Τρίτη, 30 Απρ.
21oC Αθήνα

Η παρατήρηση της Μέρκελ που δεν άρεσε στον Ερντογάν

Η παρατήρηση της Μέρκελ που δεν άρεσε στον Ερντογάν

Αμήχανοι στην Κωνσταντινούπολη: αυτός θα μπορούσε να είναι ο τίτλος της συνέντευξης που παραχώρησαν ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και η Άνγκελα Μέρκελ μετά την τελευταία τους συνάντηση στην Τουρκία.

Λίγο πριν εγκαταλείψει την καγκελαρία, η Άνγκελα Μέρκελ βρέθηκε στην Κωνσταντινούπολη για να συναντήσει για τελευταία φορά τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Μόνο που η συνάντησή τους ήταν μάλλον… δύσκολη. Και έγινε αμήχανη όταν η καγκελάριος της Γερμανίας έκανε δημόσια «παρατήρηση» στον πρόεδρο της Τουρκίας.

Φαίνεται βέβαια ότι η Μέρκελ δεν έκανε μόνο δημόσια παρατηρήσεις στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αλλά και πίσω από τις κλειστές πόρτες.

Κατά τις κοινές δηλώσεις τους, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έκανε μια αναφορά στις κυβερνήσεις συνασπισμού. Και για να μην της… μείνει καμία «ρετσινιά», η Άνγκελα Μέρκελ φρόντισε να παρέμβει και να δώσει ένα «μάθημα» στον Τούρκο πρόεδρο.

«Για να μην υπάρχει παρεξήγηση. Δε θέλω να υπάρχει η εντύπωση πως δεν είμαι ικανοποιημένη από τη συνεργασία από τα μέλη της κυβέρνησης συνασπισμού. Αυτή είναι η ιδιότητα των γερμανικών κυβερνήσεων. Έτσι είναι η δομή τους. Δεν επιθυμούμε προεδρικό σύστημα. Όμως παρόλα αυτά θέλουμε καλές σχέσεις με την Τουρκία», είπε η Μέρκελ.

Μόνο που αυτό… σόκαρε τον Ερντογάν, που δεν περίμενε να πει κάτι τέτοιο η Μέρκελ δημόσια. Γιατί φαίνεται ότι του είχε πει κάτι και κατ’ ιδίαν!

Αν και είχε… κοκκινήσει στο πρόσωπο, ο πρόεδρος της Τουρκίας επιστράτευσε το χιούμορ και τα… εγγόνια του. «Κυρία καγκελάριε, ήδη κάπου κάπου τα παράπονά σας τα είπατε σε εμένα», είπε γελώντας, με τη Μέρκελ να σχολιάσει πως «έτσι είναι η ζωή» και τον Ερντογάν να προσθέτει: «και ο εγγονός μου μου λέει συχνά “τι να κάνεις παππού, έτσι είναι η ζωή».

 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις