Τετάρτη, 21 Φεβ.
14oC Αθήνα

Η Ουκρανία κατέρριψε 21 ρωσικά drones σε διαφορετικές περιοχές της χώρας

Η Ουκρανία κατέρριψε 21 ρωσικά drones σε διαφορετικές περιοχές της χώρας
photo Reuter

Η Ουκρανία κατέρριψε 21 από 29 μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) Sahed που εξαπέλυσε η Ρωσία στη διάρκεια τη νύχτας σε 6 διαφορετικές περιοχές της χώρας. .

Αυτό ανακοίνωσε η πολεμική αεροπορία στην Ουκρανία, η οποία σημείωσε επίσης πως δεν μπορεί να επιβεβαιώσει τη χρήση βορειοκορεατικών πυραύλων από τη Ρωσία.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΠΑ, τα drones καταρρίφθηκαν σε έξι περιοχές στη νότια, κεντρική και δυτική Ουκρανία. Η πλειονότητα αυτών καταρρίφθηκε από κινητές διμοιρίες αντι-drones.

Η ουκρανική ΠΑ δήλωσε επίσης ότι δεν μπορεί να επιβεβαιώσει σε αυτό το στάδιο τη χρήση από τη Ρωσία βορειοκορεατικών πυραύλων, την επομένη των κατηγοριών αυτών που διατύπωσαν οι ΗΠΑ.

«Σε αυτό το στάδιο, δεν έχουμε πληροφορίες για τη χρήση τέτοιων πυραύλων», δήλωσε ο εκπρόσωπος της ΠΑ, Ιούρι Ίγκνατ, στην ουκρανική τηλεόραση.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες έκαναν μια τέτοια δήλωση, ειδικοί θα μελετήσουν τα συντρίμμια (των πυραύλων) και θα μπορέσουμε στη συνέχεια να πούμε αν είναι αυτή η περίπτωση ή όχι», είπε. «Δεν μπορώ ακόμη να επιβεβαιώσω».

Οι ΗΠΑ, η χώρα που παρέχει τη μεγαλύτερη στρατιωτική και οικονομική υποστήριξη προς το Κίεβο από την έναρξη της ρωσικής εισβολής πριν από σχεδόν δύο χρόνια, δήλωσαν χθες, Πέμπτη, πως οι πύραυλοι που προμήθευσε η Πιονγκγιάνγκ τη Μόσχα χρησιμοποιήθηκαν κατά τις πρόσφατες ρωσικές μαζικές επιθέσεις εναντίον της Ουκρανίας.

«Οι πληροφορίες μας λένε πως η Βόρεια Κορέα έδωσε πρόσφατα στη Ρωσία συστήματα εκτόξευσης βαλλιστικών πυραύλων και πολλούς βαλλιστικούς πυραύλους», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, Τζον Κίρμπι.

Ο αξιωματούχος δήλωσε πως οι ρωσικές δυνάμεις εξαπέλυσαν τουλάχιστον έναν τέτοιο πύραυλο στις 30 Δεκεμβρίου, ο οποίος συνετρίβη σε ένα χωράφι στην περιοχή Ζαπορίζια (νότια), και πολλούς άλλους στις 2 Ιανουαρίου, στη διάρκεια μιας νέας μαζικής επίθεσης που προκάλεσε έξι θανάτους στο Κίεβο, στα περίχωρά του και στο Χάρκοβο (ανατολικά).

Σήμερα ο κυβερνήτης του Χαρκόβου, Όλεχ Σινεχούμποφ, δήλωσε πως η Ρωσία έπληξε την περιοχή με πυραύλους που δεν ήταν ρωσικής κατασκευής, όπως μετέδωσε το ουκρανικό δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο Suspline.

«Διενεργούμε τις απαραίτητες εξετάσεις. Θα πω για την ώρα πως τα διακριτικά σήματα έχουν διαγραφεί από αυτούς τους πυραύλους, αλλά απ΄ό,τι βλέπουμε η χώρα που τους παρήγαγε δεν είναι η Ρωσική Ομοσπονδία», είπε ο Σινεχούμποφ, σύμφωνα πάντα με το Suspline.

Η Ρωσία έχει επιταχύνει την επαναπροσέγγιση με τη Βόρεια Κορέα από την έναρξη της εισβολής στην Ουκρανία.

Τον Σεπτέμβριο του 2023 ο Κιμ Γιονγκ Ουν μετέβη στη ρωσική Άπω Ανατολή όπου συνάντησε τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν, μια προσέγγιση που είδαν με κακό μάτι η Ουάσινγκτον και οι ευρωπαϊκές χώρες.

Η Βόρεια Κορέα είχε ήδη κατηγορηθεί ότι προμήθευσε τη Ρωσία με πάνω από ένα εκατομμύριο οβίδες πυροβολικού που προορίζονταν για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στην Ουκρανία.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις