Παρασκευή, 26 Απρ.
14oC Αθήνα

Η Ρωσία έκλεισε τη στρόφιγγα παροχής πετρελαίου προς την Πολωνία από κεντρικό αγωγό

Η Ρωσία έκλεισε τη στρόφιγγα παροχής πετρελαίου προς την Πολωνία από κεντρικό αγωγό

Η Ρωσία κλιμακώνει ακόμα περισσότερο την ένταση με την Πολωνία, καθώς έκλεισε τελείως τη στρόφιγγα παροχής πετρελαίου προς τη χώρα από τον κεντρικό αγωγό Druzhba.

Την αποκάλυψη για την κίνηση της Ρωσίας να κόψει την παροχή πετρελαίου προς την Πολωνία έκανε ο Ντάνιελ Ομπάιτεκ, διευθύνων σύμβουλος της μεγαλύτερης πολωνικής πετρελαϊκής εταιρείας, PKN Orlen.

Ο επικεφαλής της μεγάλης πετρελαϊκής εταιρείας ανέφερε σε ποστ που έκανε στο twitter ότι η Ρωσία σταμάτησε την παροχή πετρελαίου προς την Πολωνία.

Ο Ντάνιελ Ομπάιτεκ τόνισε στην ανάρτηση που έκανε ότι «η Ρωσία έχει σταματήσει τις προμήθειες πετρελαίου στην Πολωνία», αλλά όπως εξήγησε η εταιρεία δεν πιάστηκε στον ύπνο, διότι το περίμενε αυτό.

«Ήμασταν προετοιμασμένοι και έχουμε εξασφαλίσει την αποτελεσματική προμήθεια πρώτων υλών», ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της πολωνικής εταιρείας.

«Μόνο το 10% της πρώτης ύλης του πετρελαίου προερχόταν από τη Ρωσία και θα την αντικαταστήσουμε με πετρέλαιο από άλλες αγορές».

Η διακοπή της τροφοδοσίας συμπίπτει με την έγκριση από την Ευρωπαϊκή Ενωση νέου πακέτου κυρώσεων που έχει ως στόχο να πλήξει την ρωσική οικονομία και ιρανικές εταιρείες που κατηγορούνται ότι υποστηρίζουν την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Ο πολωνικός πετρελαϊκός όμιλος είχε διακόψει ήδη εδώ και έναν χρόνο την εισαγωγή ρωσικού πετρελαίου δια θαλάσσης.

Η Orlen διαβεβαιώνει ότι η διακοπή δεν πρόκειται να έχει επιπτώσεις στην τροφοδοσία των πολωνών πελατών της και ότι το σύνολο των προμηθειών θα διασφαλίζεται πλέον δια της θαλάσσιας οδού και άλλες πηγές τροφοδοσίας.

Εδώ και χρόνια, η Πολωνία έχει διαφοροποιήσει τις πηγές τροφοδοσίας της σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις