Τετάρτη, 24 Απρ.
19oC Αθήνα

Η ώρα της κρίσης για Τραμπ – Η γερουσία αποφασίζει για το αν υποκίνησε την εισβολή στο Καπιτώλιο

Ντόναλντ Τραμπ

Ακόμη και σήμερα ενδέχεται να ολοκληρωθεί η δεύτερη δίκη του πρώην προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ στη Γερουσία.

Οι γερουσιαστές καλούνται να αποφασίσουν αν ο Ντόναλντ Τραμπ υποκίνησε την επίθεση των υποστηρικτών του στο Καπιτώλιο, στις 6 Ιανουαρίου, σε μια ύστατη προσπάθεια να παραμείνει στην εξουσία, μετά την ήττα του στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου.

Ο Τραμπ είναι ο πρώτος πρόεδρος των ΗΠΑ που παραπέμφθηκε δύο φορές και ο πρώτος που δικάζεται αφού έχει πλέον αποχωρήσει από το αξίωμα. Εάν κριθεί ένοχος, η Γερουσία μπορεί να ψηφίσει για να του απαγορεύσει να διεκδικήσει ξανά οποιοδήποτε ομοσπονδιακό αξίωμα.

Η καταδίκη του πάντως μοιάζει απίθανη καθώς για να συμβεί αυτό θα πρέπει να ψηφίσουν εναντίον του τουλάχιστον 17 Ρεπουμπλικάνοι ώστε, μαζί με τις ψήφους των 50 Δημοκρατικών γερουσιαστών, να επιτευχθεί η απαιτούμενη πλειοψηφία των δύο τρίτων του Σώματος.

Έως και 10 Ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές ενδέχεται να ψηφίσουν υπέρ της ενοχής του Τραμπ, σύμφωνα με έναν εργαζόμενο στη Γερουσία. Και πάλι όμως δεν συγκεντρώνονται οι απαιτούμενες 67 ψήφοι. Η στάση που θα τηρήσει ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικάνων στο Σώμα, ο Μιτς Μακόνελ, ο οποίος είχε επικρίνει τον Τραμπ, παραμένει ερωτηματικό.

Η Γερουσία πρόκειται να συνεδριάσει ξανά στις 10.00 τοπική ώρα (17.00 ώρα Ελλάδας) και δεν αποκλείεται αργότερα το απόγευμα να γίνει η ψηφοφορία.

Η δίκη αυτή έριξε φως στον κίνδυνο που διέτρεξαν βουλευτές και γερουσιαστές στις 6 Ιανουαρίου, όταν οι υποστηρικτές του Τραμπ που διαδήλωναν στην Ουάσινγκτον εισέβαλαν στο Καπιτώλιο. Πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν στο χάος που ακολούθησε.

Στα βίντεο από κάμερες ασφαλείας που προβλήθηκαν στη δίκη φαίνεται ότι ο όχλος έφτασε επικίνδυνα κοντά στους εκλεγμένους αντιπροσώπους που προσπαθούσαν να εκκενώσουν τη Γερουσία και τη Βουλή.

Ο Τραμπ αρνήθηκε να καταθέσει στη δίκη του. Οι Δημοκρατικοί βουλευτές υποστήριξαν στη δίκη ότι ο Τραμπ έθεσε το πλαίσιο για τη βίαιη επίθεση, μέσω των επαναλαμβανόμενων, αστήρικτων ισχυρισμών του περί νοθείας στις εκλογές. Όπως είπαν, ο ίδιος κάλεσε το πλήθος στην Ουάσινγκτον, του έδωσε εντολή να βαδίσει στο Καπιτώλιο και δεν έκανε τίποτα για να σταματήσει τα βίαια επεισόδια, που μεταδίδονταν ζωντανά από την τηλεόραση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις