Κόσμος

Η Ουγγαρία ξεκαθαρίζει πως δεν θα εκτελέσει ένταλμα σύλληψης του Μπενιαμίν Νετανιάχου

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Η Ουγγαρία έκανε γνωστό πως δεν πρόκειται να συλλάβει τον Μπενιαμίν Νετανιάχου στο έδαφός της ακόμη και αν το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο προχωρήσει τελικά στην έκδοση εντάλματος.

Ο υπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Γκέργκελι Γκούλιας, ανέφερε σήμερα σε δημοσιογράφους στη Βουδαπέστη ότι η Ουγγαρία δεν θα συνελάμβανε τον Μπενιαμίν Νετανιάχου στην περίπτωση που επισκέπτονταν την χώρα.

Η Ουγγαρία έχει υπογράψει το Καταστατικό της Ρώμης που ίδρυσε το ΔΠΔ, αλλά ο Γκιούλιας υποστήριξε ότι διατάξεις για την εκτέλεση αποφάσεων του Δικαστηρίου δεν έχουν ακόμη πλήρη ισχύ στη χώρα αυτή της κεντρικής Ευρώπης.

Ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν, που θεωρείται σύμμαχος του Νετανιάχου, καταδίκασε ως «εξωφρενική» και «ντροπιαστική την νομική κίνηση του ΔΠΔ κατά των Ισραηλινών ηγετών.

Οι δικαστές του προανακριτικού τμήματος του ΔΠΔ αναμένεται να αποφασίσουν τώρα αν θα εκδοθούν τα εντάλματα σύλληψης που ζήτησε ο εισαγγελέας Χαν, μια εξέλιξη που σημαίνει ότι μπορεί να κινηθεί επίσημη νομική διαδικασία εναντίον των κατηγορουμένων.

Υπενθυμίζεται ότι η Βουδαπέστη και πέρυσι είχε δηλώσει ότι δεν θα εκτελούσε το ένταλμα σύλληψης που εξέδωσε το ΔΠΔ κατά του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν για εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία.

Υπενθυμίζεται πως ο εισαγγελέας του Καρίμ Χαν ανακοίνωσε τη Δευτέρα (20/05/2024) πως ζήτησε να εκδοθούν εντάλματα σύλληψης σε βάρος του Νετανιάχου και του υπουργού Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ για εγκλήματα όπως η «εσκεμμένη πρόκληση λιμού αμάχων», «ανθρωποκτονίες εκ προθέσεως» και «εξόντωση ή/και δολοφονία».

Παράλληλα ζήτησε την έκδοση ενταλμάτων σύλληψης τριών ηγετικών στελεχών της Χαμάς για παρόμοια εγκλήματα.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Σύγκρουση τρένων στην Ισπανία: Στο σημείο της τραγωδίας ο Πέδρο Σάντσεθ – «Αν υπήρξαν παραλείψεις, θα αποκαλυφθούν»
Τριήμερο εθνικό πένθος στην Ισπανία μετά την τραγωδία με τους 64 νεκρούς και τους δεκάδες τραυματίες - Συνεργεία παραμένουν στο σημείο αναζητώντας επιζώντες
Πέδρο Σάντσεθ
Συναγερμός στην ΕΕ για καύσιμα και αμυντική ετοιμότητα: «Δύσκολος ο φετινός χειμώνας» - Σχέδιο εφοδιασμού για ενδεχόμενη πολεμική κρίση
Οι Επίτροποι Ενέργειας και Άμυνας προειδοποιούν για δύσκολο χειμώνα και ζητούν επαρκή αποθέματα καυσίμων για τις ένοπλες δυνάμεις
Ιταλικά Eurofighter