Σάββατο, 4 Μαΐ
18oC Αθήνα

Η Ρωσία απελαύνει 2 Αμερικανούς διπλωμάτες και κατηγορεί την Πρεσβεία για «παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις»

Η Ρωσία απελαύνει 2 Αμερικανούς διπλωμάτες και κατηγορεί την Πρεσβεία για «παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις»
Η αμερικανική πρεσβεία στη Μόσχα - Φωτογραφία Αρχείου / Reuters

«Persona non grata» κήρυξε σήμερα (14.9.2023) δύο διπλωμάτες των ΗΠΑ το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας και «κάλεσε τον πρεσβευτή της Ουάσιγκτον στη Μόσχα», αναφέρουν τα ρωσικά ΜΜΕ.

Όπως αναφέρουν τα πρακτορεία TASS και Ria Novosti της Ρωσίας, το υπουργείο Εξωτερικών έδωσε σημείωμα στον πρέσβη των ΗΠΑ εξηγώντας ότι ενέργειες του πρώτου και του δεύτερου γραμματέα της πρεσβείας ήταν ασυμβίβαστες με την ιδιότητα του διπλωμάτη, γι’ αυτό και τους απέλασε.

«Η παρέμβαση της Πρεσβείας των ΗΠΑ στις εσωτερικές υποθέσεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας είναι απαράδεκτη και θα κατασταλεί αποφασιστικά», αναφέρει η ανακοίνωση του ρωσικού ΥΠΕΞ.

Η επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματικής αποστολής στη Μόσχα, Λιν Τρέισι, ενημερώθηκε ότι οι δύο διπλωμάτες πρέπει να εγκαταλείψουν τη Ρωσία εντός επτά ημερών. 

«Οι Αμερικανοί διπλωμάτες διατήρησαν επαφή με τον Αμερικανό πληροφοριοδότη Σόνοφ», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Ποιος είναι ο Ρόμπερτ Σόνοφ

Ο Ρόμπερτ Σόνοφ, Ρώσος υπήκοος, εργαζόταν στο Γενικό Προξενείο των ΗΠΑ στην πόλη Βλαδιβοστόκ της ανατολικής Ρωσίας για περισσότερα από 25 χρόνια έως ότου η Ρωσία το 2021 διέταξε τον τερματισμό του τοπικού προσωπικού της αμερικανικής αποστολής.

Οι ΗΠΑ κατηγόρησαν τον Αύγουστο τη Μόσχα ότι προσπάθησε να εκφοβίσει και να παρενοχλήσει αμερικανούς υπαλλήλους αφού τα ρωσικά κρατικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ο Σόνοφ κατηγορήθηκε από τις υπηρεσίες ασφαλείας για συλλογή πληροφοριών για τον πόλεμο στην Ουκρανία και άλλα θέματα για την Ουάσιγκτον.

Το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS επικαλούμενο την υπηρεσία ασφαλείας FSB ανέφερε ότι ο Σόνοφ μετέδωσε πληροφορίες στο προσωπικό της πρεσβείας των ΗΠΑ στη Μόσχα για το πώς η εκστρατεία στρατολόγησης της Ρωσίας επηρέαζε την πολιτική δυσαρέσκεια ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2024 στη Ρωσία.

Η FSB είχε πει ότι σχεδίαζε να ανακρίνει υπαλλήλους της αμερικανικής πρεσβείας που ήταν σε επαφή με τον Σόνοφ, ο οποίος βρίσκεται υπό κράτηση από τον Μάιο.

Το υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε σήμερα ότι ο Σόνοφ πληρώθηκε για να ολοκληρώσει τα καθήκοντά του με στόχο να βλάψει την εθνική ασφάλεια της Ρωσίας και ότι οποιαδήποτε παρέμβαση της αμερικανικής πρεσβείας στις εσωτερικές της υποθέσεις θα κατασταλεί.

Πηγή: onalert.gr

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις