Δευτέρα, 29 Απρ.
20oC Αθήνα

Η Ουγγαρία διστάζει να εγκρίνει το αίτημα της Σουηδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ

Η Ουγγαρία διστάζει να εγκρίνει το αίτημα της Σουηδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ

Η Ουγγαρία εμφανίζεται διστακτική σχετικά με το αίτημα της Σουηδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ, καθώς ο πρόεδρος του ουγγρικού κοινοβουλίου δήλωσε σε τηλεοπτικό κανάλι πως δεν είναι σίγουρο αν πρέπει η χώρα να δώσει την έγκρισή της, σηματοδοτώντας πιθανόν περαιτέρω καθυστέρηση στη διαδικασία.

Το κοινοβούλιο της Ουγγαρίας δεν έχει προχωρήσει στην έγκριση της ένταξης της Σουηδίας στο NATO από τον Ιούλιο 2022, εν μέσω ανησυχιών για τις επικρίσεις Σουηδών πολιτικών για τη δημοκρατική οπισθοδρόμηση της Ουγγαρίας.

“Δεν είναι σίγουρο ότι χρειάζεται να εγκρίνουμε αυτήν την υποψηφιότητα”, δήλωσε ο πρόεδρος του ουγγρικού κοινοβουλίου Λάσλο Κέβερ, του κυβερνώντος κόμματος Fidesz, στο HirTV, αναφερόμενος στην Σουηδία.

Το σχόλιό του έπεται επιστολής του Ούγγρου υπουργού Εξωτερικών προς τον Σουηδό ομόλογό του την περασμένη εβδομάδα, στην οποία ο πρώτος εκφράζει ξανά ανησυχίες για τις, όπως τις χαρακτηρίζει, “προκατειλημμένες και άδικες” κατηγορίες που διατυπώνουν κάποιοι Σουηδοί πολιτικοί κατά της ουγγρικής κυβέρνησης.

Η Σουηδία υπέβαλε αίτημα για την προσχώρησή της στο NATO πέρυσι λόγω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία και τα περισσότερα κράτη μέλη του οργανισμού την ενέκριναν γρήγορα.

Ωστόσο η Τουρκία και η Ουγγαρία δεν έχουν ακόμη δώσει το πράσινο φως στην Σουηδία και οι δύο χώρες έχουν δηλώσει ότι συντονίζουν στενά τη στάση τους πάνω στο ζήτημα αυτό.

Το κοινοβούλιο της Ουγγαρίας θα συνέλθει εκ νέου αργότερα αυτόν τον μήνα, αλλά ακόμη δεν έχει αποσαφηνιστεί αν στην ημερήσια διάταξή του θα περιλαμβάνεται συζήτηση και ψηφοφορία για την έγκριση της προσχώρησης της Σουηδίας στο NATO.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις