Κόσμος

Η πρώτη γυναίκα δήμαρχος στη Λίμα του Περού

Μία πρώην εκπαιδευτικός και υπερασπίστρια των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η Σουζάνα Βιγιαράν, ορκίστηκε ως η πρώτη γυναίκα δήμαρχος στην πρωτεύουσα του Περού.

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Είναι επίσης η πρώτη φορά, μετά από 25 χρόνια, που η Λίμα περνά στον έλεγχο των κομμάτων της αριστεράς, που υποστήριξαν την υποψηφιότητα της 61χρονης Σουζάνα Βιγιαράν.

Η υπέρμαχος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είχε διατελέσει υπουργός με αρμοδιότητα τη θέση της γυναίκας στο διάστημα 2000-1001 και είχε θέσει υποψηφιότητα στις προεδρικές εκλογές το 2006. Στις δημοτικές εκλογές του περασμένου Οκτωβρίου, η Βιγιαράν είχε κάνει την έκπληξη κερδίζοντας την Λούρδες Φλόρες, μία εξέχουσα προσωπικότητα της περουβιανής δεξιάς.

Η Βιγιαράν εξελέγη υποσχόμενη την ανασυγκρότηση της πρωτεύουσας για να είναι “μία πόλη για όλους”, η “μεγάλη πόλη του Ειρηνικού”, όπως ανέφερε στις προεκλογικές ομιλίες της. Αναλαμβάνει ωστόσο μία πόλη με 8-9 εκατομμύρια κατοίκους, που ο πληθυσμός της αυξάνεται διαρκώς λόγω της εσωτερικής μετανάστευσης, δημιουργώντας ασφυκτικά προβλήματα κυρίως στην περιφέρειά της. Η Βιγιαράν υποσχέθηκε ότι ο κάθε πολίτης “θα έχει το δικαίωμα σε μία αξιοπρεπή διαβίωση, χωρίς αποκλεισμούς”, αλλά θα πρέπει να επιλύσει βασικά προβλήματα, όπως η βία και οι συγκοινωνίες, για να μπορέσει να εκπληρώσει τις υποσχέσεις της.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Στην Τεχεράνη διαπραγματευτές από το Κατάρ, πιέζουν το Ιράν για συμφωνία – Τα «αγκάθια» για το τέλος του πολέμου
Σκοπός της επίσκεψης είναι να «εξεταστούν οι τελευταίες εξελίξεις σχετικά με τη διπλωματική διαδικασία» για τη συμφωνία - Αντιδράσεις συντηρητικών στο Ιράν
Τεχεράνη
Αλαλούμ με την υπογραφή της συμφωνίας ΗΠΑ – Ιράν: Ο Τραμπ επιμένει ότι θα γίνει σήμερα, το Ιράν διαψεύδει
Ηλεκτρονικά θα πέσουν οι υπογραφές σύμφωνα με το Axios - Αντιδράσεις της αντιπολίτευσης στο Ισραήλ για Νετανιάχιου - «Θάνατος στον Αραγτσί» φώναζαν διαδηλωτές στο Ιράν
Ντόναλντ Τραμπ 5