Δευτέρα, 6 Μαΐ
16oC Αθήνα

Η πριγκίπισσα Λεονόρ ορκίστηκε διάδοχος του θρόνου της Ισπανίας – Η λαμπερή τελετή και η απούσα γιαγιά της Σοφία

Η πριγκίπισσα Λεονόρ ορκίστηκε διάδοχος του θρόνου της Ισπανίας – Η λαμπερή τελετή και η απούσα γιαγιά της Σοφία
Reuters

Πλώρη για βασίλισσα της Ισπανίας έβαλε η πριγκίπισσα Λεονόρ. Η 18χρονη ορκίστηκε διάδοχος του ισπανικού θρόνου, που σήμερα κατέχει ο πατέρας της, βασιλιάς Φελίπε ΣΤ’.

Η κόρη του βασιλιά Φελίπε ΣΤ’, πριγκίπισσα Λεονόρ της Ισπανίας έκλεισε τα 18 της χρόνια και μπαίνει πλέον επίσημα στο επίκεντρο της δημοσιότητας ως διάδοχος του θρόνου.

Μετά την λαμπερή τελετή της ορκωμοσίας της, την Τρίτη 31 Οκτωβρίου, η πριγκίπισσα Λεονόρ εκπλήρωσε τις συνταγματικές προϋποθέσεις που απαιτούνται για να γίνει με τη σειρά της βασίλισσα, παραλαμβάνοντας τον θρόνο από τον πατέρα της, βασιλιά Φελίπε ΣΤ’.

Απόντες από την τελετή ήταν η γιαγιά της πριγκίπισσας Λεονόρ, η βασίλισσα Σοφία, καθώς όπως ανέφερε η El Pais, ο βασιλιάς Φελίπε επέλεξε να μην κληθεί η μητέρα του στην εκδήλωση «για να μη γίνουν διακρίσεις με τον σύζυγό της, Χουάν Κάρλος».

Για την τελετή μίας από τις σημαντικότερες θεσμικές εκδηλώσεις στην Ισπανία για την ενηλικίωση της πριγκίπισσας Λεονόρ, διοργανώθηκαν παρελάσεις, ομιλίες και γεύματα με βασιλική μεγαλοπρέπεια.

Δείτε φωτογραφίες του Reuters:

Η ορκωμοσία της 18χρονης διαδόχου του θρόνου μεταδόθηκε «ζωντανά»« σχεδόν από όλους τους τηλεοπτικούς σταθμούς, με ταυτόχρονα ιστορικά αφιερώματα.

Η βασιλική οικογένεια αναχώρησε από το παλάτι La Zarzuela προς τη Βουλή της Ισπανίας με δύο ιστορικά οχήματα που συνοδεύονταν από τη βασιλική φρουρά.

Το τελευταίο τμήμα της διαδρομής διανύθηκε με τη βασιλική συνοδευτική μοίρα, ενώ υπήρχε εκπροσώπηση του στρατού, του ναυτικού και της πολιτικής φρουράς.

Για λόγους ασφαλείας επιστρατεύτηκαν περίπου 900 άνδρες και γυναίκες των μυστικών υπηρεσιών, καθώς και ελεύθεροι σκοπευτές.

Η όλη επιχείρηση, αν και σημαντική, ήταν πολύ μικρότερη από εκείνη που πραγματοποιήθηκε για τη στέψη του βασιλιά Φελίπε ΣΤ’.

Αστυνομικές πηγές εξηγούν πως παρά τις ομοιότητες, οι δύο εκδηλώσεις είναι πολύ διαφορετικές, καθώς πριν από εννέα χρόνια συμμετείχαν πολλές ξένες αρχές, οι οποίες απαιτούσαν και μεγαλύτερη αστυνομική ανάπτυξη για να εγγυηθούν την ασφάλειά τους.

Εκείνη την εποχή ο αντιτρομοκρατικός συναγερμός βρισκόταν στο επίπεδο τρία (μεσαίου κινδύνου). Από το 2015 βρίσκεται στο επίπεδο τέσσερα (υψηλός κίνδυνος) και ενισχύθηκε στις 17 Οκτωβρίου έπειτα από τις τζιχαντιστικές επιθέσεις σε Γαλλία και Βέλγιο μετά το ξέσπασμα της σύγκρουσης στη Γάζα.

Τη βασιλική οικογένεια υποδέχτηκαν στη Βουλή ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός, Πέδρο Σάντσεθ και ο αρχηγός του γενικού επιτελείου Άμυνας, Teodoro Esteban Lopez Calderon.

Ο βασιλιάς, η βασίλισσα και οι κόρες τους χαιρέτησαν τα μέλη των Επιτροπών της Βουλής και της Γερουσίας, ενώ ζητήθηκε από την πριγκίπισσα Λεονόρ να ορκιστεί στο ισπανικό Σύνταγμα.

Η πριγκίπισσα Λεονόρ ορκίστηκε στο αντίγραφο του ισπανικού Συντάγματος, στο οποίο ο πατέρας της, τότε πρίγκιπας, ορκίστηκε όταν έγινε 18 ετών στις 30 Ιανουαρίου 1986.

Τα λόγια που είπε ήταν αυτά που είχε πει και ο πατέρας της βασιλιάς Φελίπε: «Ορκίζομαι να εκτελώ πιστά τα καθήκοντά μου, να τηρώ και να υπερασπίζομαι το Σύνταγμα και τους νόμους, να σέβομαι τα δικαιώματα των πολιτών και των αυτόνομων κοινοτήτων και να είμαι πιστή στον βασιλιά».

Ακολούθησε γεύμα με την ευκαιρία της ορκωμοσίας στο οποίο παρακάθισαν περισσότεροι από 100 προσκεκλημένοι.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις