Παρασκευή, 3 Μαΐ
18oC Αθήνα

Η Μελόνι «έστειλε» το Ocean Viking με 234 μετανάστες στη Γαλλία

Η Μελόνι «έστειλε» το Ocean Viking με 234 μετανάστες στη Γαλλία

Μπορεί η Γαλλία να επιτέθηκε στην Ιταλία για την «απαράδεκτη συμπεριφορά» της να μην δεχτεί να ελλιμενιστεί το Ocean Viking που μεταφέρει 234 μετανάστες, αλλά αυτό που ήθελε η Τζόρτζια Μελόνι το κατάφερε. Οι μετανάστες δεν θα αποβιβαστούν στην Ιταλία.

Το Ocean Viking πλέει ανοιχτά της Σικελίας, με την κυβέρνηση της Ιταλίας να μην επιτρέπει τον ελλιμενισμό του και άρα την αποβίβαση των μεταναστών που διασώθηκαν στη Μεσόγειο. Η Τζόρτζια Μελόνι, σύμφωνα με το πρακτορείο AGI, έθεσε το θέμα στον πρέοδρο της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, με τον οποίο συναντήθηκε στο Σαρμ ελ Σέιχ της Αιγύπτου, στο περιθώριο της COP27.

Η ακροδεξιά πρωθυπουργός της Ιταλίας «ευχαρίστησε» τη Γαλλία, η οποία, όπως είπε, συμφώνησε να ελλιμενιστεί το Ocean Viking σε κάποιο από τα λιμάνια της. Πρόσθεσε πως η Ρώμη «εκτιμά» την «απόφαση της Γαλλίας να αναλάβει το μερίδιο ευθύνης που της αναλογεί μπροστά στην μεταναστευτική κρίση, που ως τώρα είχαν αφεθεί να την επωμίζονται η Ιταλία και κάποιες άλλες μεσογειακές χώρες, ανοίγοντας τα λιμάνια της στο πλοίο Ocean Viking».

Στο Παρίσι, το υπουργείο Εσωτερικών διευκρίνισε πως το πλοίο βρίσκεται «προς το παρόν» σε ιταλικά ύδατα», όπου θα παραμείνει «ως αύριο (σ.σ. σήμερα) το μεσημέρι τουλάχιστον».

Στη Γαλλία δεν φαίνεται να ικανοποιήθηκαν με την εξέλιξη. Η γαλλική κυβέρνηση χαρακτήρισε απαράδεκτη τη συμπεριφορά των ιταλικών αρχών να μην επιτρέψουν στο Ocean Viking να δέσει σε κάποιο από τα λιμάνια της χώρας.

Η απόφαση των ιταλικών αρχών «αντίκειται προς το δίκαιο της θάλασσας και το ευρωπαϊκό πνεύμα αλληλεγγύης», τόνισε κυβερνητική πηγή στο Γαλλικό Πρακτορείο. «Αναμέναμε διαφορετική συμπεριφορά από μια χώρα που είναι σήμερα η βασικότερη ωφελούμενη από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό αλληλεγγύης», πρόσθεσε.

Νωρίτερα χθες Τρίτη (08.11.2022), η μη κυβερνητική οργάνωση SOS Méditerranée ζήτησε από τις αρχές της Γαλλίας να της υποδείξουν ασφαλές λιμάνι για να αποβιβάσει τους 234 διασωθέντες, που βρίσκονται πάνω στο πλοίο της εδώ και 18 ημέρες.

Καταγράφεται «απόλυτο αδιέξοδο» εξαιτίας «της σιωπής της Ιταλίας», εξήγησε η διευθύντρια της ΜΚΟ, η Σοφί Μπο.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις