Τετάρτη, 15 Μαΐ
21oC Αθήνα

Η Ουκρανία χάνει σημαντικά εδάφη – Ο ρωσικός στρατός προωθείται στα ανατολικά

Η Ουκρανία χάνει σημαντικά εδάφη – Ο ρωσικός στρατός προωθείται στα ανατολικά

Σημαντικά εδάφη φαίνεται πως έχει κερδίσει η Ρωσία κατά την εισβολή της στην Ουκρανία την ώρα που η αμερικανική βοήθεια στο Κίεβο έχει σταματήσει εδώ και πέντε μήνες κάτι το οποίο είναι πιθανόν να αποτελέσει καθοριστικό παράγοντα για την έκβαση του πολέμου.

Οι δυνάμεις της Ρωσίας εισχωρούν όλο και πιο βαθιά στην Ουκρανία παίρνοντας μάλιστα υπό τον έλεγχό τους εδάφη στρατηγικής σημασίας.

Οι Ρώσοι έχουν σημειώσει μια σημαντική προώθηση κοντά στην Αβντίβκα, στο ανατολικό μέτωπο, στη μεγαλύτερη προέλαση στα ουκρανικά εδάφη από τους πρώτους μήνες του πολέμου. 

Όπως αναφέρουν διεθνείς παρατηρητές, Ουκρανοί αξιωματούχοι οι οποίοι κατέχουν σημαντικές θέσεις προειδοποιούν για μια πιθανή απειλή για τις γραμμές ανεφοδιασμού και τους κόμβους του Κιέβου στα ανατολικά. 

Και όλα αυτά ενώ πληθαίνουν οι πληροφορίες για μια κλιμάκωση της ρωσικής επίθεσης, στα τέλη Μαΐου. Οι ειδικοί εκτιμούν μάλιστα ότι θα απειληθεί άμεσα ο έλεγχος της Ουκρανίας στην περιοχή του Ντονέτσκ.

Η Ρωσία έχει επικεντρώσει σε τρία βασικά μέτωπα. Συγκεκριμένα στο ζωτικής σημασίας στρατιωτικό κέντρο του Pokrovsk, δυτικά της Avdiivka, στα στρατηγικά υψώματα του Chasiv Yar, κοντά στο Bakhmut και στο Κουράχοβε στα νοτιοανατολικά.

Να σημειωθεί ότι η Ουκρανία στις 17 Φεβρουαρίου αποσύρθηκε από την Αβντίβκα, μια πόλη για την οποία η Ρωσία φαίνεται να έχει θυσιάσει εκατοντάδες στρατιώτες για να έχει τον έλεγχο.

Παράλληλα πριν από μερικές εβδομάδες οι δυνάμεις της Ρωσίας  πήραν εδάφη δυτικά της περιοχής, καθώς το Κίεβο δεν είχε τις απαραίτητες δυνάμεις προκειμένου αμυνθεί.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις