Δευτέρα, 29 Απρ.
24oC Αθήνα

Η Μέρκελ ομολογεί κάποια λάθη απέναντι στον Πούτιν – Δεν μετανιώνει για τον Nord Stream 2

Η Μέρκελ ομολογεί κάποια λάθη απέναντι στον Πούτιν – Δεν μετανιώνει για τον Nord Stream 2

Η Άνγκελα Μέρκελ παραδέχεται αποτυχίες στην πολιτική της απέναντι στον Βλαντιμίρ Πούτιν και τη Ρωσία. Παρ’ όλα αυτά δεν αλλάζει γνώμη για την υποστήριξή της στην κατασκευή του γερμανο-ρωσικού αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2.

Σε συνέντευξή της στην εβδομαδιαία εφημερίδα Die Zeit, που θα κυκλοφορήσει την Πέμπτη (08.12.2022), η Άνγκελα Μέρκελ αναγνωρίζει πως «έπρεπε να είχαμε αντιδράσει πιο γρήγορα απέναντι στην επιθετικότητα της Ρωσίας».

Η τέως καγκελάριος της Γερμανίας αναφέρεται στη ρωσική κατοχή και προσάρτηση της ουκρανικής χερσονήσου της Κριμαίας το 2014, όταν τα κράτη – μέλη του ΝΑΤΟ είχαν συμφωνήσει να δαπανήσουν το 2% του ΑΕΠ τους για την άμυνα.

«Η Γερμανία αύξησε τις νατοϊκές αμυντικές της δαπάνες, αλλά ακόμα δεν έχει φτάσει τον στόχο του 2%,» είπε η Μέρκελ, «και ούτε εγώ δεν έκανα μια έντονη ομιλία υπέρ αυτού του στόχου κάθε μέρα».

Η τέως καγκελάριος τόνισε ωστόσο ότι δεν λυπάται για την υποστήριξή της στην κατασκευή του γερμανο-ρωσικού αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2. Η ακύρωση του έργου θα είχε «επικίνδυνα επιδεινώσει» τη σχέση με τη Ρωσία, δήλωσε.

Επιπλέον, ανέφερε ότι η εξάρτηση της Γερμανίας από το ρωσικό αέριο δεν ήταν μόνο αποτέλεσμα αυτού του κοινού έργου κατασκευής του αγωγού.

Συμπλήρωσε ότι η υπερβολική εξάρτηση οφείλεται, κυρίως στην πολύ μικρή παροχή φυσικού αερίου από τη Νορβηγία, τη Βρετανία και την Ολλανδία.

Όταν η Μέρκελ δεχόταν ανθοδέσμη από τον Πούτιν στο Κρεμλίνο:

πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις