Κόσμος

Η Ρωσία απειλεί την Γερμανία μετά τις συλλήψεις για κατασκοπεία υπέρ της Μόσχας

Για «κατάφωρη πρόκληση» κάνει λόγο η πρεσβεία της Ρωσίας στο Βερολίνο, σχολιάζοντας το γεγονός ότι νωρίτερα ο Ρώσος πρέσβης Σεργκέι Νετσάγεφ εκλήθη στο υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας προκειμένου να του επιδοθεί διάβημα διαμαρτυρίας, μετά τη σύλληψη δύο Ρωσογερμανών με την υποψία της κατασκοπείας για λογαριασμό της Ρωσίας.

«Μη φιλικές προς τη Ρωσία ενέργειες δεν θα μείνουν αναπάντητες», προειδοποιεί τη Γερμανία η πρεσβεία στην ανακοίνωσή της.

«Δεν υπάρχουν στοιχεία»

«Στις 18 Απριλίου 2024, ο πρέσβης της Ρωσικής Ομοσπονδίας στη Γερμανία Σεργκέι Νετσάγιεφ εκλήθη στο υπουργείο Εξωτερικών, όπου ενημερώθηκε για τη διαμαρτυρία σε σχέση με τη σύλληψη δύο Γερμανών πολιτών στο Μπαϊρόιτ (Βαυαρία), οι οποίοι φέρονται να έχουν επίσης ρωσική ιθαγένεια. Κατηγορούνται για κατασκοπεία υπέρ της Ρωσίας, συμμετοχή στην «τρομοκρατική οργάνωση Λαϊκή Δημοκρατία του Ντονέτσκ» και προετοιμασία ενεργειών δολιοφθοράς κατά γερμανικών στρατιωτικών εγκαταστάσεων με στόχο την υπονόμευση των παραδόσεων όπλων της Γερμανίας στην Ουκρανία.

Δεν παρουσιάστηκαν στοιχεία που να αποδεικνύουν τα αναφερόμενα σχέδια των συλληφθέντων και τις πιθανές διασυνδέσεις τους με εκπροσώπους ρωσικών δομών. Θεωρούμε το αναφερόμενο διάβημα ως κατάφορη πρόκληση, με στόχο να τροφοδοτηθεί περαιτέρω η ήδη αχαλίνωτη “κατασκοπομανία” στη Γερμανία, να αυξηθεί το επίπεδο ρωσοφοβίας, να καταστραφούν περαιτέρω οι γερμανορωσικές σχέσεις και να δικαιολογηθεί η χωρίς όρια πορεία της κυβέρνησης προς την στρατιωτικοποίηση και τη διαρκή αποστολή στην Ουκρανία όπλων και στρατιωτικού υλικού», αναφέρει η πρεσβεία σε ανακοίνωσή της, η οποία αναρτήθηκε στον επίσημο λογαριασμό της στην πλατφόρμα «Χ».

Στην ίδια ανακοίνωση, επισημαίνεται ακόμη ότι η ρωσική πλευρά απορρίπτει τις «παράλογες και αδέξιες προσπάθειες να αποκαλυφθεί ότι οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες εμπλέκονται σε υποτιθέμενα σχέδια επίθεσης» σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις στη Γερμανία, συμπεριλαμβανομένων αμερικανικών βάσεων. «Τις θεωρούμε κακώς συγκαλυμμένες προσπάθειες να αποσπάσουν την προσοχή της γερμανικής κοινωνίας από το σκάνδαλο γύρω από τη διαρροή της συνομιλίας μεταξύ υψηλόβαθμων εκπροσώπων της Bundeswehr για πιθανές επιθέσεις σε μη στρατιωτικές υποδομές στη Ρωσία», τονίζει η ρωσική πρεσβεία και καταλήγει: «Απαιτήσαμε από τους εκπροσώπους του υπουργείου Εξωτερικών να μας δώσουν άμεση προξενική πρόσβαση σε όσους συλληφθέντες είναι πράγματι Ρώσοι πολίτες. Έχουμε καταστήσει σαφές ότι οποιεσδήποτε μη φιλικές ενέργειες προς τη Ρωσία δεν θα μείνουν χωρίς συνέπειες».

Οι κατηγορίες σε βάρος τους

Νωρίς το πρωί συνελήφθησαν οι Ντίτερ Σ. και Αλεξάντερ Γ. στο Μπαϊρόιτ της Βαυαρίας, με την υποψία ότι φωτογράφιζαν γερμανικές και αμερικανικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις επί γερμανικού εδάφους, σιδηροδρομικές γραμμές και κρίσιμες υποδομές, προκειμένου να σχεδιάσουν επιθέσεις με εκρηκτικά και να εμποδίσουν τον ανεφοδιασμό των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων με στρατιωτικό υλικό. «Δεν μπορούμε ποτέ να δεχτούμε ότι τέτοιες δραστηριότητες κατασκοπίας πραγματοποιούνται στη Γερμανία», δήλωσε ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς στο περιθώριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες, ενώ η ομοσπονδιακή υπουργός Εσωτερικών Νάνσι Φέζερ τόνισε ότι η Γερμανία «θα συνεχίσει να παρέχει ευρεία υποστήριξη στην Ουκρανία και δεν θα επιτρέψει να εκφοβιστεί».

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Τρομοκρατική οργάνωση που συνδέεται με το Ιράν ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση με μαχαίρι σε Εβραίους στο Λονδίνο
Η Μητροπολιτική Αστυνομία ανακοίνωσε ότι ο άνδρας που συνελήφθη σε σχέση με την τρομοκρατική επίθεση είναι ένας 45χρονος Βρετανός υπήκοος, γεννημένος στη Σομαλία
Τρομοκρατική επίθεση με μαχαίρι σε Εβραίους στο Λονδίνο
Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ ακύρωσε τον εκλογικό χάρτη της Λουιζιάνα, «χτύπημα στη φυλετική ισότητα»
«Ένας νόμος γραμμένος με το αίμα, τον ιδρώτα και τις θυσίες των Αμερικανών για να εμποδίσουν τις φυλετικές διακρίσεις, για άλλη μια φορά αποδυναμώνεται», ανέφερε ο επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Γερουσία, Τσακ Σούμερ
Το κτίριο του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ στην Ουάσινγκτον
Στα 119,71 δολάρια το βαρέλι, το υψηλότερο επίπεδο από το 2022, εκτοξεύθηκαν οι τιμές του πετρελαίου μετά τις δηλώσεις Τραμπ
Ο Ντόναλντ Τραμπ, δήλωσε νωρίτερα την Τετάρτη, ότι σκοπεύει να διατηρήσει τον ναυτικό αποκλεισμό του Ιράν μέχρι το καθεστώς να πει «ναι» σε μία συμφωνία που θα απαντά στις ανησυχίες των ΗΠΑ
The Rishiri Galaxy, an oil and chemical tanker sailing under the flag of Panama, is docked at the Texas City docks next to the Marathon Galveston Bay Refinery shortly after U.S. President Donald Trump announced a 60-day waiver of the Jones Act shipping law, in Texas City, Texas, U.S. March 18, 2026. REUTERS/Antranik Tavitian