Κόσμος

Η Ρωσία είχε υποψίες ότι η Ουκρανία ετοιμαζόταν για επίθεση κατά την παρέλαση για την Ημέρα του Ναυτικού – Ενημέρωσε Ουάσινγκτον

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Υποψίες ότι η Ουκρανία σχεδίαζε επίθεση κατά της Ρωσίας κατά την παρέλαση για την Ημέρα του Ναυτικού, την οποία παρακολούθησε ο Βλαντίμιρ Πούτιν τον περασμένο μήνα, είχε η Μόσχα και επικοινώνησε με την Ουάσινγκτον, όπου μετέφερε τις ανησυχίες της.

Η δημόσια τηλεόραση της Ρωσίας ανέφερε ότι οι λεπτομέρειες αποτελούν κρατικό απόρρητο και δεν έδωσε περαιτέρω στοιχεία. Από την πλευρά του, το υπουργείο Εξωτερικών της Ουκρανίας δεν απάντησε άμεσα σε αίτημα για σχόλιο.

Σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε η ρωσική τηλεόραση, ο υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ δήλωσε πως οι ανησυχίες για μια τέτοια ενδεχόμενη επίθεση ήταν τόσο έντονες που ο υπουργός Άμυνας Αντρέι Μπελούσοφ επικοινώνησε με τον Αμερικανό ομόλογό του Λόιντ Όστιν και μοιράστηκε τις υποψίες αυτές.

Το Reuters δεν ήταν σε θέση να διασταυρώσει ανεξάρτητα τις αναφορές αυτές.

Σύμφωνα με την εφημερίδα New York Times, ο Όστιν είχε δεχθεί τηλεφώνημα από τον Μπελούσοφ στις 12 Ιουλίου για μια μυστική ουκρανική επιχείρηση κατά της Ρωσίας, που η Μόσχα θεωρούσε ότι έχει την έγκριση των ΗΠΑ.

Οι Times επικαλέστηκαν δύο μη κατονομαζόμενους Αμερικανούς αξιωματούχους, που φέρονται να δήλωσαν ότι οι ρωσικοί ισχυρισμοί προκάλεσαν έκπληξη στους αξιωματούχους στο Πεντάγωνο και ότι οι ίδιοι δεν είχαν γνώση για κάποια τέτοια συνωμοσία.

Ωστόσο, οι ρωσικές ανησυχίες ελήφθησαν αρκετά σοβαρά και η Ουάσινγκτον επικοινώνησε με την Ουκρανία και προειδοποίησε το Κίεβο ότι, εάν σχεδίαζε τέτοια επιχείρηση, δεν θα έπρεπε να την πραγματοποιήσει. 

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Η Ευρώπη στους δρόμους: Σκηνές χάους και επεισόδια σε Γαλλία, Βέλγιο, Αλβανία και Ιταλία
Κύματα οργής για το υψηλό κόστος ζωής, τη λιτότητα και τη διαφθορά συγκλονίζουν την Ευρώπη - Εκατοντάδες χιλιάδες Γάλλοι, Βέλγοι, Αλβανοί και Ιταλοί διαδηλωτές κατέκλυσαν όλες τις μεγάλες πόλεις των χωρών τους
Διαδηλωτές ανάβουν φωτιές και συγκρούονται με την αστυνομία στη διάρκεια διαδήλωσης στα Τίρανα, στις 17 Οκτωβρίου 2026
60
Financial Times: Πόσο κοντά βρίσκεται ο κόσμος σε έναν Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο – Τα τρία επικίνδυνα μέτωπα
Οι λανθασμένοι υπολογισμοί των μεγάλων δυνάμεων, η αβεβαιότητα γύρω από τις συμμαχίες και η αδυναμία αποτροπής νέων συγκρούσεων μπορούν να οδηγήσουν σε μια γενικευμένη σύρραξη;
Πόλεμος στην Ουκρανία 48
Ισραηλινοί έποικοι επιτέθηκαν σε κομβόι ευρωπαϊκής αντιπροσωπείας στη Δυτική Όχθη και ξυλοκόπησαν Γάλλο δήμαρχο
Η βία έρχεται κατά τη διάρκεια των τελευταίων ημερών μιας προεκλογικής εκστρατείας κατά την οποία ο πρωθυπουργός Νετανιάχου έχει υποστηρίξει τους εποίκους επιδιώκοντας την υποστήριξή τους
Δυτική Όχθη
7
Στις «φλόγες» και το Βέλγιο: Συγκρούσεις διαδηλωτών και αστυνομίας στις Βρυξέλλες
Φοιτητές διαμαρτύρονται για το αυξανόμενο κόστος και για μεταρρυθμίσεις στην εκπαίδευση - Χρήση δακρυγόνων, ρίψεις νερού και εντάσεις μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας - Δείτε βίντεο
Βέλγιο