Κόσμος

Η Ολλανδία αποκαλύπτει τα ονόματα 450.000 συνεργατών των Ναζί στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Σχεδόν μισό εκατομμύριο Ολλανδοί είχαν ερευνηθεί για συνεργασία με τους Γερμανούς κατακτητές στη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου

Διαδικτυακό αρχείο στην Ολλανδία αναγνωρίζει ύποπτους συνεργάτες των Ναζί στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Το αρχείο, που αποτελείται από 32 εκατομμύρια σελίδες, περιλαμβάνει 450.000 άτομα, κυρίως Ολλανδούς.

Το πρόγραμμα που φέρει την ονομασία «Ο Πόλεμος στο Δικαστήριο» δημοσιοποίησε ψηφιακά έναν κατάλογο με τα ονόματα περίπου μισού εκατομμυρίου υπόπτων συνεργατών των Ναζί στην Ολλανδία, κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, μετά τη λήξη ισχύος ενός νόμου που απαγόρευε την πρόσβαση του κοινού στο αρχείο.

Το αρχείο, που αποτελείται από 32 εκατομμύρια σελίδες, περιλαμβάνει 450.000 άτομα, κυρίως Ολλανδούς που είχαν ερευνηθεί για συνεργασία με τους Γερμανούς κατακτητές κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Ο νόμος που απαγόρευε την πρόσβαση του κοινού στα αρχεία έπαψε να ισχύει την Πρωτοχρονιά.

Μόνο το ένα πέμπτο όσων αναφέρονται στον κατάλογο είχαν παρουσιαστεί κατά το παρελθόν στη δικαιοσύνη, ενώ οι περισσότερες περιπτώσεις αφορούσαν μικρότερα αδικήματα όπως το να είναι κάποιος μέλος του Εθνικοσοσιαλιστικού κινήματος.

Παρότι ο Γενικός Κανονισμός για την Προστασία Δεδομένων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΓΚΠΔ) προστατεύει τα προσωπικά δεδομένα, δεν ισχύει για εκείνους που έχουν πεθάνει, δηλαδή για τη συντριπτική πλειονότητα εκείνων που αναφέρονται στον κατάλογο του αρχείου.

Αρχικά, οι σαρωμένοι φάκελοι από το αρχείο επρόκειτο να είναι διαθέσιμοι για το κοινό στο διαδίκτυο σήμερα, δίνοντας στους χρήστες πρόσβαση σε φακέλους υπόπτων, οι οποίοι περιλαμβάνουν επίσης τα θύματά τους και τους μάρτυρες.

Ωστόσο, μετά από προειδοποίηση της ολλανδικής Αρχής Προστασίας Δεδομένων, αποφασίστηκε τον περασμένο μήνα να αναβληθεί η πλήρης δημοσιοποίηση και αντ’ αυτού να δημοσιευθεί μόνο ο κατάλογος των ονομάτων.

Δεν έχει οριστεί ημερομηνία για τη δημοσίευση αυτών των φακέλων, αλλά όσοι ενδιαφέρονται για έρευνα – συμπεριλαμβανομένων των απογόνων, των δημοσιογράφων και των ιστορικών – μπορούν να υποβάλουν αίτηση στα Εθνικά Αρχεία της Ολλανδίας στη Χάγη για να λάβουν τις σχετικές οδηγίες.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Μπαράζ ιρανικών πυραύλων προς το Ισραήλ – Επιθέσεις και στα ΗΑΕ – Σφυροκόπημα δίχως τέλος στο Ιράν
Το Ιράν μετακινεί στρατιωτικές δυνάμεις στο νησί Χαργκ, υπό τον φόβο χερσαίας επιχείρησης των ΗΠΑ, οι οποίες έχουν ήδη πραγματοποιήσει αεροπορικά πλήγματα χωρίς να πλήξουν ενεργειακές υποδομές
Συντρίμμια στον Λίβανο
Διπλωματικό θρίλερ στη Μέση Ανατολή: «Δεν έχω ξαναδεί άλλους να θέλουν να διαπραγματευτούν τόσο πολύ όσο οι Ιρανοί» λέει ο Τραμπ - Διαψεύδει το παζάρι η Τεχεράνη
Παράλληλα ο Αμερικανός Προέδρος υποστήριξε ότι οι Ιρανοί διαπραγματευτές φοβούνται μην «σκοτωθούν από τον ίδιο τους τον λαό» γι' αυτό και δεν επιβεβαιώνουν δημόσια τις διμερείς συνομιλίες για τον τερματισμό του πολέμου
Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump στη διάρκεια του ετήσιου δείπνου συγκέντρωσης χρημάτων της Εθνικής Ρεπουμπλικανικής Επιτροπής του Κογκρέσου (NRCC) στην Ουάσιγκτον