Παρασκευή, 29 Μαρ.
25oC Αθήνα

Η Ρωσία απαγορεύει την είσοδο στη χώρα σε 39 Βρετανούς πολίτες – Ανάμεσά τους πολιτικοί, επιχειρηματίες και δημοσιογράφοι

Η Ρωσία απαγορεύει την είσοδο στη χώρα σε 39 Βρετανούς πολίτες – Ανάμεσά τους πολιτικοί, επιχειρηματίες και δημοσιογράφοι

Η Ρωσία ανακοίνωσε σήμερα την επιβολή κυρώσεων σε βάρος 39 Βρετανών πολιτικών, αξιωματούχων, στελεχών επιχειρήσεων και δημοσιογράφων, απαγορεύοντάς τους την είσοδο στη χώρα.

Ο λόγος των κυρώσεων αυτών σύμφωνα με τη Ρωσία είναι πως υποστήριξαν τη “δαιμονοποίηση” της Μόσχας αναφορικά με την εισβολή στην Ουκρανία.

Ο κατάλογος περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τον ηγέτη του αντιπολιτευόμενου Εργατικού Κόμματος Κιρ Στάρμερ, τον πρώην πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον και τους γνωστούς τηλεοπτικούς δημοσιογράφους Πιρς Μόργκαν, Ρόμπερτ Πέστον και Χιου Έντουαρντς.

Τα ονόματά τους προστίθενται σε εκείνα περισσότερων από 200 άλλων Βρετανών την είσοδο των οποίων έχει ήδη απαγορεύσει τη Ρωσία, περιλαμβανομένων των πιο κορυφαίων πολιτικών της Βρετανίας.

Οι ταξιδιωτικές απαγορεύσεις –αντίστοιχες εκείνων που η Ρωσία έχει επιβάλει σε άλλες δυτικές χώρες που την έχουν πλήξει με κυρώσεις λόγω της εισβολής στην Ουκρανία– είναι σε μεγάλο βαθμό συμβολικές δεδομένου ότι οι σχέσεις είναι ήδη στο ναδίρ και σχεδόν κανένας από αυτούς που στοχοθετούν δεν είναι πιθανό να είχε την πρόθεση να επισκεφθεί τη χώρα.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε, ωστόσο, ότι θα συνεχίσει να προσθέτει ονόματα στον κατάλογο.

“Δεδομένης της καταστροφικής κίνησης του Λονδίνου να περιστρέψει τον σφόνδυλο των κυρώσεων με παρατραβηγμένα και παράλογα προσχήματα, η εργασία για τη διεύρυνση του ρωσικού καταλόγου απαγόρευσης εισόδου θα συνεχιστεί”, ανέφερε σε μια ανακοίνωση.

Σε μια ξεχωριστή εξέλιξη, το γραφείο του γενικού εισαγγελέα της Ρωσίας ανέφερε ότι η Calvert 22 Foundation, μια μη κερδοσκοπική οργάνωση με έδρα το Λονδίνο, θεωρείται “ανεπιθύμητη οργάνωση”.

“Έχει αποδειχθεί πως η δραστηριότητά της αποτελεί απειλή στα θεμέλια της συνταγματικής τάξης και της ασφάλειας της Ρωσικής Ομοσπονδίας”, ανέφερε σε μια ανακοίνωση.

Δεν υπάρχει προς το παρόν σχόλιο από την οργάνωση, που ιδρύθηκε το 2009 από τη γεννημένη στη Ρωσία οικονομολόγο Νόνα Ματέρκοβα και επικεντρώνει τις δραστηριότητές της στις τέχνες και τον πολιτισμό στη Ρωσία και στην ανατολική Ευρώπη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις