Κόσμος

Η Ουκρανία διαψεύδει πως η Ρωσία έχει κατακτήσει το Βουχλεντάρ

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Διαψεύδει η Ουκρανία τα περί κατάληψης της πόλης Βουχλεντάρ από τη Ρωσία και κάνει λόγο για σκληρές μάχες στα περίχωρα της περιοχής του Ντονέτσκ.

«Οι υπερασπιστές μας προσπαθούν να τις απωθήσουν. Η πόλη δεν έχει καταληφθεί από τη Ρωσία», είπε ο ο κυβερνήτης της περιοχής του Ντονέτσκ Βαντίμ Φιλάσκιν σε δηλώσεις του που μεταδόθηκαν απ την τηλεόραση στην Ουκρανία.

Από την άλλη ο διορισμένος από την Μόσχα κυβερνήτης του κατεχόμενου τμήματος της περιοχής του Ντονέτσκ, Ντενίς Πουσίλιν μιλώντας στο κανάλι Soloviof Live, δήλωσε ότι οι Ρώσοι στρατιωτικοί κατάφεραν να μπουν στην πόλη: «Ήδη μέσα στο Βουχλεντάρ βλέπουμε να γίνονται μάχες».

Το BBC ανέφερε χθες (24/09/2024), ότι η κατάσταση των ουκρανικών τμημάτων που αμύνονται στο Βουχλεντάρ γίνεται όλο και πιο δύσκολη. Τα επιτιθέμενα ρωσικά στρατεύματα περικυκλώνουν την πόλη από τα νοτιοδυτικά και τα βορειοανατολικά και ήδη την έχουν καταλάβει σε ημικύκλιο, απειλώντας σοβαρά την επιμελητειακή υποστήριξη.

Η στρατιωτική κατασκοπεία του υπουργείου Άμυνας της Βρετανίας στην σημερινή της αναφορά, διαπιστώνει ότι οι Ρώσοι στρατιωτικοί σημείωσαν νέες επιτυχίες στην περιοχή του Βουχλεντάρ, απειλώντας πιθανώς την πόλη από τρεις πλευρές.

Το πρακτορείο Interfax –Oukraina, περιγράφοντας την κατάσταση στην πόλη, αναφέρει τον Ιβάν Τομότσκο, που είναι επικεφαλής των εφέδρων των Χερσαίων δυνάμεων των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας. Αναφέρει επίσης ότι ο εχθρός «έχει μερικές προόδους».

Το Βουχλεντάρ δεν βρίσκεται αυτή την στιγμή καν σε επιχειρησιακή περικύκλωση. Πράγματι οι μάχες για την πόλη είναι πολύ σκληρές. Πρέπει όμως να κάνουμε διάκριση μεταξύ της περικύκλωσης και των μαχών στις πτέρυγες» δήλωσε ο Τιμότσκο.

«Ολέθριο σφάλμα» οι δηλώσεις Ζελένσκι περί εξαναγκασμού σε ειρήνη λέει η Ρωσία

“Ολέθριο σφάλμα”, το οποίο θα έχει επιπτώσεις για το Κίεβο, χαρακτήρισε η Ρωσία το σχέδιο του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι να πιέσει τη Μόσχα να εξαναγκαστεί σε ειρήνη.
Την Τρίτη (24/09/2024), ο Ζελένσκι δήλωσε ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών ότι ο πόλεμος με τη Ρωσία δεν μπορεί να τερματιστεί μόνο μέσω συνομιλιών και ότι η Μόσχα πρέπει να εξαναγκαστεί σε ειρηνευτική συμφωνία.

Σε τηλεδιάσκεψη με τους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, είπε: “Μια τέτοια θέση είναι ένα ολέθριο σφάλμα, ένα συστημικό σφάλμα. Πρόκειται για μια ουσιαστική παρανόηση, η οποία αναπόφευκτα θα έχει συνέπειες για το καθεστώς του Κιέβου”.

Οπως είπε ο Πεσκόφ, η Ρωσία θέλει την ειρήνη, αλλά δεν μπορεί αυτό να της επιβληθεί. “Μια θέση που βασίζεται στην προσπάθεια να εξαναγκαστεί η Ρωσία σε ειρήνη είναι ένα απολύτως ολέθριο σφάλμα επειδή είναι αδύνατον να εξαναγκαστεί η Ρωσία σε ειρήνη”.

Σύμφωνα με τον ίδιο, “η Ρωσία υποστηρίζει την ειρήνη, αλλά με την προϋπόθεση ότι θα είναι εγγυημένα τα θεμέλια της ασφάλειάς της”.

Ο Πούτιν είπε τον Ιούνιο ότι η Ρωσία θα τερματίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία μόνο αν το Κίεβο συμφωνήσει να αποσύρει τις φιλοδοξίες του για ένταξη στο ΝΑΤΟ και παραδώσει το σύνολο των τεσσάρων περιφερειών που διεκδικεί η Μόσχα –αιτήματα τα οποία απέρριψε άμεσα το Κίεβο με τον ισχυρισμό ότι είναι ισοδύναμα με συνθηκολόγηση.

Η Ουκρανία και οι δυτικοί σύμμαχοί της υποστηρίζουν ότι ο Πούτιν πρέπει να αποτραπεί από το να κερδίσει τον πόλεμο γιατί, αν δεν τον σταματήσουν, θα απειλήσει και άλλα γειτονικά κράτη.

Ο Πούτιν έχει χαρακτηρίσει τον πόλεμο υπαρξιακό αγώνα για τη Ρωσία, ενώ αρνείται ότι έχει το παραμικρό συμφέρον για την επέκταση του πολέμου σε άλλες χώρες.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ιαπωνία: Αμερικανός πεζοναύτης κατηγορείται για την δολοφονία 39χρονης στην Οκινάουα – Διαδηλώσεις στο Τόκιο
20χρονος υποδεκανέας Ντέβιν Τζέικομπ Μπάλαρντ, φέρεται να σκότωσε την Άννα Γιαγκί σε ξενοδοχείο στη Νάχα - Διαδηλωτές καταγγέλλουν εγκλήματα Αμερικανών στρατιωτικών στη χώρα
Ιαπωνία
Bloomberg: Στον «πάγο» από το Eurogroup το αίτημα Ελλάδας και Ιταλίας για επέκταση της δημοσιονομικής ευελιξίας λόγω της ενεργειακής κρίσης
Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών, Βάλντις Ντομπρόβσκις ζητά δημοσιονομική σύνεση: «Θα εξετάσουμε πιο διεξοδικά τα αιτήματα Ελλάδας και Ιταλίας για μεγαλύτερη ευελιξία»
Ο Βάλντις Ντομπρόβσκις, Επίτροπος της ΕΕ για την Οικονομία και την Παραγωγικότητα, ο Κυριάκος Πιερρακάκης, Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Έλληνας Υπουργός Οικονομικών, και ο Πιερ Γκραμένα, Διευθύνων Σύμβουλος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), μιλούν σε κοινή συνέντευξη Τύπου μετά από συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης στο Λουξεμβούργο
Ένας «παλιός φίλος», μια σόμπα και ένα σαμοβάρι: Η φωτογραφία από τα γενέθλια του Πούτιν με τον πρώην Γερμανό καγκελάριο, Σρέντερ
Ο Πούτιν γιόρτασε τα γενέθλιά του με τον Γκέρχαρντ Σρέντερ στην κατοικία του στη Μόσχα, ο πρώην καγκελάριος έφτασε στη Ρωσία για δουλειές που σχετίζονται με την αλυσίδα Globus
Πηγή φωτογραφιών: AFP
Ουκρανία: Στις ΗΠΑ οι διαπραγματευτές του Ζελένσκι για συνομιλίες με τους απεσταλμένους Τραμπ – Στόχος ο τερματισμός του πολέμου με τη Ρωσία
Διήμερες επαφές στο Μαϊάμι, την ώρα που η Μόσχα απορρίπτει την πρόταση για εκεχειρία στον ενεργειακό τομέα και στη θάλασσα
Βολοντίμιρ Ζελένσκι
Ο Τραμπ βράβευσε τον Μασκ με το Εθνικό Μετάλλιο Επιστημών: «Τιτάνας της βιομηχανίας, είναι ο Έντισον της εποχής μας»
Με θερμά λόγια τίμησε ο πρόεδρος των ΗΠΑ τον επικεφαλής της Tesla και της SpaceX, παρά την απομάκρυνσή τους τελευταίους μήνες - Βραβεύσεις και για κορυφαία στελέχη των Google, Nvidia, AMD, Dell και Microsoft
Έλον Μασκ και Ντόναλντ Τραμπ