Κόσμος

Η Ν. Αφρική πούλησε 1.000.000 δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca σε άλλες αφρικανικές χώρες

Η Νότια Αφρική πούλησε το ένα εκατομμύριο δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca που είχε στην κατοχή της και θα διανεμηθούν τώρα σε 14 άλλες αφρικανικές χώρες, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Υγείας.

Η Νότια Αφρική είχε αναστείλει στα μέσα Φεβρουαρίου την εκστρατεία ανοσοποίησης για την Covid-19, που επρόκειτο αρχικά να γίνει με το σκεύασμα της AstraZeneca, αφού εκφράστηκαν αμφιβολίες για την αποτελεσματικότητα του συγκεκριμένου εμβολίου απέναντι στην τοπική παραλλαγή του νέου κορονοϊού.

Αμέσως μετά, η Πρετόρια ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να διαθέσει αυτές τις δόσεις στην Αφρικανική Ένωση.

Ο υπουργός Ζουέλι Μκίζε στην ανακοίνωσή του ανέφερε ότι «ολοκληρώθηκε» η πώληση των εμβολίων της AstraZeneca που είχε αγοράσει η χώρα. Τις τελευταίες εβδομάδες το υπουργείο του επιβεβαίωσε ότι οι χώρες τις οποίες πρότεινε η Αφρικανική Ένωση πληρούν τις αναγκαίες προϋποθέσεις ώστε να ξεκινήσει σ’ αυτές η εμβολιαστική εκστρατεία, πρόσθεσε.

Τα πρώτα εμβόλια θα σταλούν αρχικά σε εννέα χώρες ενώ σε δεύτερη φάση θα γίνει η αποστολή και σε άλλες πέντε.

Η Νότια Αφρική επρόκειτο να ξεκινήσει την εκστρατεία ανοσοποίησης των 59 εκατομμυρίων κατοίκων της τον Φεβρουάριο, με τα εμβόλια αυτά που παρασκευάστηκαν από το Serum Institute της Ινδίας. Όμως η κυβέρνηση ανέστειλε το πρόγραμμα αφού μια μελέτη του Πανεπιστημίου του Βιτβάτερσραντ, στο Γιοχάνεσμπουργκ, έδειξε ότι το βρετανικό εμβόλιο είχε «περιορισμένη» αποτελεσματικότητα απέναντι στην νοτιοαφρικανική παραλλαγή του SARS-CoV-2, την αποκαλούμενη 501Y.V2.

Οι επιστήμονες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ωστόσο συστήνουν να χρησιμοποιείται το εμβόλιο αυτό στις χώρες όπου κυκλοφορούν παραλλαγές του νέου κορονοϊού.

Η Αφρικανική Ένωση, η οποία έχει εξασφαλίσει 270 εκατομμύρια εμβόλια για τις χώρες-μέλη της, έχει δηλώσει ότι «δεν πρόκειται να αποκλείσει» το σκεύασμα της AstraZeneca.

Η Νότια Αφρική μετρά μέχρι σήμερα 1,5 εκατομμύριο κρούσματα και περισσότερους από 52.000 νεκρούς από την Covid-19. Τα νέα κρούσματα έχουν μειωθεί το τελευταίο διάστημα (περίπου 1.000 την ημέρα) και η κυβέρνηση ανέφερε στα τέλη Φεβρουαρίου ότι το δεύτερο κύμα της πανδημίας φαίνεται ότι έχει περάσει.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Πυρά Τραμπ κατά Μασκ: «Εκτροχιάζεται και εξελίσσεται σε σκέτη καταστροφή» – Η ειρωνική απάντηση του δισεκατομμυριούχου
Ο Αμερικανός πρόεδρος χαρακτήρισε γελοία την απόφαση του Έλον Μασκ για νέο κόμμα και του θύμισε ότι αυτό των Ρεπουμπλικανών είναι πολύ επιτυχημένο
Ντόναλντ Τραμπ και Έλον Μασκ
Κρίσιμη συνάντηση Μπενιαμίν Νετανιάχου και Ντόναλντ Τραμπ: Άκαρπες οι πρώτες διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό του πολέμου στη Γάζα
«Βγάλαμε ήδη πολλούς ομήρους, αλλά σε ό,τι αφορά τους ομήρους που απομένουν, θα βγει καλός αριθμός. Νομίζουμε πως θα γίνει αυτή την εβδομάδα» είπε ο Τραμπ
Ντόναλντ Τραμπ και Μπέντζαμιν Νετανιάχου
Αποκαλύψεις στη δίκη του βαρυποινίτη, της 37χρονης Νάταλι και του «εισπράκτορα» στην Κύπρο - Τα τηλεφωνήματα από το κελί, οι θυρίδες και ο πίνακας μεγάλης αξίας
Ο βαρυποινίτης Γιώργος Ζαβράντωνας και η 37χρονη Νάταλι Τζιαπούρα κατάφεραν να κερδίσουν πάνω από 1.000.000 ευρώ, μέσα σε μόλις 6 μήνες
Νάταλι Τζιαπούρα