Τετάρτη, 24 Απρ.
21oC Αθήνα

Η Νέα Ζηλανδία στέλνει μεταγωγικό και στρατιώτες στην Ευρώπη για να στηρίξει την Ουκρανία

Η Νέα Ζηλανδία στέλνει μεταγωγικό και στρατιώτες στην Ευρώπη για να στηρίξει την Ουκρανία

Η Νέα Ζηλανδία Ουκρανίαετοιμάζεται να στείλει στην Ευρώπη ένα αεροσκάφος C-130 Hercules και 50 μέλη των ενόπλων δυνάμεών της, συμμετέχοντας στις προσπάθειες να υποστηριχθεί η Ουκρανία. Αυτό αναφέρει σε δήλωσή της η πρωθυπουργός Τζασίντα Αρντέρν. 

«Η υποστήριξή μας έχει σκοπό να βοηθήσει τον ουκρανικό στρατό να απωθήσει τη βάρβαρη ρωσική εισβολή, επειδή η ασφάλεια σε αυτή την περιοχή της Ευρώπης είναι κεφαλαιώδης για την παγκόσμια σταθερότητα», δήλωσε η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας, αναφερόμενη στον πόλεμο στην Ουκρανία

«Αυτή η τόσο κατάφωρη επίθεση εναντίον της εθνικής κυριαρχίας μιας χώρας είναι απειλή για όλους μας και γι’ αυτό έχουμε κι εμείς ρόλο να διαδραματίσουμε», πρόσθεσε η Τζασίντα Αρντέρν.

Στην ανάπτυξη, που θα έχει καταρχήν διάρκεια δύο μηνών, θα συμμετέχουν οκτώ ειδικοί σε ζητήματα επιμελητείας, που θα εγκατασταθούν στη Γερμανία. Θα προσφερθεί επίσης ποσό 13 εκατομμυρίων νεοζηλανδικών δολαρίων (κάπου 8 εκατ. ευρώ) στη Βρετανία προκειμένου να προμηθεύσει με όπλα και πυρομαχικά τον ουκρανικό στρατό.

Το C-130, το οποίο θα αναχωρήσει από τη Νέα Ζηλανδία μεθαύριο Τετάρτη, δεν θα εισέλθει στον εναέριο χώρο της Ουκρανίας. Θα εκτελεί πτήσεις σε άλλες χώρες της Ευρώπης, μεταφέροντας εξοπλισμό και εφόδια σε κέντρα διανομής-κλειδιά.

Η υπουργός Εξωτερικών της Νέας Ζηλανδίας, η Νανάια Μαχούτα, τόνισε πως η ανάπτυξη των πόρων αυτών δείχνει τη δέσμευση της χώρας της να συμμετάσχει στις διεθνείς προσπάθειες να υποστηριχθεί η Ουκρανία.

«Η υποστήριξη της άμυνας της Ουκρανίας βρίσκεται σε σημείο καμπής καθώς συνεχίζουμε να ανταποκρινόμαστε στο ευρύ φάσμα των αναγκών της και αυτών του λαού της, στρατιωτικών, οικονομικών, ανθρωπιστικών, και να στηρίζουμε νόμιμα διεθνή πλαίσια», ανέφερε η ΥΠΕΞ Μαχούτα.

«Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε με τον ίδιο ρυθμό για την επιβολή κυρώσεων», προκειμένου «να βάλουμε στο στόχαστρο όσους συνδέονται με τις στυγερές ενέργειες της Ρωσίας», πρόσθεσε η επικεφαλής της νεοζηλανδικής διπλωματίας.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις