Η πανδημία μειώνει τις αιτήσεις ασύλου στην Ευρωπαϊκή Ένωση

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ REUTERS

Οι αιτήσεις για χορήγηση ασύλου στην Ευρωπαϊκή Ένωση μειώθηκαν κατά 31% το 2020, για να φθάσουν το πιο χαμηλό επίπεδό τους από το 2013, “κυρίως λόγω των περιορισμών κυκλοφορίας” που συνδέονται με την πανδημία, ανακοίνωσε σήμερα το Ευρωπαϊκό Γραφείο Υποστήριξης για το Άσυλο (EASO).

Σύμφωνα με τα δεδομένα της υπηρεσίας αυτής, που αφορούν τις 27 χώρες μέλη της ΕΕ συν τη Νορβηγία και την Ελβετία, 461.300 αιτήσεις κατατέθηκαν το 2020 σε σύγκριση με 671.200 το προηγούμενο έτος.

Αυτή η “σημαντική μείωση (-31%) αντανακλά την επίδραση της πανδημίας της Covid-19 και των μέτρων επείγουσας ανάγκης όπως οι περιορισμοί της κυκλοφορίας”, εξηγεί σε μια ανακοίνωση το EASO.

Περίπου το 4% των υποθέσεων το 2020 κατατέθηκαν από αιτούντες που παρουσιάζονταν ως ασυνόδευτοι ανήλικοι, μια αύξηση 1% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Οι κυριότερες χώρες προέλευσης των αιτούντων άσυλο παραμένουν χωρίς μεταβολή. Οι Σύροι είναι εκείνοι που κατέθεσαν τις περισσότερες αιτήσεις (64.540, -9% σε σχέση με το 2019) και αντιπροσωπεύουν το 14% των αιτήσεων ασύλου. Ακολουθούν οι Αφγανοί με 48.578 αιτήσεις (-16%), οι Βενεζουελάνοι (30.643, -32%), οι Κολομβιανοί (29.438, -9%) και οι Ιρακινοί (18.167, -40%).

Παρά την πανδημία, οι εθνικές αρχές που είναι επιφορτισμένες με την εξέταση των αιτημάτων ασύλου “διατήρησαν περίπου το ίδιο επίπεδο αποφάσεων σε πρώτο βαθμό όπως και το 2019”, σύμφωνα με την υπηρεσία.

Περίπου 521.000 αποφάσεις εκδόθηκαν σε πρώτο βαθμό το 2020, ένας αριθμός που υπερβαίνει εκείνον των αιτημάτων για πρώτη φορά από το 2017. Ο αριθμός των υποθέσεων σε αναμονή μειώθηκε κατά 17%. Ο αριθμός αυτός ήταν στα τέλη του 2020 412.600 για αποφάσεις πρώτου βαθμού.

Το ποσοστό της αναγνώρισης του καθεστώτος του πρόσφυγα παρέμεινε σταθερό, στο 32% των αιτήσεων το 2020, “παρά τις ισχυρές διακυμάνσεις στη διάρκεια του έτους”. Οι Σύροι (84%), οι πολίτες της Ερυθραίας (80%) και εκείνοι της Υεμένης (75%) είναι εκείνοι που επωφελούνται περισσότερο αυτής της προστασίας, ενώ το ποσοστό είναι μόλις 2% για τους Κολομβιανούς και 3% για τους Βενεζουελάνους.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Κορονοϊός: Εκατοντάδες εμβόλια «μαϊμού» από την Κίνα μέχρι τη Νότια Αφρική

Κορονοϊός: Εκατοντάδες εμβόλια «μαϊμού» από την Κίνα μέχρι τη Νότια Αφρική

Περίπου 2.400 δόσεις ψεύτικων εμβολίων κατά του κορονοϊού κατασχέθηκαν στη Νότια Αφρική, ενώ ένα δίκτυο εμβολίων «μαϊμού» εξαρθρώθηκε στην Κίνα, ανακοίνωσε σήμερα η Interpol, προειδοποιώντας ... Διαβάστε περισσότερα
Ισπανία – κορονοϊός: Μειώθηκαν κατά 95% τα κρούσματα στους οίκους ευγηρίας

Ισπανία – κορονοϊός: Μειώθηκαν κατά 95% τα κρούσματα στους οίκους ευγηρίας

Το εμβόλιο κατά του κορονοϊού αποδεικνύεται σωτήριο ειδικά για τους ηλικιωμένους, καθώς ο αριθμός των κρουσμάτων κατέγραψε πτώση 95% μεταξύ Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου στους οίκους ... Διαβάστε περισσότερα
Ιταλία – κορονοϊός: Η Σαρδηνία θα ζητά «γρήγορα τεστ» από όλους ανεξαιρέτως τους επισκέπτες

Ιταλία – κορονοϊός: Η Σαρδηνία θα ζητά «γρήγορα τεστ» από όλους ανεξαιρέτως τους επισκέπτες

Με… εισιτήριο στο χέρι ένα «γρήγορο τεστ» κορονοϊού θα έρχονται στη Σαρδηνία οι επισκέπτες ακόμα και αυτοί από περιοχές της Ιταλίας. Ο πρόεδρος της περιφέρειας ... Διαβάστε περισσότερα
Καμίλα για Πρίγκιπα Φίλιππο: Βελτιώθηκε ελαφρώς η κατάσταση της υγεία του

Καμίλα για Πρίγκιπα Φίλιππο: Βελτιώθηκε ελαφρώς η κατάσταση της υγεία του

Η κατάσταση της υγείας του πρίγκιπα Φιλίππου, ηλικίας 99 ετών, συζύγου της βασίλισσας Ελισάβετ, ο οποίος νοσηλεύεται εδώ και δύο εβδομάδες, έχει «βελτιωθεί ελαφρώς», είπε ... Διαβάστε περισσότερα
Ρωσία – κορονοϊός: Το εμβόλιο Sputnik-V εγκρίθηκε σε Αγκόλα, Τζιμπουτί και Κονγκό

Ρωσία – κορονοϊός: Το εμβόλιο Sputnik-V εγκρίθηκε σε Αγκόλα, Τζιμπουτί και Κονγκό

Εμπιστοσύνη στο ρωσικό εμβόλιο Sputnik V για τη μάχη κατά του κορονοϊού δείχνουν όλο και περισσότερες χώρες. Το ρωσικό εμβόλιο Sputnik-V εγκρίθηκε για επείγουσα χρήση(emergency ... Διαβάστε περισσότερα