Παρασκευή, 19 Απρ.
16oC Αθήνα

Η Ν. Αφρική πούλησε 1.000.000 δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca σε άλλες αφρικανικές χώρες

Η Ν. Αφρική πούλησε 1.000.000 δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca σε άλλες αφρικανικές χώρες
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ REUTERS

Η Νότια Αφρική πούλησε το ένα εκατομμύριο δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca που είχε στην κατοχή της και θα διανεμηθούν τώρα σε 14 άλλες αφρικανικές χώρες, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Υγείας.

Η Νότια Αφρική είχε αναστείλει στα μέσα Φεβρουαρίου την εκστρατεία ανοσοποίησης για την Covid-19, που επρόκειτο αρχικά να γίνει με το σκεύασμα της AstraZeneca, αφού εκφράστηκαν αμφιβολίες για την αποτελεσματικότητα του συγκεκριμένου εμβολίου απέναντι στην τοπική παραλλαγή του νέου κορονοϊού.

Αμέσως μετά, η Πρετόρια ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να διαθέσει αυτές τις δόσεις στην Αφρικανική Ένωση.

Ο υπουργός Ζουέλι Μκίζε στην ανακοίνωσή του ανέφερε ότι «ολοκληρώθηκε» η πώληση των εμβολίων της AstraZeneca που είχε αγοράσει η χώρα. Τις τελευταίες εβδομάδες το υπουργείο του επιβεβαίωσε ότι οι χώρες τις οποίες πρότεινε η Αφρικανική Ένωση πληρούν τις αναγκαίες προϋποθέσεις ώστε να ξεκινήσει σ’ αυτές η εμβολιαστική εκστρατεία, πρόσθεσε.

Τα πρώτα εμβόλια θα σταλούν αρχικά σε εννέα χώρες ενώ σε δεύτερη φάση θα γίνει η αποστολή και σε άλλες πέντε.

Η Νότια Αφρική επρόκειτο να ξεκινήσει την εκστρατεία ανοσοποίησης των 59 εκατομμυρίων κατοίκων της τον Φεβρουάριο, με τα εμβόλια αυτά που παρασκευάστηκαν από το Serum Institute της Ινδίας. Όμως η κυβέρνηση ανέστειλε το πρόγραμμα αφού μια μελέτη του Πανεπιστημίου του Βιτβάτερσραντ, στο Γιοχάνεσμπουργκ, έδειξε ότι το βρετανικό εμβόλιο είχε «περιορισμένη» αποτελεσματικότητα απέναντι στην νοτιοαφρικανική παραλλαγή του SARS-CoV-2, την αποκαλούμενη 501Y.V2.

Οι επιστήμονες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ωστόσο συστήνουν να χρησιμοποιείται το εμβόλιο αυτό στις χώρες όπου κυκλοφορούν παραλλαγές του νέου κορονοϊού.

Η Αφρικανική Ένωση, η οποία έχει εξασφαλίσει 270 εκατομμύρια εμβόλια για τις χώρες-μέλη της, έχει δηλώσει ότι «δεν πρόκειται να αποκλείσει» το σκεύασμα της AstraZeneca.

Η Νότια Αφρική μετρά μέχρι σήμερα 1,5 εκατομμύριο κρούσματα και περισσότερους από 52.000 νεκρούς από την Covid-19. Τα νέα κρούσματα έχουν μειωθεί το τελευταίο διάστημα (περίπου 1.000 την ημέρα) και η κυβέρνηση ανέφερε στα τέλη Φεβρουαρίου ότι το δεύτερο κύμα της πανδημίας φαίνεται ότι έχει περάσει.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις