Παρασκευή, 29 Μαρ.
25oC Αθήνα

Η “Παρασκευή της Αποχώρησης” στη Συρία

Η “Παρασκευή της Αποχώρησης” στη Συρία
Μεγάλες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις αναμένεται να γίνουν σήμερα στη Συρία, μερικές ώρες αφότου η υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Χίλαρι Κλίντον δήλωσε ότι ο χρόνος εξαντλείται σε ό,τι αφορά τις υποσχέσεις του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.
Οι αντικαθεστωτικοί διαδηλωτές έχουν προαναγγείλει ότι θα βγουν μαζικά στους δρόμους, όπως κάνουν κάθε Παρασκευή από τότε που άρχισαν οι διαδηλώσεις με αίτημα ευρύτερες ελευθερίες και την αποπομπή του Άσαντ, στα μέσα Μαρτίου.
 
«Σήμερα είναι η ‘Παρασκευή της Αποχώρησης’, στην διάρκεια της οποίας στέλνουμε ένα μήνυμα στον δολοφόνο και στους συνεργούς του», ανέφεραν αντικυβερνητικοί ακτιβιστές στην ιστοσελίδα Συριακή Επανάσταση 2011 στο Διαδίκτυο, η οποία καλεί σε διαδηλώσεις και προσπαθεί να τις οργανώσει τους τελευταίους τρεις μήνες.
 
«Φύγε τώρα, προτού έλθει η ώρα που δεν θα βρίσκεις τρόπο να φύγεις», έγραψαν, απευθυνόμενοι στον πρόεδρο Άσαντ.
 
Σύμφωνα με μη κυβερνητικές οργανώσεις και ιατρικές πηγές, η κρατική καταστολή των διαδηλώσεων έχει αφήσει πάνω από 1.300 πολίτες νεκρούς ενώ 10.000 έχουν φυλακιστεί σε όλη τη χώρα. Εκατοντάδες άνδρες των υπηρεσιών ασφαλείας επίσης έχουν σκοτωθεί.
 
Διαδηλώσεις σημειώθηκαν χθες βράδυ στις πόλεις Χάμα, Λαττάκεια και Χομς, με τους συμμετέχοντες να φωνάζουν το σύνθημα «ο λαός θέλει να ανατραπεί το καθεστώς».
 
Η κυβέρνηση του Άσαντ δέχεται επικρίσεις από πολλές χώρες για τη χρήση βίας εναντίον των διαδηλωτών.
 
Η ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Κλίντον είπε ότι «είναι σαφές ότι η συριακή κυβέρνηση δεν έχει πια χρόνο. Είτε θα επιτρέψουν (να υπάρξει) μια σοβαρή πολιτική διαδικασία, που θα περιλαμβάνει (το δικαίωμα διεξαγωγής) ειρηνικών διαδηλώσεων σε όλη τη Συρία και θα δεσμευτούν σε έναν εποικοδομητικό διάλογο, ή συνεχίσουν να βλέπουν μια όλο και περισσότερο οργανωμένη αντίσταση».
 
 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε