Παρασκευή, 19 Απρ.
17oC Αθήνα

Η Νότια Κορέα προσφέρει χρήματα, ενέργεια και τρόφιμα στη Βόρεια με αντάλλαγμα την αποπυρηνικοποίηση

Η Νότια Κορέα προσφέρει χρήματα, ενέργεια και τρόφιμα στη Βόρεια με αντάλλαγμα την αποπυρηνικοποίηση
Reuters

Η Νότια Κορέα προτείνει σχέδιο αρωγής στη Βόρεια Κορέα. Αντάλλαγμα η κατάργηση του πυρηνικού οπλοστασίου της Πιονγκγιάνγκ.

Το σχέδιο που εισηγείται η Νότια Κορέα «θα βελτιώσει σταδιακά σημαντικά την οικονομία της Βόρειας Κορέας και το βιοτικό επίπεδο του πληθυσμού της, αν ο Βορράς πάψει να αναπτύσσει το πυρηνικό πρόγραμμά του και δεσμευθεί σε μια αυθεντική και ουσιαστική διαδικασία αποπυρηνικοποίησης».

Αυτό δήλωσε ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας, Γιουν Σουκ Γέολ στη διάρκεια ομιλίας του για την επέτειο του τέλους της ιαπωνικής αποικιακής κυριαρχίας το 1945.

Σύμφωνα με τους ειδικούς για την περιοχή, οι πιθανότητες να δεχθεί η Πιονγκγιάνγκ αυτή την προσφορά, την οποία είχε ήδη αναφέρει ο Γιουν κατά την ομιλία ανάληψης των καθηκόντων του, είναι πολύ μικρές, αφού ο Βορράς, ο οποίος επενδύει μεγάλο μέρος του ΑΕΠ του στο εξοπλιστικό πρόγραμμά του, δηλώνει ξεκάθαρα εδώ και καιρό πως δεν θα συνάψει μια τέτοια συμφωνία.

Εκτιμώντας πως η αποπυρηνικοποίηση είναι «ουσιώδης» για μια διαρκή ειρήνη στην κορεατική χερσόνησο, ο Γιουν παρουσίασε την προσφορά του, η οποία περιλαμβάνει τρόφιμα, ενέργεια, αλλά και μια αρωγή για τον εκσυγχρονισμό υποδομών, όπως τα λιμάνια, τα αεροδρόμια και τα νοσοκομεία.

πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις