Πέμπτη, 18 Απρ.
19oC Αθήνα

Η οικολογική καταστροφή μέσα από τον φακό του Φαμπρίς Μοντεϊρό – video

Η οικολογική καταστροφή μέσα από τον φακό του Φαμπρίς Μοντεϊρό – video
youtube (αρχείο)

Ο φωτογράφος Φαμπρίς Μοντεϊρό (Fabrice Monteiro) γεννήθηκε στη Ναμύρ του Βελγίου το 1972, μεγάλωσε στην Μπενίν της Δυτικής Αφρικής και, σήμερα, ζει και εργάζεται στο Ντακάρ της Σενεγάλης.

Επί δύο ολόκληρα χρόνια ο Φαμπρίς Μοντεϊρό εργαζόταν στο πρότζεκτ “Η Προφητεία”, ερχόμενος αντιμέτωπος με το ζήτημα της οικολογικής καταστροφής.

Τώρα, και οι δεκατρείς φωτογραφίες του πρότζεκτ θα εκτεθούν για πρώτη φορά στις ΗΠΑ, στο Chazen Museum of Art στο Μάντισον της Πολιτείας Ουισκόνσιν.

Μετά από σπουδές μηχανολόγου – μηχανικού, ο Μοντεϊρό ξεκίνησε να εργάζεται ως μανεκέν. Έτσι, ήλθε σε επαφή με την τέχνη της φωτογραφίας.

Σύντομα, πέρασε πίσω από τον φωτογραφικό φακό κάνοντας τα πρώτα βήματα ως φωτογράφος μόδας. Αποφάσισε, ωστόσο, να αφηγηθεί με τη φωτογραφική μηχανή του μια ολότελα διαφορετική ιστορία.

Φαμπρίς Μοντεϊρό: Από την πασαρέλα στο φωτογραφικό φακό

Συνεργάστηκε με τον Σενεγαλέζο σχεδιαστή μόδας Doulsy και δημιούργησε μια σειρά φωτογραφιών στις οποίες συνδυάζονται υψηλή μόδα, φιγούρες σαν πνεύματα και σκηνοθετημένες εικόνες ρύπανσης και αποδεκατισμού βιολογικών ειδών.

Μοντέλα τα οποία είναι τα Τζιν, τα Τέκνα της Γαίας, της Θεάς της Γης, είναι ενδεδυμένα με φορέματα τα οποία έχουν σχεδιαστεί κατά τρόπον ώστε να παραπέμπουν στα απορρίμματα και τα περιβαλλοντικά ερείπια που τα περιβάλλουν.

Καταναλωτικά συντρίμμια, όπως δίχτυα ψαρέματος και πλαστικές σακούλες, σχηματίζουν περίτεχνες τουαλέτες και καλύμματα κεφαλής.

Η έκθεση οργανώθηκε για να συμπέσει με το 18άμηνο σεμινάριο “Interrogating the Plantationocene” στο University of Wisconsin – Madison, το οποίο ολοκληρώνεται τον επόμενο Μάιο.

“Η Προφητεία” θα είναι επισκέψιμη από το κοινό έως τις 5 Ιανουαρίου 2020.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις