιπροσωπεία στην Κολομβία, για να καταλάβουμε κάπως τη στρατιωτική βοήθεια που χορηγείται στη Βενεζουέλα, το γιατί η παρουσία του εξοπλισμού που έχουν στη χώρα αυτή είναι τόσο σημαντική», επέμεινε.

Οι αναλύσεις

Αναλυτές στην Μπογκοτά εκτιμούν ότι οι ενέργειες της Ρωσίας στα σύνορα ενδέχεται να συνδέονται με την κρίση στην Ουκρανία, αφού ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν προειδοποίησε ότι θα μπορούσε να στείλει στρατό για ασκήσεις στην Καραϊβική ή στη Βενεζουέλα και η Μόσχα πρόσφατα άσκησε πιέσεις για διαπραγματεύσεις μεταξύ του ELN και της κολομβιανής κυβέρνησης.

Οι γκεβαριστές αντάρτες του ELN και ομάδες που αποσχίστηκαν από τις Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας (FARC), απορρίπτοντας την ειρηνευτική συμφωνία του 2016, συγκρούονται μεταξύ τους από τις αρχές Ιανουαρίου διεκδικώντας τον έλεγχο της επαρχίας Αραούκα. Ένας ποταμός είναι το μόνο φυσικό εμπόδιο που χωρίζει αυτήν την επαρχία από τη Βενεζουέλα. Λόγω αυτής της γειτνίασης, η Αραούκα είναι μια ζώνη όπου δρουν πολλοί λαθρέμποροι και ένας σημαντικός δρόμος για την εξαγωγή ναρκωτικών που παράγονται στην Κολομβία.

Από τις συγκρούσεις των δύο αντάρτικων ομάδων, κυρίως από στοχευμένες δολοφονίες, έχουν χάσει τη ζωή τους περίπου 70 άνθρωποι μέσα σε έναν μήνα. Σύμφωνα με την Μπογκοτά, οι δύο οργανώσεις διαθέτουν βάσεις στο έδαφος της Βενεζουέλας, κάτι που η κυβέρνηση του Νικολάς Μαδούρο διαψεύδει.

Η Κολομβία, ένας από τους κυριότερους συμμάχους των ΗΠΑ στη Λατινική Αμερική, και η Βενεζουέλα διέκοψαν τις διπλωματικές σχέσεις τους αφού ανέλαβε την προεδρία ο συντηρητικός πρόεδρος Ιβάν Ντούκε, τον Αύγουστο του 2018. Πέρσι τον Μάιο, όταν ήταν σε εξέλιξη ένα πρωτόγνωρο κύμα αντικυβερνητικών διαδηλώσεων στην Κολομβία, η κυβέρνηση κατηγόρησε τη Ρωσία για κυβερνοεπιθέσεις εναντίον των επίσημων ιστοσελίδων της. Η πρεσβεία της Ρωσίας εξέφρασε την έκπληξή της για αυτές τις «εντελώς αβάσιμες» κατηγορίες.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις